Velkomen til Nynorsk Wikipedia
– eit fritt oppslagsverk som alle kan redigera.
I dag er det 4. januar 2021
Nynorsk Wikipedia har no 156 736 artiklar


Utvald artikkel veke 1

Sveitsisk geografi er geografien til fjellandet Sveits som er omgjeve av land i Vest- og Sentral-Europa. Det er omgjeve av fem land: Austerrike og Liechtenstein i aust, Frankrike i vest, Italia i sør og Tyskland i nord. Sveits er eit av dei minste landa i Europa og strekkjer seg på det lengste 220 km frå nord til sør og 350 km frå aust til vest.

Sveits er velkjent for Alpane i sør og søraust. Nord for Alpane strekkjer Det sveitsiske platået seg frå aust til vest. Dei fleste innbyggjarane i Sveits bur i åsane og slettene på dette platået. Dei mindre Jurafjella ligg nordvest for dette platået. Mykje av nordgrensa mot Tyskland følgjer Rhinen, men Rhinen går inn i Sveits nær Schaffhausen. Austgrensa med Tyskland og ein del av grensa mot Austerrike går gjennom Bodensjøen. Ein del av den sørvestlege grensa med Frankrike går gjennom Genfersjøen. Les meir 

Førre tre vekene:

FyrverkeriJesusJulekubbe


Dagens skandinaviske artikkel

Bokklubbens Barnebibliotek er en bokserie på 25 bind, utgitt av Den norske Bokklubben i 2006. Serien inneholder et utvalg av de mest kjente barnebøkene gjennom tidene, sett fra Norge. Utvalget omfatter bøker fra Vest-Europa og USA, utgitt mellom 1865 og 1997, med en overvekt av norske og britiske bøker.

Da serien ble lansert i september 2006, sa jurymedlem Jostein Gaarder at «Vi har laget en kanon, som også er en avspeiling av hva som faktisk har vært lest i Norge.» De nyeste bøkene i utvalget er Gaarders Kabalmysteriet, Rowlings Harry Potter og de vises stein og Rune Belsviks Dustefjerten. Les mer her.

Systerprojekt
Commons
Felles medialager
Wikinytt
Frie nyhende
Wiktionary
Ordbok og synonymordbok
Wikifrasar
Frie sitat
Wikibøker
Frie bøker
Wikikjelda
Frie kjeldetekstar
Wikispecies
Artskart
Wikiversity
Frie læremiddel
Meta-Wiki
Wikimedia
Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage
Fri reisehandbok
Visste du at …
... skipsleia mellom Javahavet og Sørkinahavet går gjennom Bangkasundet, Gasparsundet og Karimatasundet.?
... Gildeskål gamle kyrkje er halvt frå 1100- og halvt frå 1700-talet?
... John Kerry var soldat i Vietnam, men seinare vart motstandar av krigen?
... vin jaune frå departementet Jura er ein særprega vin laga på liknande måte som sherry?
... eit fransk mannskap som forliste ved og stranda på Crozetøyane i 1887 klarte å feste ei melding til ein albatross som vart funnen sju månader seinare i Australia, men likevel aldri vart berga?
Tilfeldige fakta frå nokre av artiklane våre
Temasider


Geografi · Historie · Kultur · Matematikk · Samfunn · Teknologi · Vitskap · Fleire...

Om Wikipedia
Wikipedia er det største prosjektet til stiftinga Wikimedia. Oppslagsverket er fritt til å bruka her og elles. Det baserer seg i stor grad på dugnad, både når det gjeld skriving og retting, og du er velkommen til å delta. To av utgåvene er på norsk; denne nynorske wikipediaen og Wikipedia på bokmål og riksmål med meir enn 545 000 artiklar. Wikipedia finst også på nordsamisk. Wikipedia er støtta av gåver frå brukarane sine, og me tek gjerne imot bidrag.

Grunnprinsipp Spørsmål og svar Hjelp Skriva Endra Arbeidskontoret Samfunnshuset Kontakt

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.