Καλώς ήλθατε στη Βικιπαίδεια

Την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που γράφουμε συμμετοχικά.

Τέχνη — Ιστορία — Επιστήμη — Τεχνολογία — Γεωγραφία — Αρχαιολογία

Κατάλογος θεματικών πυλών

Επιλεγμένο λήμμα

Κατά την Ζανζιβαρινή Επανάσταση ανατράπηκε ο Σουλτάνος της Ζανζιβάρης και η κατά κύριο λόγο αραβική κυβέρνησή του από ντόπιους Αφρικανούς επαναστάτες. Η Ζανζιβάρη, ένα εθνικώς ανάμικτο κράτος αποτελούμενο από διάφορα νησιά στην ανατολική ακτή της Τανγκανίκα, είχε αποκτήσει την ανεξαρτησία της από την Βρετανία το 1963. Ωστόσο, μία σειρά από βουλευτικές εκλογές είχαν ως αποτέλεσμα η αραβική μειονότητα να παραμείνει στην εξουσία την οποία είχε κληρονομήσει από την πρότερη ύπαρξη της Ζανζιβάρης ως υπερπόντιας κτήσης του Ομάν. Αναστατωμένο από την υποεκπροσώπηση στο κοινοβούλιο παρά το ότι έλαβε το 54% των ψήφων στις εκλογές του Ιουλίου του 1962, το Κόμμα Αφρο-Σιράζι (ASP) συμμάχησε με το δεξιό Κόμμα Ούμα (Umma), και νωρίς το πρωί τις 12ης Ιανουαρίου 1964 κινητοποίησε 600–800 επαναστάτες στο κύριο νησί Ουνγκούτζα. Έχοντας υπερνικήσει τις αστυνομικές δυνάμεις της χώρας και αρπάξει τον οπλισμό τους, οι επαναστάτες προχώρησαν προς την Πόλη της Ζανζιβάρης όπου ανέτρεψαν τον Σουλτάνο και την κυβέρνησή του. Ακολούθησαν αντίποινα εναντίον Αράβων και Νοτιοασιατών πολιτών. Ο αριθμός των νεκρών αμφισβητείται, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από μερικές εκατοντάδες έως 20.000 άτομα. Ο μετριοπαθής ηγέτης του ASP Αμπέιντ Καρούμε έγινε ο νέος πρόεδρος της χώρας, ενώ δόθηκαν κυβερνητικές θέσεις και σε μέλη του κόμματος Umma.

Οι εμφανείς κομμουνιστικοί δεσμοί της νέας κυβέρνησης ανησύχησαν την Δύση, και καθώς η Ζανζιβάρη βρίσκονταν στην Βρετανική σφαίρα επιρροής, η βρετανική κυβέρνηση κατάρτισε ένα αριθμό από σχέδια παρέμβασης. Ωστόσο η φοβούμενη κομμουνιστική κατάληψη δεν υλοποιήθηκε ποτέ, ενώ οι Βρετανοί και Αμερικανοί υπήκοοι μεταφέρθηκαν επιτυχώς, και έτσι τα σχέδια δεν εφαρμόστηκαν. Εν τω μεταξύ οι δυνάμεις του ανατολικού μπλοκ, Κίνα, Ανατολική Γερμανία και Σοβιετική Ένωση σύναψαν φιλικές σχέσεις με την νέα κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την χώρα και στέλνοντας συμβούλους. Ο Καρούμε διαπραγματεύτηκε συνένωση με την Τανγκανίκα, σχηματίζοντας την Τανζανία, κίνηση που σχολιάστηκε από τα μέσα της εποχής ως προσπάθεια να αποτραπεί ο κομμουνιστικός έλεγχος της Ζανζιβάρης. Η επανάσταση έβαλε τέλος στα 200 χρόνια αραβικής κυριαρχίας της Ζανζιβάρης, και μνημονεύεται κάθε χρόνο στο νησί με επετειακούς εορτασμούς και δημόσια αργία. (περισσότερα...)

Άλλα προβεβλημένα λήμματα...

Σαν σήμερα 7 Μαΐου

  • 558 - Μετά την κατάρρευση του τρούλου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιουστινιανός Α' διατάσσει την ανοικοδόμησή του.
  • 1824 - Παγκόσμια πρεμιέρα της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν στη Βιέννη.
  • 1832 - Η Ελλάδα αναγνωρίζεται επίσημα ως ανεξάρτητο κράτος με ανώτατο άρχοντα τον Όθωνα.
  • 1833 - Γεννιέται ο Γιοχάνες Μπραμς, Γερμανός μουσικοσυνθέτης.
  • 1840 - Γεννιέται ο Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, Ρώσος μουσικοσυνθέτης.
  • 1927 - Ο Άγγελος Σικελιανός διοργανώνει τις πρώτες δελφικές εορτές στους Δελφούς.
Περισσότερα για αυτό τον μήνα ή αυτή την ημέρα

Τρέχοντα γεγονότα

  • Πυρκαγιά καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων στο Παρίσι.
  • Ο πρώην Πρόεδρος του Περού, Άλαν Γκαρσία, αυτοκτονεί μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης.
Περισσότερα τρέχοντα γεγονότα...

Παρουσίαση

Η Βικιπαίδεια ή Wikipedia είναι ένα συλλογικό εγκυκλοπαιδικό εγχείρημα που έχει συσταθεί στο Διαδίκτυο, παγκόσμιο, πολύγλωσσο, που λειτουργεί με την αρχή του wiki. Η Βικιπαίδεια έχει ως στόχο να παρέχει ελεύθερα επαναχρησιμοποιήσιμο περιεχόμενο, με αντικειμενικά και επαληθεύσιμα στοιχεία, που ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει και να βελτιώσει.

Το έργο ορίζεται από τις ιδρυτικές αρχές. Το περιεχόμενό του είναι υπό την άδεια Creative Commons BY-SA και μπορεί να αντιγραφεί και να επαναχρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ίδιας άδειας - ακόμα και για εμπορικούς σκοπούς - με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τους όρους της άδειας.

Σήμερα, η Ελληνική Βικιπαίδεια περιλαμβάνει :
161.933
λήμματα
1.050
ενεργούς εγγεγραμμένους συνεισφέροντες

Συμμετοχή

Ο καθένας μπορεί διαδικτυακά να δημοσιεύσει άμεσα περιεχόμενο, αρκεί να ακολουθήσει τους βασικούς κανόνες που καθορίζονται από την κοινότητα, π.χ., την επαληθευσιμότητα του περιεχομένου ή την αποδοχή των λημμάτων.

Πολλές σελίδες βοήθειας είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων του πως να ξεκινήσετε ένα λήμμα, να επεξεργαστείτε ένα λήμμα ή να τοποθετήσετε μια εικόνα. Μη διστάσετε να θέσετε οποιοδήποτε ερώτημα.

Περιεχόμενα βοήθειας
Η λειτουργία της Βικιπαίδειας υποστηρίζεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Wikimedia Foundation, ο οποίος λειτουργεί και άλλους πολύγλωσσους και ελεύθερου περιεχομένου ιστοχώρους:
Commons
Κοινή αποθήκη πολυμέσων
Βικιφθέγματα
Συλλογή αποφθεγμάτων
Wikidata
Γνωσιακή βάση
Βικιταξίδια
Ταξιδιωτικός οδηγός
Βικιβλία
Εγχειρίδια
Βικιθήκη
Ελεύθερα έγγραφα και πηγές
Βικιεπιστήμιο
Εκπαιδευτική κοινότητα
Βικινέα
Ελεύθερη ειδησεογραφία
Wikispecies
Ταξινομικός κατάλογος
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.