Вирџинија

Вирџинија (енгл. ), званично Комонвелт Вирџинија (енгл. ), савезна је држава САД. Позната је и као Стари доминион (енгл. ) с обзиром да је некада била енглески доминион. Такође, Вирџинију зову и Мајком председника (енгл. ) јер је у њој рођено више председника САД него у било којој другој савезној држави. Главни град је Ричмонд, док је Вирџинија Бич највећи град а Округ Ферфакс има највише становника. Процена је да је у 2013. у Вирџинији живело нешто више од 8,2 милиона становника.


Застава

Грб
Држава САД
Проглашење за
савезну државу
  датум: 25. јун 1788.
  поредак: 10.
ГувернерТери Маколиф
Површина110.785 km2
Становништво2010.
 — број ст.8.001.024
 густина ст.72,22 ст./km2
 
Званични веб-сајт

Историја ове области почела је са неколико домородачких заједница, међу којима се истицао народ Поватан. Колонију Вирџинију је 1607. успоставила Лондонска компанија (енгл. ) као прву трајну енглеску насеобину у Новом свету. Робовска радна снага и земља стечена расељавањем домородачког становништва имали су значајну улогу на почетку развоја колоније. Вирџинија је била једна од тринаест колонија у Америчкој револуцији, док је током Америчког грађанског рата била на страни Конфедерације. Током грађанског рата северозападни окрузи су се одвојили и формирали су Западну Вирџинију. Генерална скупштина Вирџиније (енгл. ) најстарије је законодавно тело у Новом свету.

Привреда Вирџиније је веома разграната: пољопривреда је најразвијенија у долини Шенандоа; федералне агенције, међу којима су и седишта Министарства одбране и Централне обавештајне агенције, смештене су у севереном делу државе; а војни комплекси су у Хамптон Роудсу, где је и седиште највеће морске луке у Вирџинији. Током шездесетих и седамдесетих година 20. века пољопривреду је заменила индустрија као главна привредна грана у Вирџинији, да би 2002. компјутерски чипови постали главни извозни производ ове савезне државе САД.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.