سلامت داتڠ کويکيڤيديا
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada (2002-10-26) 26 Oktober 2002.
Kini, kami mempunyai 343,496 buah rencana.

Tarikh: Jumaat, 2 Oktober 2020 | Pengumuman · Soalan lazim · Embassy · Pengenalan bahasa Melayu

Tutorial · Meja bantuan · Meja rujukan · Indeks AZ

Senarai portal · Biografi · Falsafah · Geografi · Sejarah · Matematik · Sains · Sastera · Teknologi · Undang-undang

Rencana pilihan

Infinity Science Fiction (Erti harfiah: "Cereka Sains Saujana") adalah sebuah majalah cereka sains Amerika, yang disunting oleh Larry T. Shaw dan diterbitkan oleh Royal Publications. Isu pertamanya, yang dikeluarkan pada bulan November 1955, turut mengandungi cereka karya Arthur C. Clarke, "Bintang", sebuah kisah mengenai planet yang dihancurkan oleh nova (bintang yang meletup) yang ternyata merupakan Bintang Bethlehem. Karya ini pernah memenangi Anugerah Hugo pada tahun tersebut. Shaw memperoleh cerita-cerita daripada beberapa orang penulis terkemuka pada masa itu, termasuklah Brian Aldiss, Isaac Asimov dan Robert Sheckley, tetapi bahan tersebut mempunyai mutu yang berubah-ubah. Pada tahun 1958, Irwin Stein, pemilik kepada Royal Publications, memutuskan untuk menutup Infinity, di mana terbitan terakhirnya bertarikh November 1958.

Judul ini dihidupkan kembali satu dasawarsa kemudian oleh rumah penerbitan Stein, Lancer Books, sebagai suatu siri antologi berkulit lembut. Lima jilid diterbitkan antara tahun 1970 dan 1973 yang disunting oleh Robert Hoskins. Jilid keenam telah disiapkan tetapi ditarik balik setelah Lancer menghadapi masalah kewangan pada hujung tahun 1973. (Rencana penuh...)

Rencana pilihan sebelum ini:

Berita terkini

Pandemik COVID-19
Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah

Tahukah anda...

  • "... bahawa Dataran Tiananmen merupakan dataran bandar terbuka yang terbesar di dunia?"  
  • "... bahawa cara-cara memasak masakan Palestin berbeza mengikut rantau dan setiap gaya masakan serta ramuan yang digunakan secara amnya bergantung kepada iklim dan tempat serta tradisi yang diamalkan?" 
  • "... bahawa Almy Nadia telah mula mendapat tawaran bergelar pelakon sebaik menyertai pertandingan Dewi Remaja 2005/2006?"  
  • ... bahawa mesyuarat sebagai satu bentuk komunikasi formal, mempunyai tatacaranya yang tertentu? 

Hari ini dalam sejarah

2 Oktober: Hari Kemerdekaan di Guinea (1958); Gandhi Jayanti di India.

Hari-hari sebelum: 1 Oktober 30 September 29 September

Arkib Melalui e-mel Lagi...

Gambar pilihan

Intaglio adalah keluarga teknik pencetakan dan pembuatan cetakan di mana gambar itu disisipkan ke permukaan dan garis yang disisipkan atau kawasan cekung yang ada tinta atau dakwat. Ini adalah kebalikan langsung dari cetak timbul, di mana bahagian matriks yang membuat gambar berdiri di atas permukaan utama. Proses intaglio mungkin berasal dari Jerman pada abad ke-15, dan digunakan untuk banyak bahan cetak massa. Pada masa kini, ukiran intaglio banyak digunakan untuk mata wang kertas, pasport, dan kadangkala kad pos bernilai tinggi. Fotografi makro ini adalah satu bahagian bersaiz 18.1 mm × 13.5 mm (0.71 in × 0.53 in) daripada wang kertas 1,000-forint Hungary, menggambarkan cetakan intaglio di wajah Raja Matthias Corvinus.

Kredit gambar: Petar Milošević

Gambar pilihan sebelum ini:
  • Tibia insulaechorab
  • Lactophrys bicaudalis
  • Latar teater

Wikipedia dalam bahasa lain

Projek Wikimedia yang lain

Wikipedia ialah projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan untung yang turut mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wikikamus
Kamus bebas
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons
Koleksi multimedia bebas
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.