Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.045.089
Aantal actieve gebruikers: 4.177
Portaal van de week: Noorwegen
Biologie Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal

Uitgelicht

Jazz in België

Jazz in België beschrijft de ontwikkeling van de jazzstijlen in België vanaf de jaren twintig van de 20e eeuw tot heden, en de jazzmusici en -promotors die daarbij een rol hebben gespeeld. Samen met Frankrijk en Groot-Brittannië behoorde België tot de eerste drie Europese landen waar sinds het begin van vorige eeuw jazz werd gespeeld. De prominente plaats die België in de ontwikkeling van de Europese jazz inneemt, heeft het niet alleen te danken aan talentrijke muzikanten, maar zeker ook aan de pioniersgeest van gedreven jazzpromotors zoals Félix-Robert Faecq en Robert Goffin.

Tijdens de 20e eeuw kende België verschillende 'gouden periodes' of 'gouden eeuwen' van de jazz. De eerste begon na de prejazzperiode met een optreden van de Mitchell's Jazz Kings, een groep zwarte muzikanten die op 24 januari 1920 te zien waren in de revue "Laisse-les tomber" in het Alhambra te Brussel. Hun doortocht zou de oprichting van talrijke Belgische jazzbands tot gevolg hebben, zoals de Bing Boys en de Mohawk's Jazz Band. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

Afbeelding

Duin in Wilsons Promontory National Park in de Australische deelstaat Victoria

Actueel

COVID-19

COVID-19 is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2, een van de coronavirussen. De ziekte dook eind 2019 op in Wuhan in China. In de maanden daarna raakten miljoenen mensen over de hele wereld besmet, waarvan meer dan 1 miljoen mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Sinds 11 maart 2020 wordt de uitbraak door de WHO erkend als een pandemie, de coronapandemie. Het maatschappelijke leven in een flink deel van de wereld kwam grotendeels tot stilstand, waardoor er zich een recessie aandiende. (Lees verder)

Recent overleden

3 jan Gerry Marsden (78), Brits zanger
2 jan Brian Urquhart (101), Brits militair en VN-diplomaat
1 jan Jan de Bie (74), Nederlands beeldend kunstenaar
31 dec Tommy Docherty (92), Schots voetballer en voetbalcoach
31 dec Robert Hossein (93), Frans acteur en regisseur

In het nieuws

4 jan Nieuwe lockdown in Engeland
De Britse premier Boris Johnson kondigt in Engeland tot zeker midden februari een nieuwe volledige lockdown af om het COVID-19-virus in te dammen. Het is de derde lockdown in het VK sinds het begin van de pandemie.
29 dec Aardbeving in Kroatië
Kroatië wordt getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,4. Er vallen zeker 7 doden en de plaats Petrinja wordt grotendeels verwoest. De beving was ook in andere landen voelbaar.
28 dec EU-lidstaten keuren handelsakkoord met VK goed
Door middel van een schriftelijke procedure gaan alle EU-lidstaten akkoord met ondertekening en voorlopige inwerkingtreding van het post-brexit handels- en samenwerkingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk.

4 januari in de geschiedenis

46 v.Chr. Slag bij Ruspina
In een veldslag bij de Fenicische stad Ruspina wordt het leger van Julius Caesar verslagen door dat van Titus Labienus.
1967 Sesamstraat
Eerste uitzending van de Nederlandstalige versie van het educatieve kinderprogramma Sesamstraat.
1997 15e Elfstedentocht
De tot nu toe laatste Elfstedentocht wordt in Friesland verreden. De tocht is met 199,6 kilometer de langste ooit en wordt gewonnen door Henk Angenent in zes uur en 49 minuten.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata
Vrije database
Commons
Vrije media
Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.