Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.034.190
Aantal actieve gebruikers: 3.839
Portaal van de week: Berlijn
Biologie Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal

Uitgelicht

Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof is een museum in Nijmegen, in de Nederlandse provincie Gelderland. Dit museum bestaat sinds 1998 en is ontstaan uit het samengaan van het Museum Kam (1922) voor archeologie en de Commanderie van St. Jan voor oude en moderne kunst. De collectie van het museum omvat Romeinse archeologie en moderne kunst. Museum Het Valkhof ligt aan het Kelfkensbos, aan de rand van het park Valkhof. Ooit lag hier een Romeins legerkamp. Later liet keizer Karel de Grote er een paleis bouwen. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

Afbeelding

Strand van New Brighton, een buitenwijk van Christchurch op het Nieuw-Zeelandse Zuidereiland

Actueel

Protesten in Wit-Rusland

De protesten in Wit-Rusland zijn een reeks lopende politieke demonstraties tegen de Wit-Russische regering en haar president Aleksandr Loekasjenko, na diens herverkiezing. (Lees verder)

Recent overleden

29 sep Helen Reddy (78), Australisch zangeres en actrice
29 sep Aster Berkhof (100), Belgisch schrijver
29 sep Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (91), Emir van Koeweit
28 sep Frederik Devreese (91), Belgisch componist en dirigent
27 sep Wolfgang Clement (80), Duits politicus

In het nieuws

2 okt Coronapandemie
President Donald Trump wordt vanwege besmetting met het COVID-19 virus opgenomen in het Walter Reed Army Medical Center in Washington.
1 okt Europese Commissie begint procedure tegen nieuwe brexitwet
De Europese Commissie begint een juridische procedure tegen de nieuwe brexitwet, die inmiddels door het Britse Lagerhuis is goedgekeurd. Met deze wet worden eerder met de Europese Unie gemaakte afspraken over de toekomstige betrekkingen tussen de EU en het VK, herroepen.
30 sep Nieuwe regering België gevormd
In België is na een bijna recordlange formatie van 493 dagen de vorming van een nieuwe regering rond, onder leiding van Alexander De Croo.

3 oktober in de geschiedenis

1574 Leidens ontzet
De geuzen bevrijden Leiden van de Spanjaarden.
1962 Bemande ruimtevaart
Lancering van de Mercury MA-8, met aan boord Walter Schirra.
1990 Duitse hereniging
Hereniging van de Bondsrepubliek Duitsland en de Duitse Democratische Republiek.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata
Vrije database
Commons
Vrije media
Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.