Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.037.704
Aantal actieve gebruikers: 3.964
Portaal van de week: Esperanto
Biologie Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal

Uitgelicht

Hongkong

Hongkong is een zuidelijke speciale bestuurlijke regio van de Volksrepubliek China. Het bestaat uit het gelijknamige eiland ten oosten van de Parelrivier, het schiereiland Kowloon en de New Territories. De New Territories bestaan uit het gebied ten noorden van Kowloon grenzend aan het vasteland van China en verder uit 235 eilanden, waarvan het merendeel niet bewoond is. Het eiland Lantau is het grootste eiland, gevolgd door het eiland Hongkong. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

Afbeelding

In Garzweiler in de Duitse gemeente Jüchen wordt bruinkool gewonnen in dagbouw

Actueel

Amerikaanse presidentsverkiezingen 2020

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 worden de 59e presidentsverkiezingen van de Verenigde Staten en staan gepland voor dinsdag 3 november 2020. Zittend president Donald Trump heeft zich verkiesbaar gesteld voor een tweede termijn. De inauguratie van de president is voorzien op 20 januari 2021. (Lees verder)

Recent overleden

1 nov Tonny Bruins Slot (73), Nederland voetbalcoach
31 okt Sean Connery (90), Schots acteur
31 okt Arturo Lona Reyes (94), Mexicaans geestelijke
30 okt Robert Fisk (74), Brits oorlogscorrespondent
30 okt Mesut Yılmaz (76), Turks politicus

In het nieuws

30 okt Aardbeving voor Turkse kust
In de Egeïsche Zee, op 14 km van Samos, vindt een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter plaats. In de Turkse stad İzmir vallen zeker 26 doden en ruim 800 gewonden. Ook is er veel schade aan gebouwen.
29 okt Aanslag in Nice
Bij een mesaanval in de Notre-Dame van Nice in Frankrijk vallen drie doden en meerdere gewonden. De dader raakt gewond bij zijn arrestatie.
25 okt Noodtoestand in Spanje vanwege corona
De Spaanse premier Pedro Sánchez kondigt vanwege COVID-19 de noodtoestand af. Een van de maatregelen is een avondklok die tot mei 2021 moet gaan gelden.

2 november in de geschiedenis

1561 Nederlandse Geloofsbelijdenis
De Waalse theoloog Guido de Brès brengt de Nederlandse Geloofsbelijdenis onder de aandacht van de Spaanse overheid.
1917 Balfour-verklaring
De Joden mogen van de Britten in Palestina een nationaal tehuis oprichten, mits de niet-Joden die daar al wonen in hun recht gelaten worden.
1930 Geschiedenis van Ethiopië
Haile Selassie wordt gekroond tot keizer van Ethiopië.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata
Vrije database
Commons
Vrije media
Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.