Википедија

Википедија (енгл. , IPA: амер.   или брит.   ) енциклопедијски је пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера. Чланке на Википедији може мењати свако са приступом интернету, што је и слоган овог веб-сајта.

Википедија

Лого Википедије; глобус са глифовима неколико алфабета за слово в од. звукове ви, во или ва
Снимак екрана
Веб-адресаwikipedia.org
СлоганСлободна енциклопедија коју свако може да уређује
енгл.
Комерцијалностне
Рекламене
Тип
интернетска енциклопедија
Индустрија
интернет
Регистрацијаопционо
Доступан на304 језика
Доступан уширом света(осим у Турској)
Број рег. корисника≈283.000 активних корисника и ≈83.600.000 регистрованих уредника
Лиценца за садржај
3.0
Већина текста је такође лиценцирана и ; лиценцирање других медијалних садржаја варира од случаја до случаја
Програмски језик платформа
ВласникЗадужбина Викимедија
ТворциЏими Вејлс, Лари Сангер
Уредницисвако ко се региструје или не региструје и уређује
Кључни људи
Џими Вејлс
Покренут15. јануар 2001. год. (2001-01-15)
Алекса ранг
5(јул 2019)
Тренутни статусактиван
ПодружницеНупедија ()
Родитељска компанија
Задужбина Викимедије

Напомене и референце:
  1. Регистрација је неопходна за одређене радње као што је уређивање заштићених страница, прављење страница, постављање датотека и др.
  2. Да би се уредник сматрао активним, мора да направи једну или више измена у датом месецу.
  3. Chapman, Roger. „Top 40 Website Programming Languages”. roadchap.com. Архивирано из оригинала на датум 13. 2. 2014. Приступљено 22. 5. 2017.
  4. „Wikipedia.com Site Info”. Alexa Internet. 8. 7. 2019. Приступљено 10. 7. 2019.

Пројекат је почео 15. јануара 2001. године као подршка Нупедији, енциклопедији коју су писали стручњаци. Сада њоме руководи непрофитна Задужбина Викимедија. Википедија тренутно има више од 50,8 милиона чланака на 303 пројекта, од чега је више од 5,9 милиона на верзији писаној енглеским језиком те преко 623.000 чланака на српском језику. Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а велику већину чланака може да уређује свако ко има приступ интернету. Како је популарност Википедије константно расла од њеног почетка, она се сада налази међу 5 најпосећенијих сајтова на свету.

Успех Википедије је покренуо и неколико других сестринских пројеката (Википодаци, Викивести, Викикњиге, Викиречник, Викицитат, Викиврсте и др.). Често се доводи у питање поузданост података објављених на Википедији. Сада је већ уобичајено цитирање Википедије у средствима масовног информисања као и у академским круговима. Некада се то чини уз критику, а некада уз похвалу за слободно умножавање, честе измене, покривеност различитости... Сарадници се охрабрују да се придржавају политике „неутралне тачке гледишта”, под којом се подразумева писање без пристрасности, представљајући гледишта већине и свих значајних мањина подједнако. Статус Википедије као референце за рад је ипак упитан јер њена отворена природа омогућава вандализме те нетачности, недоследности и лош квалитет. Такође, критикују је због систематских грешака, давања предности консензусу уместо научном ауторитету, као и недостатка стручњака у поређењу са традиционалним енциклопедијама. Међутим, разноврсност и детаљност њених чланака, као и свакодневно обнављање, чине је корисним референтним извором за милионе људи.

Википедија има 304 језичка издања, од чега су 294 тренутно активна односно свакодневно се унапређују. Од тог броја, 15 има преко 1.000.000 чланака. (подаци од јула 2019. године) Себуанско издање Википедије има преко 5,3 милиона чланака, те је рангирано на другу позицију после енглеске Википедије, док је на трећем месту шведска Википедија са преко 3,7 милиона написаних чланака. Четврто и пето место заузимају Википедија на немачком и Википедија на француском језику са преко 2,3 односно преко 2,1 милиона чланака, редом.

Википедија на српском језику тренутно се са 623.161 написаним чланком налази на 19. месту, а сваког месеца има око 500—1.500 статистички активних корисника. Википедија на персијском језику заузима 18. место са око 688.000 чланака. На 20. месту налази се Википедија на каталонском језику са око 620.000 написаних чланака.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.