سلامت داتڠ کويکيڤيديا
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada (2002-10-26) 26 Oktober 2002.
Kini, kami mempunyai 343,045 buah rencana.

Tarikh: Selasa, 1 September 2020 | Pengumuman · Soalan lazim · Embassy · Pengenalan bahasa Melayu

Tutorial · Meja bantuan · Meja rujukan · Indeks AZ

Senarai portal · Biografi · Falsafah · Geografi · Sejarah · Matematik · Sains · Sastera · Teknologi · Undang-undang

Rencana pilihan

Yoko Ono Lennon (Jepun: 小野 洋子 Romaji: Ono Yōko, Katakana: オノ・ヨーコ; lahir 18 Februari 1933) adalah seorang ahli muzik, artis serba boleh, aktivis keamanan dan seniwati Jepun yang juga terkenal dengan hasil karyanya dalam seni persembahan, muzik dan pembikinan filem. Beliau adalah janda dan isteri kedua kepada vokalis kumpulan The Beatles, mendiang John Lennon. Sebelum berkahwin dengan Lennon, Ono pernah berkahwin dengan Ichiyanagi Toshi antara tahun 1956-1963, dan Anthony Cox antara tahun 1963-1969. Pada 28 November 1962, Ono berkahwin dengan Anthony Cox, pemuzik jazz Amerika, penerbit filem, dan penggalak seni, yang memainkan peranan penting dalam mendapatkan pembebasannya daripada institusi mental Jepun. Walau bagaimanapun, kerana Ono telah mengabaikan untuk menyelesaikan perceraian beliau dari Ichiyanagi, perkahwinan kedua beliau telah dibatalkan pada 1 Mac 1963. Selepas memuktamadkan perceraian itu, Cox dan Ono berkahwin semula pada 6 Jun 1963, hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan seorang anak perempuan yang bernama Kyoko Chan Cox pada 8 Ogos 1963. Beliau dan Cox akhirnya bercerai pada 2 Februari 1969 dan kemudiannya, Ono dan Lennon berkahwin pada Mac 1969, berpisah pada tahun 1973 dan kembali semula ke pangkuan Lennon sehingga ke hari kematiannya pada 8 Disember 1980. Hasil perkongsian hidup, mereka dikurniakan seorang anak lelaki yang bernama Sean Taro Ono Lennon pada 9 Oktober 1975. (Rencana penuh...)

Rencana pilihan sebelum ini:

Berita terkini

Pandemik COVID-19
Shinzo Abe
  • Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe (gambar) mengumumkan niatnya untuk meletak jawatan kerana masalah kesihatan.
  • Hurikan Laura membunuh sekurang-kurangnya 36 orang di seluruh Caribbean dan Amerika Syarikat.
  • Serangan bom berkembar di Jolo, Filipina mengorbankan 15 orang dan mencederakan 75 yang lain.
  • Dalam bola sepak, Liga Juara-Juara UEFA diakhiri, dengan Bayern Munich mengalahkan Paris Saint-Germain di perlawanan akhir.

Tahukah anda...

  • "... bahawa helikopter tentera Westland Lynx pada asalnya dibangunkan sebagai pesawat utiliti bagi kegunaan awam?"  
  • "... bahawa Almy Nadia telah mula mendapat tawaran bergelar pelakon sebaik menyertai pertandingan Dewi Remaja 2005/2006?"  
  • "... bahawa hemisfera utara mempunyai 90% daripada jumlah penduduk bumi?" 

Hari ini dalam sejarah

1 September: Hari Perlembagaan di Slovakia; Hari Kemerdekaan di Uzbekistan; Hari Pekerja di Amerika Syarikat dan Kanada (2014).

Hari-hari sebelum: 31 Ogos 30 Ogos 29 Ogos

Arkib Melalui e-mel Lagi...

Gambar pilihan

Lactophrys bicaudalis merupakan satu spesies dari Actinopterygii dalam keluarga Ostraciidae, yang berasal di Laut Caribbean dan sebahagian di Lautan Atlantik barat. Anggota keluarga ini mempunyai lapisan luar yang keras yang terdiri daripada sisik heksagon, seperti plat yang disatukan menjadi pepejal, segitiga atau seperti kotak karapas. Disebabkan lapisan sisik ini, ikan ini tidak fleksibel dan bergerak perlahan dengan meriak sirip belakang dan anal dan dengan perlahan mengayuh sirip perutnya. Sekiranya gerakan lebih pantas diperlukan, ia juga boleh menggunakannya sirip ekor untuk tujahan. Gambar tersebut telah ditangkap pada kedalaman 40 ka (12 m) di Terumbu Bari, Bonaire.

Kredit gambar: Betty Wills

Gambar pilihan sebelum ini:
  • Latar teater
  • Perbarisan Hari Kebangsaan Singapura
  • Reine

Wikipedia dalam bahasa lain

Projek Wikimedia yang lain

Wikipedia ialah projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan untung yang turut mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wikikamus
Kamus bebas
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons
Koleksi multimedia bebas
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.