Καλώς ήλθατε στη Βικιπαίδεια
την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που γράφουμε συμμετοχικά.
160.340 λήμματα στα Ελληνικά
Έκδοση για κινητές συσκευές
Τέχνη — Ιστορία — Επιστήμη — Τεχνολογία — Γεωγραφία — Αρχαιολογία


Κατάλογος θεματικών πυλών

Το χημικό στοιχείο νιόβιο (αγγλικά : niobium) είναι δύστηκτο, μαλακό, ελατό και όλκιμο, αργυρόλευκο μέταλλο με έντονη μεταλλική λάμψη. Έχει ατομικό αριθμό 41 και σχετική ατομική μάζα 92,90638(2). Το χημικό του σύμβολο είναι "Nb" και ανήκει στην ομάδα 5, στην περίοδο 5 και στο d-block του περιοδικού πίνακα. Έχει θερμοκρασία τήξης 2477 °C και θερμοκρασία βρασμού 4744 °C.

Το νιόβιο δεν υπάρχει ελεύθερο στη φύση αλλά μόνο μέσα σε ορυκτά κυριότερα των οποίων είναι το πυρόχλωρο και ο κολουμπίτης. Έχει μέση περιεκτικότητά στο στερεό φλοιό της Γης όση του λιθίου και του αζώτου : Περίπου 20 γραμμάριο/τόννο ή 20 ppm (μέρη στο εκατομμύριο).

Το καθαρό νιόβιο έχει την 7η μεγαλύτερη θερμοκρασία τήξης και το 6ο μεγαλύτερο σημείο βρασμού από όλα τα χημικά στοιχεία. Ανήκει στα λεγόμενα πυρίμαχα μέταλλα τα οποία είναι μια μικρή ομάδα μετάλλων εξαιρετικά ανθεκτικών στη θερμότητα και τη φθορά. Όταν ανοδιώνεται αποκτά διάφορα χρώματα. Απαντάται στις ενώσεις του με πολλούς αριθμούς οξείδωσης, κυρίως όμως με +5. Όταν εκτίθεται στον αέρα παίρνει μια γαλαζωπή απόχρωση ενώ αρχίζει να οξειδώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες καλυπτόμενο από λεπτό στρώμα οξειδίου. Αντιδρά με τα αλογόνα, διαλύεται στο υδροφθορικό οξύ ή σε μείγμα υδροφθορικού και νιτρικού οξέος, είναι σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικό στη διαβρωτική δράση λιωμένων αλκαλίων, διαλύεται όμως αργά σ´αυτά.

(περισσότερα...)
Άλλα προβεβλημένα λήμματα...

Περισσότερα για αυτό τον μήνα ή αυτή την ημέρα

Περισσότερα τρέχοντα γεγονότα... • Βικινέα


Περισσότερα

Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο, πολύγλωσσο, που λειτουργεί με την αρχή του wiki. Η Βικιπαίδεια έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει.

Το έργο ορίζεται από τις ιδρυτικές αρχές. Το περιεχόμενό του είναι υπό την άδεια Creative Commons BY-SA και μπορεί να αντιγραφεί και να επαναχρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ίδιας άδειας - ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς - με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους όρους της άδειας.
Σχετικά

Ο καθένας μπορεί διαδικτυακά να δημοσιεύσει άμεσα περιεχόμενο, αρκεί να ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες που καθορίζονται από την κοινότητα, π.χ., την επαληθευσιμότητα του περιεχομένου ή την αποδοχή των λημμάτων.

Πολλές σελίδες βοήθειας είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων του πως να ξεκινήσετε ένα λήμμα, να επεξεργαστείτε ένα λήμμα ή να τοποθετήσετε μια εικόνα. Μη διστάσετε να θέσετε οποιοδήποτε ερώτημα.
Οδηγός για νέους χρήστες • Περιεχόμενα βοήθειας

Συνολικά 271.094 λογαριασμοί χρηστών δημιουργήθηκαν στην Βικιπαίδεια, και από αυτούς, 1.124 ήταν ενεργοί κατά τον τελευταίο μήνα. Όλοι οι συντάκτες λημμάτων της Βικιπαίδειας είναι εθελοντές και αποτελούν μια συλλογική κοινότητα, χωρίς ηγεσία, όπου τα μέλη συντονίζουν τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο θεματικών προγραμμάτων και διάφορων χώρων συνομιλίας.

Οι συζητήσεις και τα σχόλια επί των λημμάτων είναι ευπρόσδεκτα. Οι σελίδες συζήτησης χρησιμοποιούνται για να συγκεντρώσουν την ανατροφοδότηση και αξιολογήσεις για την βελτίωση των λημμάτων.
Πύλη Κοινότητας

Η λειτουργία της Βικιπαίδειας υποστηρίζεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Wikimedia Foundation, ο οποίος λειτουργεί και άλλους πολύγλωσσους και ελεύθερου περιεχομένου ιστοχώρους:
Commons
Κοινή αποθήκη πολυμέσων
Βικιφθέγματα
Συλλογή αποφθεγμάτων
Wikidata
Γνωσιακή βάση
Βικιταξίδια
Ταξιδιωτικός οδηγός
Βικιβλία
Εγχειρίδια
Βικιθήκη
Ελεύθερα έγγραφα και πηγές
Βικιεπιστήμιο
Εκπαιδευτική κοινότητα
Βικινέα
Ελεύθερη ειδησεογραφία
Wikispecies
Ταξινομικός κατάλογος

Η Βικιπαίδεια δεν εγγυάται το δημοσιευμένο περιεχόμενο.
Το Ίδρυμα Wikimedia είναι ένας πάροχος φιλοξενίας, και δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για τυχόν λάθη σε αυτό τον ιστότοπο. Κάθε συντάκτης είναι υπεύθυνος για τη συνεισφορά του.

ΕπικοινωνίαΕπικοινωνία
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.