Velkomen til Nynorsk Wikipedia
– eit fritt oppslagsverk som alle kan redigera.
I dag er det 3. september 2020
Nynorsk Wikipedia har no 154 087 artiklar


Utvald artikkel veke 36

Anna Akhmatova (1889–1966) var ein russisk lyrikar, omsetjar og litteraturvitar, som vart kjend for sin melankolske og politiske lyrikk i åra før oktoberrevolusjonen i 1917. Akhmatova er rekna som ein av dei viktigaste personane innan russisk litteratur på 1900-talet. I 1965 var ho nominert til Nobelprisen i litteratur. Ho vann Taormina-prisen i 1964 og vart æresdoktor ved universitetet i Oxford i 1965.

Anna Akhmatova hadde sjølv eit vanskeleg liv. Ho levde gjennom den russiske revolusjonen og omleiringa av Leningrad under andre verdskrigen. Den første ektemannen hennar Nikolaj Gumiljov vart avretta i 1921; den tredje ektemannen, Nikolaj Punin, vart arrestert fleire gonger og døydde i ein fangeleir i 1953, og den einaste sonen hennar, Lev Gumiljov, hadde ei rekkje fengselsopphald frå 1930- til 1950-talet. Akhmatova uttrykte sorga som hustru og mor i eit av dei viktigaste dikta sine – Rekviem. Sjølv vart ho overvaka og sensurert. Mange av verka hennar vart ikkje gjevne ut i Sovjetunionen medan ho levde, men først over tjue år etter at ho var død. Les meir 

Førre tre vekene:

Bai JuyiGazaDen store hunden


Dagens skandinaviske artikkel

Rjukanbanen er jernbanestrekningen mellom Tinnsjå og Rjukan i Telemark. Den ble åpnet i 1909, som ledd i en transportkjede mellom Rjukan og Skien. Banen var en privatbane eid og drevet av Hydro.

Banen ble nedlagt i 1991. Stiftelsen Rjukanbanen ble opprettet i 1996 for å drive museumstrafikk på banen. Banen er en av bærebjelkene i Rjukan–Notodden industriarv, som i 2015 ble oppført på UNESCOs verdensarvliste. Les mer her.

Systerprojekt
Commons-logo.svg
Commons
Felles medialager
Wikinews-logo.svg
Wikinytt
Frie nyhende
Wiktionary-logo-en.svg
Wiktionary
Ordbok og synonymordbok
Wikiquote-logo.svg
Wikifrasar
Frie sitat
Wikibooks-logo.svg
Wikibøker
Frie bøker
Wikisource-logo.svg
Wikikjelda
Frie kjeldetekstar
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Artskart
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity
Frie læremiddel
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Wikimedia
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage-logo.svg
Wikivoyage
Fri reisehandbok
Visste du at …
... TauposjøenNew Zealand er den største ferskvassjøen i Australasia og er på storleik med Singapore?
... foreldra til diktaren Arthur Rimbaud aldri skilde seg, men kvar omtalte seg sjølv som «enkje» og «enkjemann»?
... det fram til 1600-talet var forbode å dyrka ris i delar av Frankrike og Italia?
... skog veks i område der nedbøren er større enn fordampinga?
... fram til 1972 fekk ikkje lag frå Nord-Noreg lov til å spele i den norske eliteserien i fotball, og fram til 1. divisjon starta i 1963 heller ikkje lag frå Sogn og Fjordane?
Tilfeldige fakta frå nokre av artiklane våre
Temasider


Geografi · Historie · Kultur · Matematikk · Samfunn · Teknologi · Vitskap · Fleire...

Om Wikipedia
Wikipedia er det største prosjektet til stiftinga Wikimedia. Oppslagsverket er fritt til å bruka her og elles. Det baserer seg i stor grad på dugnad, både når det gjeld skriving og retting, og du er velkommen til å delta. To av utgåvene er på norsk; denne nynorske wikipediaen og Wikipedia på bokmål og riksmål med meir enn 510 000 artiklar. Wikipedia finst også på nordsamisk. Wikipedia er støtta av gåver frå brukarane sine, og me tek gjerne imot bidrag.

Grunnprinsipp Spørsmål og svar Hjelp Skriva Endra Arbeidskontoret Samfunnshuset Kontakt

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.