Olivia Newton-John

Olivia Newton-John

Olivia Newton-John în Sydney, Australia, 2012
Date personale
Născută (69 de ani)
Cambridge, Cambridgeshire, Anglia
Căsătorită cu
  • Matt Lattanzi (c. 1984–95)
  • John Easterling (c. 2008)
Copii1
Cetățenie Regatul Unit
Australia Modificați la Wikidata
OcupațieCântăreață, compozitoare, actriță, antreprenoare
Activitate
DomiciliuMelbourne, Australia
Ani de activitate1963–prezent
PremiiOfițer al Ordinului Imperiului Britanic[*]
Officer of the Order of Australia[*]
Daytime Emmy Award[*]
Australian National Living Treasure[*]
Cariera muzicală
Activitate
Gen muzicalPop, country, soft rock
Instrument(e)Vocal
Case de discuriUni, MCA, EMI, Pye, Festival
Colaborare cuCliff Richard, John Travolta, Electric Light Orchestra, John Farrar, Helen Reddy, Bruce Welch, John Farnham, Anthony Warlow
PremiiOfițer al Ordinului Imperiului Britanic[*]
Officer of the Order of Australia[*]
Daytime Emmy Award[*]
Australian National Living Treasure[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Olivia Newton-John (n. 26 septembrie 1948, Cambridge, Anglia) este o cântăreață pop, compozitoare și actriță australiană originară din Anglia, câștigătoare a patru premii Grammy și nominalizată la premiile Globul de Aur. Este o activistă convinsă atât pe domeniul problemelor ecologice, cât și pe cel al cancerului la sân.

Biografie

Olivia Newton-John s-a născut la Cambridge, Anglia, tatăl ei fiind galez, Brinley ("Bryn") Newton-John, iar mama sa fiind născută la Berlin, Irene Helene (născută Born). Mama sa este cel mai mare copil al fizicianului teoretician, laureat cu Premiul Nobel, Max Born. [1][2] Familia mamei sale a părăsit Germania înainte de cel de-al doilea război mondial pentru a evita regimul nazist (Max Born, bunica Oliviei din partea mamei având părinți evrei). Este o rudă îndepărtată a lui Ben Elton.[1]

Discografie

  • If Not for You (1971)
  • Olivia (1972)
  • Let Me Be There (1973)
  • Long Live Love (1974)
  • If You Love Me, Let Me Know (1974)
  • Have You Never Been Mellow (1975)
  • Clearly Love (1975)
  • Come on Over (1976)
  • Don't Stop Believin' (1976)
  • Making a Good Thing Better (1977)
  • Totally Hot (1978)
  • Physical (1981)
  • Soul Kiss (1985)
  • The Rumour (1988)
  • Warm and Tender (1989)
  • Gaia: One Woman's Journey (1994)
  • Back with a Heart (1998)
  • 'Tis the Season (2000)
  • (2) (2002)
  • Indigo: Women of Song (2004)
  • Stronger Than Before (2005)
  • Grace and Gratitude (2006)
  • Christmas Wish (2007)
  • A Celebration in Song (2008)
  • This Christmas (2012)

Filmografie

AnTitleRol
1965Funny Things Happen Down UnderOlivia
1970ToomorrowOlivia
1972The CaseÎn rolul său
1976A Special Olivia Newton-JohnÎn rolul său
1977Only OliviaÎn rolul său
1978OliviaÎn rolul său
GreaseSandy Olsson
1980XanaduKira
Hollywood NightsÎn rolul său
1983Two of a KindDebbie Wylder
1988She's Having a BabyÎn rolul său (Cameo)
1989Mothers & OthersÎn rolul său
1990O mamă de CrăciunAmy Miller
1991Madonna: Truth or DareÎn rolul său (Cameo)
1994Poveste de CrăciunJulia Stonecypher
1996It's My PartyLina Bingham
2000Sordid LivesBitsy Mae Harling
2001The Wilde GirlsJasmine Wilde
2002A Night with OliviaÎn rolul său
2003Live in Japan '03În rolul său
2008Sordid Lives: The SeriesBitsy Mae Harling
2009Kathy Griffin: My Life On The D-ListÎn rolul său
20101 a MinuteÎn rolul său (documentar)
GleeÎn rolul său
Score: A Hockey MusicalHope Gordon
2011A Few Best MenBarbara Ramme

Referințe

  1. 1 2 G. V. R. Born (). „The wide-ranging family history of Max Born” (PDF). royalsocietypublishing.org. Accesat în .
  2. „Genealogy of Tiemo Hollmann – Born, Irene Helene”. Tiemohollmann.de. . Accesat în .

Bibliografie

  • Olivia (The Biography of Olivia Newton-John), Tim Ewbank. (2008). Piatkus books. ISBN 978-0-7499-0983-3.
  • Wood, Gerry. (1998). "Olivia Newton-John." In The Encyclopedia of Country Music. Paul Kingsbury, Editor. New York: Oxford University Press. pp. 380–1.
  • The Story of the Shadows by Mike Read. 1983. Elm Tree books. ISBN 0-241-10861-6.
  • Rock 'n' Roll, I Gave You The Best Years Of My Life – A Life In The Shadows by Bruce Welch ISBN 0-670-82705-3 (Penguin Books).

Legături externe


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.