Енглески језик

Енглески језик (енгл. или ) је западногермански језик који потиче из Енглеске, а такође се користи као матерњи језик у другим државама Уједињеног Краљевства - Шкотској, Велсу, и Северној Ирској, у Републици Ирској, САД, Канади, Аустралији, Новом Зеланду, Јужној Африци, и бројним другим земљама. Енглески је тренутно четврти најраспрострањенији матерњи језик на свету (после кинеског, шпанског и хиндуа), са неких 380 милиона говорника.

енглески језик
English language, English
Изговор/ˈɪŋɡlɪʃ/
Говори се у САД  Уједињено Краљевство
 Канада
 Индија
 Аустралија
 Нови Зеланд
 Зимбабве
 Јужна Африка
 Филипини и многи остали
Број говорника
Матерњи језик: око 340 милиона
Секундарни језик: око 600 милиона (недостаје датум)
индоевропски
 • германски
  • западногермански
   • англофризијски
    • енглески
     • енглески језик
латиница (енглеска варијанта)
Званични статус
Службени језик у
67 држава
Разне организације:
 Уједињене нације  Европска унија
 Комонвелт
Савет Европе
 НАТО
Организација америчких држава
Организација исламске сарадње
Језички кодови
ИСО 639-1en
ИСО 639-2eng
ИСО 639-3eng
Државе у свету у којима је енглески службени језик, де јуре или де факто:
     Англосфера     Државе у којима је службени са већинским језиком     Државе у којима је службени, али је мањински језик     Државе у којима је ко-службени са већинским језиком     Државе у којима је ко-службени, али је мањински језик     Државе у којима није службени језик     Државе у којима није службени са већинским језиком     Државе у којима није службени, али је мањински језик
Проценат говорника енглеског језика у свету по регијама:
   80% - 100%
   60% - 80%
   40% - 60%
   20% - 40%
   0% - 20%

Има статус лингва франка у многим деловима света, услед војног економског, научног, политичког и културног утицаја Британске Империје у 18. и 19. веку и још јачег глобалног утицаја САД током 20. века. Због глобалног утицаја енглеског у свету науке, уметности, телевизије и на Интернету у последњим деценијама, енглески је данас најраспрострањенији језик који се учи као други језик на свету. Од многих ученика широм света се захтева да уче енглески, а знање енглеског језика је корисно или чак неопходно за многа занимања.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.