Добро дошли на Википедију,

слободну енциклопедију коју свако може да уређује.

Претражи међу 629.614 чланака

629.614 чланака на српском

  • Направите чланак
  • Садржај
  • Портали
Сјајан чланак

Ојмјакон

Ојмјакон (рус. , јак. ) село је у Републици Саха у Русији, у далекоисточном делу Сибира у Ојмјаконском рејону. Најхладније је настањено место на нашој планети (најнижа измерена температура -67,7 °С) и налази се на левој обали реке Индигирке. Овде живи око 500 становника, који се претежно баве сточарством и риболовом. Од главног града Јакутије, Јакутска, Ојмјакон је удаљен око 1.100 километара према истоку. Најближи регионални пут је Колимски аутопут удаљен око 32 километра северозападно. Најближа суседна насеља су Хара-Тумул и Берег-Јурдја.

Место је добило име по Ојмјаконској реци чији је назив дошао од речи из евенског језика, што би у слободном преводу значило — несмрзнута вода, место где рибе проводе зиму. Према другом извору, речник тунгуског језика, наводи да евенска реч значи залеђено језеро.

Добар чланак

Лара Фабијан

Лара Софи Кати Крокарт (хол. рођена 9. јануара 1970), познатија под својим сценским именом Лара Фабијан, белгијско-италијанска је кантауторка и глумица са канадским држављанством. Говори више језика, те своје песме пева на француском, италијанском и енглеском.

Иако не говори течно ниједан језик, неке од песама певала је на шпанском, португалском, руском, поводом шесдесетогодишњице Дана независности Израела на хебрејском, као и на немачком језику верзију песме , са којом је представљала Луксембург на Песми Евровизије 1988. Такође, говори помало холандски, односно фламански језик. До сада, продала је преко 18 милиона плоча широм света, а вокални опсег јој обухвата четири октаве.

Изабрана слика

Echinocactus grusonii, врста кактуса ендемичног за подручје централног и источног Мексика. Ова врста достиже висину од преко једног метра и може да живи више од тридесет година. E. grusonii је угрожена врста кактуса и данас се, поред Мексика, може видети у разним ботаничким баштама широм света
(пуна величина: 4.036 × 2.848)

Недавни догађаји

Вести

На данашњи дан

6. фебруар

Остали догађаји: 5. фебруар6. фебруар7. фебруар

Занимљивости

Да ли сте знали?

Википедија

Википедија је енциклопедијски пројекат слободног садржаја на интернету који развијају добровољци уз помоћ викисофтвера. Чланке на Википедији може мењати свако са приступом интернету.

Пројекат је започет 15. јануара 2001. године. Тренутно Википедија има више од 51,5 милиона чланака на 303 језика, од чега преко 5,9 милиона на енглеском и преко 629.000 на српском језику.

Доприноси

Википедијине чланке заједнички пишу добровољци широм света, а већину страница може да уређује свако ко има приступ интернету. Притом је неопходно поштовати правила и смернице које је усвојила заједница.

Постоје странице за помоћ у којима је објашњено како се започињу нови или уређују постојећи чланци, како се шаљу и користе слике итд. У било којем тренутку можете да затражите помоћ.

Заједница

До сада је на Википедији на српском језику 258.009 корисника отворило налог, а од тога је 911 активно. Сви уредници су волонтери, који удружују напоре у оквиру различитих тематских целина.

Дискусије и коментари садржаја чланака су добродошли. Странице за разговор се користе за размену мишљења и указивање на грешке, како би се постојећи чланци учинили што бољим и свеобухватнијим.

Односи са јавношћу  Контакт
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.