Benriàcc sö la Wikipedia en lengua lombarda
L'enciclopedia lìbera e colaboratìva
con 39 588 us

Acès sigür
Versiù standard

Arda l'indes   Arda la Guida esensiàla   Pagina principala en Lombàrt Ucidentàl   Regìstret

Us endela vidrìna

El Giovann Adamm II de Liechtenstein (in todesch: Hans-Adam II von Liechtenstein; nomm intregh in todesch: Johannes Adam Ferdinand Aloys Josef Maria Marko d'Aviano Pius von und zu Liechtenstein; Zurigh, 14 de febrar del 1945) a l'è 'l princip del Liechtenstein, a partì del 1989.

El gh'ha anca i titoi de Duca de Troppau e Jägendorf e de Cont de Rietberg e l'è el monarca el pussee scior d'Europa, cont on patrimoni de squasi cinch miliard de dollar.

El nass a Zurigh el 14 de febrar del 1945, fioeu del princip Francesch Giusepp II e de la soa miee Giorgina de Wilczek. Oltra a la cittadinanza del Liechtenstein el gh'ha anca quella de l'Austria.

In del 1965 el va a studià gestion a l'Università de San Gall, anca se 'l voreva studià in del camp umanistegh o de la fisega. El se laurea cont ona tesi in su l'informatizzazion del settor bancari in del 1969, in del midemm ann el se marida cont la Maria del Liechtenstein.

El tacca donca a lavorà per sistemà el business de familia, ch'a l'era in d'on stat gramm, tant de menà el pader, che l'eva perduu i patrimoni in Cecoslovacchia, che costituiven squasi el 90% di patrimòni de familia, a causa di decrett Beneš, a vend part del patrimoni artistegh per finanziàss.

(Innanz)

El saìet che ...

El Carlo Torrighelli (cognossuu pussee 'me C.T., Laven, 1909 - Milan, 4 de november 1983) a l'è staa 'n writer ante-litteram attiv soratutt in la zona del Castell Sforzesch e de la stazion de Milan Porta Garibaldi a la fin di agn '70.

Biografia

Attiv in la Resistenza de giovin, el s'è trasferii de Laven a Milan in del dopoguerra, indova che 'l s'è maridaa e l'ha avuu 'n fioeu. El tacca a partecipà a la sezion del Partii Comunista Italian de Porta Garibaldi, indova che 'l deventa 'n orator attiv, cognossuu per ripet finna a l'ossession di slogan e per ciamà i sgent cont che 'l parlava "popolo bue" ("popol bov").

El diseva de vess 'n ex-prevost ma a l'era, in realtà, on marmista in pension. Torrighelli l'ha vivuu per on poo de agn senza cà, finna a che dopo de l'ha passaa 'n quaj dì sotta Palazz Marin a protestà e a domandà 'na cà, el Comun el gh'ha trovaa 'na cà in la zona de la Moscova.

(Va innanz)

Endele ótre lèngue

I des Wikipedij püssee grand: Ingles, Svedes, Cebuà, Tudesch, Olandes, Frances, Rüss, Waray, Spagnöl

Sóta 'l put de s'cif e s'ciaf

A Brèsa 'na ólta gh'ìa 'na stàtua che parlàa... come se ciamàela? Risposta

En proèrbe a cas

"Quan che 'l gat el gh'è mia i sorèch i bàla"

Avertènse

  1. La lengua lombarda la gh'ha mìa 'n standard parlàt o scriìt, doca ché se dòpra divèrse ortografìe, compagn de la Ortograféa orientàl ünificàda, la Ortograféa del Dücat e la Scriver Lombard
  2. La Wikipedia la da mìa garansìa sö 'l contenùto e l'è mìa censürada per i s·cècc.

Wikipedia

Wikipedia l'è 'n enciclopedéa lìbera e portada en nacc apéna de olontàre. L'obietìf l'è de portà la conoscènsa lìbera a töcc e e 'n piö tàt lèngue che se pöl.

I Sich Pilàster i è:

  1. La Wikipedia l'è 'n enciclopedìa e mìa 'na colesiù de 'nformasiù 'ndiscriminada;
  2. La Wikipedia la g'ha 'n pónt de vìsta neutràl e le 'nformasiù le g'ha de éser verificàbii;
  3. La Wikipedia l'è lìibera: töcc i pöl dà 'na mà a scrìer e la g'ha la lesència dópia CC BY-SA e GDFL;
  4. La Wikipedia la gh'ha 'n còdes de comportamènt e töcc i g'ha de respetàs;
  5. La Wikipedia la g'ha mìa régole fìse föra che i Sich Pilàster.

'Na us de scrìer

Fibonacci

Che se pöl fà?

  • G'hét 'na quach domànda? vé söl Grott
  • G'hét bezògn de 'na mà? Arda ché
  • G'hét 'na pàgina web? Mèt Wikipedia endel tò sit
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.