Conținut recomandat
„Hung Up” este un cântec al interpretei americane Madonna de pe cel de-al zecelea ei album de studio, Confessions on a Dance Floor (2005). În urma utilizării cântecului în diferite reclame și seriale, piesa compusă și produsă de Madonna în colaborare cu Stuart Price a fost lansată ca primul disc single extras de pe album la 17 octombrie 2005. „Hung Up” este inclus pe albumul greatest hits Celebration (2009) și a reprezentat prima piesă a Madonnei care a fost lansată spre descărcare digitală pe iTunes Store.

„Hung Up” conține un fragment din cântecul formației ABBA, „Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)”, pentru care Madonna a solicitat permisiunea textierilor Benny Andersson și Björn Ulvaeus. Din punct de vedere muzical, „Hung Up” conține influențe ale muzicii pop a anilor '80, iar un ceas ticăind este utilizat ca element de fundal, sugerând teama de a pierde timpul. Din punct de vedere al versurilor, este un cântec dance tradițional despre o femeie puternică și independentă ce are probleme în relații.

Cântecul a obținut laude din partea criticilor de specialitate, aceștia considerând că piesa îi va readuce popularitatea cântăreței care s-a diminuat în urma lansării albumului American Life (2003). Aceștia au mai opinat că este cea mai bună piesă dance a Madonnei, comparând-o în mod favorabil cu alte cântece din același gen muzical. Criticii au mai complimentat, de asemenea, efectul de sincronizare al fragmentului din cântecul trupei ABBA cu piesa cântăreței. „Hung Up” a obținut un succes comercial în toată lumea, ocupând prima poziție a clasamentelor din peste 41 de țări și câștigând astfel un loc în Cartea Recordurilor. În Statele Unite, piesa a devenit cel de-al 36-lea șlagăr de top 10 al Madonnei în Billboard Hot 100, egalând-o astfel cu Elvis Presley drept artist cu cele mai multe cântece în top 10. „Hung Up” a devenit, de asemenea, cel mai de succes cântec dance al deceniului în Statele Unite. Piesa este unul dintre cele mai bine vândute single-uri din istorie, având vânzări de peste nouă milioane de exemplare în toată lumea.

Videoclipul cântecului a adus un omagiu lui John Travolta, filmelor și dansurilor lui. Regizat de Johan Renck, videoclipul începe cu Madonna îmbrăcată într-un costum mulat roz, dansând singură într-un studio de balet, acesta finalizându-se într-o sală de jocuri unde solista dansează cu trupa. Scenele intercalate prezintă oameni care își arată abilitățile de dans în diferite locații, inclusiv într-un cartier rezidențial din Los Angeles, un mic restaurant și un metrou din Londra. Videoclipul prezintă, de asemenea, și câteva scene de parkour. Madonna a interpretat „Hung Up” în numeroase apariții live, precum și în turneul Confessions Tour din 2006, turneul Sticky & Sweet din 2008 și turneul MDNA din 2012.

Alte sugestii dintre cele 762 de pagini recomandate:

Știați că?
Știri
Ziua de astăzi în istorie
3 noiembrie:

Alte aniversări: 2 noiembrie 3 noiembrie 4 noiembrie

Comunitate

Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.

  • Răsfoiți articolele de calitate și faceți propuneri pentru noi astfel de articole.
  • Consultați politica oficială și eticheta Wikipediei.
  • Apreciați Wikipedia pe Facebook sau promovați-ne pe site-ul dumneavoastră.
  • Există peste 13.800 de localități în România și 1.500 în Republica Moldova. Noi avem câte un articol pentru fiecare dintre ele. Vă invităm să scrieți despre localitatea dumneavoastră preferată.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.