Амерички долар

Долар је средство плаћања, обрачуна и размене у САД. Такође је распрострањен као резервна валута у неким другим земљама у свету. Тренутно издавање долара контролишу америчке Федералне резерве. Симбол који је најчешће у употреби за амерички долар је знак долара ($). 4217 код за амерички долар је ; амерички долар је такође означен као од стране Међународног монетарног фонда. Амерички долар се састоји од 100 центи.

Амерички долар
Новчаница од једног америчког долара
 4217 код
Централна банка Савезне резерве Сједињених Америчких Држава
Веб-сајт
Корисници САД
 Панама
 Еквадор
 Ел Салвадор
Инфлација3.39%
Симбол$
Део валуте100 цента

У 1995. години у употреби је било преко 380 милијарди америчких долара широм света, од тога двије трећине ван Сједињених Држава, а од априла 2004. године готово 700 милијарди долара је у оптицају и то још увек две трећине ван Америке. Сједињене Државе су једна од неколико земаља које користе назив долар за своју валуту. Неколико земаља користе амерички долар као своју званичну валуту, а у многима се долар употребљава као дозвољено средство плаћања. Американци често користе и реч бак () за долар. Овај термин је настао приликом трговине кожама у колонијално доба.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.