Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.034.040
Aantal actieve gebruikers: 3.839
Portaal van de week: Berlijn
Biologie Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal

Uitgelicht

Hommels

Hommels (Bombus) zijn een geslacht van sociale insecten die behoren tot de familie bijen (Apidae). Er zijn wereldwijd ongeveer 250 soorten hommels die van nature voorkomen in Europa, Noord-Afrika, Azië, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Verschillende Europese hommelsoorten zijn door de mens geïntroduceerd in Nieuw-Zeeland en Tasmanië. In België en Nederland komen ongeveer dertig verschillende soorten voor, waarvan enkele zeldzaam zijn. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

Afbeelding

Noodbiljet uit 1923 met een nominale waarde van 1 miljard Mark

Actueel

Protesten in Wit-Rusland

De protesten in Wit-Rusland zijn een reeks lopende politieke demonstraties tegen de Wit-Russische regering en haar president Aleksandr Loekasjenko, na diens herverkiezing. (Lees verder)

Recent overleden

29 sep Helen Reddy (78), Australisch zangeres en actrice
29 sep Aster Berkhof (100), Belgisch schrijver
29 sep Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (91), Emir van Koeweit
28 sep Frederik Devreese (91), Belgisch componist en dirigent
27 sep Wolfgang Clement (80), Duits politicus

In het nieuws

1 okt Europese Commissie begint procedure tegen nieuwe brexitwet
De Europese Commissie begint een juridische procedure tegen de nieuwe brexitwet, die inmiddels door het Britse Lagerhuis is goedgekeurd. Met deze wet worden eerder met de Europese Unie gemaakte afspraken over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK, herroepen.
30 sep Nieuwe regering België gevormd
In België is na een bijna recordlange formatie van 493 dagen de vorming van een nieuwe regering rond, onder leiding van Alexander De Croo.
27 sep Gevechten tussen Armenië en Azerbeidzjan
Bij gevechten tussen de legers van Armenië en Azerbeidzjan in de betwiste regio Nagorno-Karabach valt een onbekend aantal doden en gewonden. Azerbeidzjan bevestigt dat het een militaire operatie is begonnen en zegt zeven dorpen te hebben ingenomen.

2 oktober in de geschiedenis

1187 Beleg van Jeruzalem
Saladin herovert Jeruzalem op de kruisvaarders.
1944 Razzia van Putten
Na een razzia worden vrijwel alle mannen uit Putten door de Duitsers gedeporteerd.
1997 Verdrag van Amsterdam
In Amsterdam tekenen de leden van de Europese Unie een verdrag dat onder meer de besluitvorming moet vergemakkelijken.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata
Vrije database
Commons
Vrije media
Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.