Tervetuloa Wikipediaan, vapaaseen tietosanakirjaan.

Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 502 600 artikkelia.

Haku Wikipediasta HakuAjankohtaistaSelaa luokittainLuo artikkeli

Suositellut • Hyvät • Lupaavat artikkelit • Uudet sivut

 
Tervetuloa Wikipediaan Tervetuloa Wikipediaan ja tietoja Wikipediasta

UKK • Artikkelin luominen • Keskustelu • Neuvonta

 

Suositeltu artikkeli

Golem (Der Golem) on Gustav Meyrinkin yliluonnollinen kauhuromaani, joka ilmestyi alkujaan jatkokertomuksena Die Weissen Blätter -lehdessä vuosina 1913–1914. Yhtenäisenä kirjana se julkaistiin vuonna 1915. Tyylillisesti teos sekoittaa naturalismia ja symbolismia, ja tarina yhdistelee rikosromaania, kauhua sekä synkän humoristista satiiria. Keskeisiä teemoja ovat hulluus, okkultismi, kabbala ja antisemitismi.

Golem sijoittuu Prahan gettoon noin vuonna 1890 ja kertoo joukosta kaupungissa eläviä juutalaisia. Golemiksi kutsuttu olento saapuu kaupunkiin kolmasti vuosisadassa tuoden mukanaan tuhoa ja pelkoa. Romaanin päähenkilö on Athanasius Pernath -niminen psyykkisesti sairas mies, joka tarinan aikana todistaa erilaisia mystisiä tapahtumia ja ilmestyksiä. Varsinaista jatkuvaa juonta romaanissa ei ole, vaan kerronta koostuu irrallisista, symbolitasolla liikkuvista episodeista. Getto kuvataan oudoksi ja painostavaksi paikaksi, jonka rakennukset ovat tietoisia ja pahantahtoisia. Golem itse ei esiinny tarinassa juuri lainkaan vaan toimii geton tunnelman ja hahmojen alitajuisten pelkojen symbolina.

Katso lisää aiheeseen liittyviä laadukkaita artikkeleita: Kurt Wolff.
Lisää suositeltuja, hyviä ja lupaavia artikkeleita

Miten voit auttaa

Wikipedia tarvitsee apuasi! Punainen linkki tarkoittaa, että aiheesta ei vielä ole artikkelia. Voit auttaa kirjoittamalla puuttuvista aiheista.

Inka Nuorgam · luonnonkansa · Kyproksen naisten jalkapallomaajoukkue · orjuuden historia(?) · Tevatron(?) · Helene Sadoven(?) · Francisco Flores Péres(?) · Keisarillinen krypta(?) · otoskooppi · Seppo Mikkola(?) · Notre Damen saari(?) · aktsiaselts(?) · Tatu Lauslehto(?) · John Curtin(?) · yhteensattuma · Lager Norderney(?)

Viikon kilpailun aiheena on tällä viikolla Maailmansodat.
Lisää artikkelitoiveita · Osallistu Wikiprojekteihin · Paranna sivuja
Osallistu artikkeleiden vertaisarviointiin · Laajenna tynkiä

Äskettäin kuolleita

Christopher Plummer (1929–2021) oli kanadalainen näyttelijä, jonka ura ulottuu seitsemälle vuosikymmenelle ja sisältää rooleja niin elokuvissa, televisiossa kuin teatterissakin. Kenties parhaiten hänet tunnetaan roolistaan kapteeni Georg von Trappina musikaalielokuvassa Sound of Music (1965).

Katso myös:
 

Uutisissa

Vuosi 2021Wikiuutiset – Lisää uutisia

5. helmikuuta

Runebergin päivä

Tiesitkö, että...

Lisää nippelitietoa

Wikipedian sisarhankkeet

Wikipediaa ylläpitää voittoa tavoittelematon Wikimedia Foundation, joka ylläpitää muitakin monikielisiä vapaan sisällön hankkeita:

Commons
Yhteisiä mediatiedostoja
Hautomo
Uusien projektien hautomo
MediaWiki
Wiki-ohjelmiston kehitys
Meta-Wiki
Wikimedian hankkeiden koordinaatio
Wikiaineisto
Vapaiden tekstien arkisto
Wikidata
Vapaa tietopankki
Wikikirjasto
Vapaita oppikirjoja ja oppaita
Wikimatkat
Matkaopas
Wikiopisto
Vapaa oppimisen verkkoyhteisö
Wikisanakirja
Sanakirjoja
Wikisitaatit
Sitaattikokoelmia
Wikispecies
Lajien luettelo
Wikiuutiset
Uutispalvelu

Wikipedia muilla kielillä

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.