Добро дошли на Википедију,

слободну енциклопедију коју свако може да уређује.

Претражите 639.527 чланака

639.527 чланака на српском језику

  • Направи чланак
  • Помоћ
  • Портали
Сјајан чланак

Њемачка

Њемачка (њем. ), званично Савезна Република Њемачка (њем. ), федерална је парламентарна република у средњој и западној Европи. Чини је 16 конститутивних држава, заузима површину од 357.021 km2 и има углавном умјерену сезонску климу. Са око 82 милиона становника, Њемачка је најнасељенија држава-чланица Европске уније. Након Сједињених Америчких Држава, друга је најпопуларнија имиграциона дестинација на свијету. Главна и највећа метропола Њемачке је Берлин, док је највећа конурбација Рурска област — с главним средиштима у Дортмунду и Есену. Остали већи градови Њемачке су Хамбург, Минхен, Келн, Франкфурт, Штутгарт, Диселдорф, Лајпциг, Бремен, Дрезден, Хановер и Нирнберг.

Различита германска племена насељавала су сјеверне дијелове данашње Њемачке од класичног античког доба. Област по имену Германија документована је прије 100. године н. е. Током Велике сеобе народа, германска племена су се проширила на југ. Почетком 10. вијека, њемачке територије су чиниле средишњи дио Светог римског царства. Током 16. вијека, сјеверне њемачке области су постале поприште протестантске реформације. Након пропасти Светог римског царства, 1815. године је основана Њемачка конфедерација. Њемачке револуције 1848—1849. довеле су до настанка Франкфуртске народне скупштине, прве слободне изабране скупштине за цијелу Њемачку.

Добар чланак

Источна вриштећа сова

Источна вриштећа сова или северноамеричка сова (лат. ) мала је врста сове из породице правих сова. Живи претежно у источном делу Северне Америке, од Канаде на северу до Мексика на југу. Највише настањује шумовите пределе и прилагођена је људском фактору више него било која друга сова на континенту, иако често избегава уочавање због својих строго ноктурналних навика.

У оквиру врсте постоји шест подврста које се углавном разликују по боји перја и евентуално величини тела, као и по ареалима које настањују. Највећа подврста је која настањује просторе од централне Монтане до западног Канзаса, док је најмања подврста која живи у Флориди и јужној Џорџији.

Као ни већина сова, ни источна вриштећа сова не прави гнездо већ проналази шупљине у дрвећу, било природне било оне које праве детлићи. Женка полаже 4—6 јаја током априла, а инкубација траје 26 дана. Углавном женка лежи на јајима, док мужјак доноси храну за њу и младунце. Исхрана се састоји од већих инсеката, мањих сисара попут ровчице и младог зеца, глодара и мањих птица, међу којима су сеница, ласта, врабац и грмуш.

Источна вриштећа сова у заточеништву може да доживи и преко двадесет година старости, док је та цифра у дивљини знатно мања. Главни предатори гнезда и младунаца ове сове у дивљини су творови, змије, ласице, вране и плаве шојке, док претњу по одрасле јединке представљају веће врсте сова које живе на истом подручју као и источна вриштећа сова, међу којима су америчка буљина, тачкаста сова, мала ушара, ритска и снежна сова.

Изабрана слика

Призор из радионице производње стаклених предмета. Стакло се може се прерађивати на више начина: дувањем, ливењем, извлачењем (ручно или машинским путем). Овако прерађена стакла се могу даље прерађивати брушењем, глачањем и сл.
(пуна величина: 3.567 × 2.516)

Недавни догађаји

Вести

На данашњи дан

2. новембар

Занимљивости

Да ли сте знали

  • … да је језеро Никарагва једино слатководно језеро на свету у коме живе исте животиње као и у океану?
  • … да у Русији од последица тровања алкохолом годишње умре око 40.000 људи, а да су Руси — према истраживањима СЗО-а из 2011. године — ипак четврти народ у Европи по конзумирању алкохолних пића, са око 15,76 литара по глави становника годишње (први су тренутно Белоруси са стопом од 17,1 / гл. ст. / год.)?
  • … да је језеро Сајма (на слици) језеро са најдужом обалом на свету, а да дужина ове обале износи скоро 15.000 ?
  • … да Голфска струја обухвата око 100 пута више воде него све реке на Земљи заједно?
  • … да риба дводихалица може да преживи чак и до три године изван воде?

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци помоћу викисофтвера. Чланке на њој може мењати свако с приступом интернету.

Првобитна верзија пројекта започета је 15. јануара 2001, док је издање на српском језику започето 16. фебруара 2003. године. Тренутно Википедија има више од 55 милиона чланака на 309 језика, од којих је преко 639.000 на српском.

Доприноси

Чланке на Википедији заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице помоћи у којима је објашњено како се израђују нови или уређују постојећи чланци, како се отпремају и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада су на Википедији на српском језику 273.383 корисника отворила налог, а од тога је 841 активан. Сви уредници су волонтери који удружују напоре у оквиру различитих тематских целина. Посетите Радионицу и сазнајте како и ви можете помоћи.

Дискусије и коментари о садржају чланака су добродошли. Странице за разговор користе се за размену мишљења и указивање на грешке како би се постојећи чланци побољшали и употпунили.

Односи са јавношћу  Контакт
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.