Benriàcc sö la Wikipedia en lengua lombarda
L'enciclopedia lìbera e colaboratìva
con 39 793 us

Acès sigür
Versiù standard

Arda l'indes   Arda la Guida esensiàla   Pagina principala en Lombàrt Ucidentàl   Regìstret

Us endela vidrìna

El Simonetta

El Cicch Simonetta (Franzesch Simonetta, Caccuri, 1410 - Pavia, 30 de ottober 1480) a l'è staa 'n diplomatich, politegh e crittograf italian.

Biografia

Nassuu in Calabria, el gh'ha 'n ottima educazion: el studia di prevet e 'l impara 'n poo de lengov e 'l se laurea a Napoli in utroque iure. A l'è notaa per la sova abilità a l'è ciamaa in del 1435 'me consiliee a la cort d'Angiò ma in del 1444, consiliaa del sò barba, el se mett al servizzi del Franzesch Sforza, a l'epoca ancamò liber condottiee. El resta, a bon cunt, ligaa anca a Napoli, degià che in del 1448 a l'è nomenaa a la Camera Summaria.

Al servizzi di Sforza

Deventaa consiliee del Franzesch Sforza, a l'è nomenaa insemma al Lissander Sforza, in del 1449, ligaa a Venezia. A l'è nomenaa anca canzelee del Ducaa e ghe dann el feud de Sartirana, che 'l fortifega. In del 1452 el se marida cont la Lisabetta Vesconta, fioeula del Gaspar, Secretari personal del Duca e in del 1456 a l'è nomenaa zittadin onorari de Noara, de Lod - de che l'è staa governator militar - e de Parma. In del 1465 el scriv i Constitutiones et Ordines per miôrà la gestion de la canzelleria.

(innanz)

El saìet che ...

L'Aribert el mostra on modell per la Basilica de Gallian, a Cantù

L'Aribert de Intimian (Intimian, 970 - Milan, 16 genar 1045) a l'è staa on arcivescov cattòlich italian.

A l'è nassuu in Brianza del nòbil Gariard. Tra el 1004 e 'l 1005 l'ha faa fà sù de noeuv la basilica de Gallian, che l'esisteva del V secol e le consacra al San Vincenz.
In del 1018 a l'è staa nominaa arcivescov de Milan, cont el consens de l'imperador Enrich II, menter in del 1026 l'incoròna a Milan el Corrad II.

In del 1028 trupp ai sò dipendenz han conquistaa el borgh de Monfòrt d'Alba, che 'l gh'aveva 'me feudatari on osservant de l'eresia catara. La popolazion del paes l'è stada deportada a Milan e invitada a tornà cattòlica: la maggior part l'haa refudaa e donca l'è stada brusada viva in del loeugh che anca al dì d'incoeu el pòrta el nòmm del paes di vittimm: Cors Monfòrt.

(Va innanz)

Endele ótre lèngue

I des Wikipedij püssee grand: Ingles, Svedes, Cebuà, Tudesch, Olandes, Frances, Rüss, Waray, Spagnöl

Sóta 'l put de s'cif e s'ciaf

Chi él el poéta bresà piö famùs? Risposta

En proèrbe a cas

"Per nient el ména la cùa gne 'l cà"

Avertènse

  1. La lengua lombarda la gh'ha mìa 'n standard parlàt o scriìt, doca ché se dòpra divèrse ortografìe, compagn de la Ortograféa orientàl ünificàda, la Ortograféa del Dücat e la Scriver Lombard
  2. La Wikipedia la da mìa garansìa sö 'l contenùto e l'è mìa censürada per i s·cècc.

Wikipedia

Wikipedia l'è 'n enciclopedéa lìbera e portada en nacc apéna de olontàre. L'obietìf l'è de portà la conoscènsa lìbera a töcc e e 'n piö tàt lèngue che se pöl.

I Sich Pilàster i è:

  1. La Wikipedia l'è 'n enciclopedìa e mìa 'na colesiù de 'nformasiù 'ndiscriminada;
  2. La Wikipedia la g'ha 'n pónt de vìsta neutràl e le 'nformasiù le g'ha de éser verificàbii;
  3. La Wikipedia l'è lìibera: töcc i pöl dà 'na mà a scrìer e la g'ha la lesència dópia CC BY-SA e GDFL;
  4. La Wikipedia la gh'ha 'n còdes de comportamènt e töcc i g'ha de respetàs;
  5. La Wikipedia la g'ha mìa régole fìse föra che i Sich Pilàster.

'Na us de scrìer

Che se pöl fà?

  • G'hét 'na quach domànda? vé söl Grott
  • G'hét bezògn de 'na mà? Arda ché
  • G'hét 'na pàgina web? Mèt Wikipedia endel tò sit
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.