سلامت داتڠ کويکيڤيديا
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada (2002-10-26) 26 Oktober 2002.
Kini, kami mempunyai 345,825 buah rencana.

Tarikh: Ahad, 3 Januari 2021 | Pengumuman · Soalan lazim · Embassy · Pengenalan bahasa Melayu

Tutorial · Meja bantuan · Meja rujukan · Indeks AZ

Senarai portal · Biografi · Falsafah · Geografi · Sejarah · Matematik · Sains · Sastera · Teknologi · Undang-undang

Rencana pilihan

Khatijah binti Tan (Tulisan Jawi: خطيجه تن, lahir 1 Januari 1961), merupakan seorang pelakon wanita Malaysia dan juga merupakan salah seorang dari seniwati filem Melayu. Dia mula bergiat aktif dalam dunia hiburan tanah air sejak 1988 menerusi sebuah sitkom yang pernah disiarkan di TV3, Rumah Kedai, peranannya sebagai Habsah, seterusnya membuat kemunculan sulungnya di layar lebar pada 1996 menerusi peranannya sebagai orang gaji di dalam filem Yes, Tuan! sutradara Nik Fadzil Nik Hassan, dia meraih pengiktirafan yang meluas menerusi filem Embun (2002) yang melayakkanya menerima anugerah Pelakon Pembantu Wanita Terbaik di Festival Filem Asia Pasifik ke-46 yang diadakan di Korea Selatan dan telah menerima dua pencalonan di Festival Filem Malaysia, lima di Anugerah Bintang Popular Berita Harian. Dia merupakan ibu kepada pelakon dan pengarah filem, Pierre Andre dan Mikail Andre. (Rencana penuh...)

Berita terkini

EU (biru) dan UK (jingga)

Tahukah anda...

Kaabah
  • "... bahawa germanena ialah suatu bahan yang diperbuat daripada satu lapis tunggal atom germanium dan diiktiraf sebagai bahan paling bermutu tinggi dalam penggunaan peranti semikonduktor dan penyelidikan sains bahan?" 
  • "... bahawa syirik merupakan satu-satunya dosa yang tidak diampunkan dalam Islam?" 

Hari ini dalam sejarah

3 Januari

Hari-hari sebelum: 2 Januari 1 Januari 31 Disember

Arkib Melalui e-mel Lagi...

Gambar pilihan

Calliphora vicina adalah spesies dalam keluarga Calliphoridae iaitu langau biru. Spesies ini amat penting dalam bidang entomologi forensik kerana masa kedatangan dan kolonisasi badan selepas kematian yang konsisten.

Gambar ini adalah fotografi makro bagi kepala lalat C. vicina. Kepalanya dipenuhi oleh sepasang mata majmuk yang besar, masing-masing terdiri daripada beberapa ribu unit penerima cahaya yang dikenali sebagai omatidia, disusun dalam corak heksagon. Omatidia dipanjangkan dan berbentuk rod, dan berorientasikan serenjang ke permukaan mata; masing-masing mempunyai lensa sendiri dan sel fotoreseptor. Otak menggabungkan titik cahaya dari setiap omatidia untuk membentuk imej mozek. Juga kelihatan dalam gambar adalah pelbagai bulu, pedipalpa dan mulut.

Kredit gambar: USGS Bee Inventory and Monitoring Laboratory

Gambar pilihan sebelum ini:
  • Dolar Jepun Seratus Dolar (1944)
  • Lohong hitam
  • Rajah tapak sulaiman

Wikipedia dalam bahasa lain

Projek Wikimedia yang lain

Wikipedia ialah projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan untung yang turut mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wikikamus
Kamus bebas
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons
Koleksi multimedia bebas
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.