سلامت داتڠ کويکيڤيديا
Versi Bahasa Melayu telah dimulakan pada (2002-10-26) 26 Oktober 2002.
Kini, kami mempunyai 344,316 buah rencana.

Tarikh: Isnin, 2 November 2020 | Pengumuman · Soalan lazim · Embassy · Pengenalan bahasa Melayu

Tutorial · Meja bantuan · Meja rujukan · Indeks AZ

Senarai portal · Biografi · Falsafah · Geografi · Sejarah · Matematik · Sains · Sastera · Teknologi · Undang-undang

Rencana pilihan

Singa berehat di Namibia

Singa (Panthera leo) merupakan salah satu ahli genus Panthera, yakni sejenis kucing besar dalam keluarga Felidae (rumpun kucing). Singa tergolong sebagai spesies terjejas di Senarai Merah IUCN sejak tahun 1996 kerana populasi taburan Afrika merosot sebanyak 43% sejak 1990-an. Populasi singa sukar dipelihara di luar kawasan perlindungan. Biarpun punca kemerosotan tidak dipastikan sepenuhnya tetapi kehilangan habitat dan pertembungan dengan manusia paling merisaukan. Populasi singa Afrika Barat digolongkan sebagai spesies terancam genting sejak 2016. Satu-satunya populasi singa liar di Asia terdapat di India sekitar Taman Negara Hutan Gir dan digolongkan sebagai spesies terancam sejak 1986.

Perkataan singa dalam bahasa Melayu berasal dari perkataan siṁha dalam bahasa Sanskrit. Spesies singa adalah asing di kawasan kepulauan Melayu. Masyarakat Melayu kuno mula mengenali makhluk singa menerusi pengaruh India pada zaman sebelum kedatangan Islam. Nama saintifiknya leo berasal dari bahasa Latin. Daripada itulah adanya perkataan-perkataan seumpama yang merujuk pada singa dalam pelbagai bahasa Eropah, yakni lion dalam bahasa Inggeris, lion dalam bahasa Perancis, león dalam bahasa Sepanyol dsb.

Kebanyakan singa kini tinggal di Afrika timur dan selatan, malah jumlahnya kian merosot pada kadar 30–50% setiap 20 tahun di separuh akhir abad ke-20. Anggaran populasi singa Afrika antara 16,500 dan 47,000 ekor yang hidup liar pada 2002–2004, iaitu rendah daripada anggaran 1990-an yang sebanyak 100,000 ekor dan barangkali 400,000 ekor pada 1950. Punca utama penurunan termasuk wabak dan gangguan manusia. Kehilangan habitat dan pertembungan dengan manusia dianggap ancaman paling besar kepada singa. (Rencana penuh...)

Berita terkini

Luis Arce

Tahukah anda...

Dataran Tiananmen
  • "... bahawa Dataran Tiananmen merupakan dataran bandar terbuka yang terbesar di dunia?"  
  • "... Burj Khalifa (830m) telah mempertahankan rekod sebagai bangunan tertinggi di dunia selama 10 tahun berturut-turut sejak 2010. Namun rekod ini hanya menunggu hari sahaja untuk dicabar oleh Menara Jeddah (1007m) yang sedang dibina" 
  • "... bahawa dialek Bahasa Arab Hijaz digunakan buat perhubungan harian dan tidak mempunyai kedudukan rasmi; sebaliknya Bahasa Arab Piawai Moden digunakan dalam urusan rasmi, terutamanya di Eritrea di mana bahasa Arab bukan merupakan lingua franca?" 

Hari ini dalam sejarah

2 November: Hari Orang Mati di Mexico; Hari Para Mendiang dalam Kristian Barat; Hari Deepavali (2013).

Hari-hari sebelum: 1 November 31 Oktober 30 Oktober

Arkib Melalui e-mel Lagi...

Gambar pilihan

Garrulax strepitans ialah spesies burung passerine dalam keluarga Leiothrichidae, berasal dari Laos, Myanmar, Thailand, dan provinsi China Yunnan. Panjang burung ini lebih kurang 32 cm (13 in) mempunyai mahkota berwarna buah berangan, wajah dan tekak coklat kehitaman dan kerah putih yang agak meresap, memisahkannya dari badan. Pada kebiasaannya burung hutan, sarang burung ini sukar dilihat dalam tumbuh-tumbuhan lebat yang mereka sukai. Mereka adalah burung yang bising, dan ciri ketawa atau ciapan mereka sering menjadi petunjuk terbaik bahawa burung-burung ini ada. Gambar Garrulax strepitans ini difoto di Taman Negara Mae Wong, Wilayah Nakhon Sawan, Thailand.

Kredit gambar: John Harrison

Gambar pilihan sebelum ini:
  • Intaglio
  • Tibia insulaechorab
  • Lactophrys bicaudalis

Wikipedia dalam bahasa lain

Projek Wikimedia yang lain

Wikipedia ialah projek Yayasan Wikimedia, sebuah organisasi bukan untung yang turut mengendalikan beberapa projek pelbagai bahasa yang lain.


Wiktionary small.svg
Wikikamus
Kamus bebas
Wikinews-logo.svg
Wikiberita
Sumber berita bebas
Wikiquote-logo.svg
Wikiquote
Koleksi petikan kata
Wikibooks-logo.svg
Wikibuku
Buku teks dan manual bebas
Wikispecies-logo.svg
Wikispecies
Panduan spesies
Wikisource-logo.svg
Wikisumber
Perpustakaan bebas
Wikiversity-logo.svg
Wikiversity Beta
Bahan pelajaran bebas
Commons-logo.svg
Commons
Koleksi multimedia bebas
Wikimedia Community Logo.svg
Meta-Wiki
Penyelarasan projek Wikimedia
Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg
Wikivoyage
Panduan perjalanan bebas
Wikidata-logo.svg
Wikidata
Pangkalan pengetahuan bebas
Mediawiki-logo.png
MediaWiki
Pembangunan perisian bebas
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.