Gå til: mobilutgåve
Velkomen til Nynorsk Wikipedia
Grunnlagt: 31. juli 2004
Nynorsk Wikipedia har no 152 275 artiklar
Utvald artikkel veke 18

Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyane er eit britisk oversjøisk territorium sør i Atlanterhavet. Det er ei avsidesliggande og vêrhard øygruppe som består av Sør-Georgia og ei rekkje av mindre øyar kalla Sør-Sandwichøyane. Sør-Georgia er 167,4 km lang og 1,4 til 37 km brei og den klårt største øya i territoriet. Sør-Sandwichøyane ligg om lag 520 km søraust for Sør-Georgia. I alt dekkjer øyane 3 903 km².

Det er ingen innfødde folk på øyane, men i dag bur britiske embetsfolk, postmeister, forskarar og andre frå British Antarctic Survey på øya. Dei driv forskingsstasjonar på Bird Island og hovudstaden King Edward Point, i tillegg til museumstilsette i nærliggande Grytviken. Grytviken var frå tidleg på 1900-talet base for norske kvalfangarar. Etter at kvalfangsten tok slutt, har det vore få fastbuande på øyane. Om vinteren er det berre litt over ti menneske her. Les meir 

Førre tre vekene:

RiksefamilienSvartedaudenEggemysteriet


Utvald skandinavisk artikkel

Nötväckor (Sittidae) är en familj fåglar inom ordningen tättingar med ett tjugotal arter. De kännetecknas av stora huvuden, korta stjärtar och kraftiga näbbar och fötter. Nötväckor tillkännager sitt revir med högljudda, enkla sånger. De flesta arterna har grå eller blåaktiga ovansidor och ett svart ögonband.

De flesta nötväckor häckar i de tempererade eller montana skogsområdena på Norra halvklotet. Alla medlemmar av släktet häckar i hålor eller skrevor. De flesta arterna är stannfåglar och bor i samma miljö hela året.

Nötväckor är allätare och äter mestadels insekter, nötter och frön. De födosöker efter insekter som är gömda i eller under bark genom att klättra längs trädstammar och grenar, ibland upp och ner. Deras vana att kila fast en stor bit föda i en spricka för att sedan hacka på den med sina starka näbbar har givit upphov till gruppens namn på svenska med flera språk. Läs mer …

Wikimedia
Commons
Felles medialager
Wikinytt
Frie nyhende
Wiktionary
Ordbok og synonymordbok
Wikifrasar
Frie sitat
Wikibøker
Frie bøker
Wikikjelda
Frie kjeldetekstar
Wikispecies
Artskart
Wikiversity
Frie læremiddel
Meta-Wiki
Wikimedia
Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage
Fri reisehandbok
Om Wikipedia
Grunnprinsipp Spørsmål og svar Hjelp Skriva Endra Arbeidskontoret Samfunnshuset Kontakt

Søking Kategoriar Alle kategoriane Alle artiklane

Wikipedia er det største prosjektet til stiftinga Wikimedia. Oppslagsverket er fritt til å bruka her og elles. Det baserer seg i stor grad på dugnad, både når det gjeld skriving og retting, og du er velkommen til å delta. To av utgåvene er på norsk; denne nynorske wikipediaen og Wikipedia på bokmål og riksmål med meir enn 510 000 artiklar. Wikipedia finst også på nordsamisk. Wikipedia er støtta av gåver frå brukarane sine, og me tek gjerne imot bidrag.
Dagen i dag, tysdag 28. april 2020
Visste du at …
... det er blitt sett over 100 millionar filmklippYouTube?
... det vart laga få dataprogram for Commodore 128?
... planeten Uranus roterer motsett veg av dei andre planetane i solsystemet?
... artistnamnet Etta James er danna ved å snu om på døypenamnet hennar, «Jamesetta»?
... mange byar i Frankrike har gater som er kalla opp etter brua i Lodi i Italia, der Napoleon vann det første slaget sitt, t.d. Rue du Pont de Lodi i Paris?

Tilfeldige fakta frå nokre av artiklane våre

Temasider
  • Geografi
  • Historie
  • Kultur
  • Matematikk
  • Samfunn
  • Teknologi
  • Vitskap
  • Fleire...
Wikipedia på andre språk

Bokmål  · Dansk  · Føroyskt  · Íslenska  · Kalaallisut  · Sámegiella  · Suomi  · Svenska

Heile lista (engelsk)

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.