Butà

El butà és un hidrocarbur saturat, parafínic o alifàtic, inflamable, gasós que es liqua a pressió atmosfèrica a -0,5 graus Celsius, format per quatre àtoms de carboni i per deu d'hidrogen, la fórmula química del qual és C4H10. El butà presenta dos isòmers l'n-butà i l'isobutà o metilpropà.[1]

Butà
Substància químicaalcà, gas inflamable i compost químic
Massa molecular58,078 u
Estructura química
Fórmula químicaC₄H₁₀
SMILES canònic
Identificador InChIModel 3D
Propietat
Densitat0,6 g/cm³ (a 31 ℉, líquid)
Velocitat del so1.034 m/s (-0,5 °C, líquid)
Punt de fusió-138 °C
Punt d'ebullició-1 °C (a 760 Torr)
272,7 K (a 1 atm)
Entropia molar estàndard310,2 J K⁻¹ mol⁻¹
Pressió de vapor2,05 atm (a 20 °C)
Perill
Límit inferior d'explosivitat1,6 vol%
Límit superior d'explosivitat8,4 vol%
Temperatura d'autoignició372 °C
Límit d'exposició promig ponderat en el temps1.900 mg/m³ (10 h, sense valor)
Punt d'inflamabilitat-76 ℉
-60 °C
4
1
0
 
Classe de perill ONU2.1

Com que és un gas incolor i inodor, en la seva elaboració s'hi afegeix un odoritzant que li confereix una olor desagradable perquè se'n puguin detectar les fugues.

En cas d'extinció d'un foc per gas butà s'empra diòxid de carboni (CO2), pols química o boira d'aigua per refredar i dispersar vapors.

El butà comercial és un gas liquat, obtingut per destil·lació del petroli,[2] compost principalment per butà normal (60%), propà (9%), isobutà (30%) i età (1%).

La principal aplicació del gas butà és la de combustible en llars per a la cuina i aigua calenta, ja que degut a les seves limitacions de transport i emmagatzematge no sol consumir-se en grans quantitats.

Als Països Catalans el gas butà es transporta en la típica bombona de butà, que és un envàs cilíndric, de parets d'acer, de color taronja i que conté 12,5 quilograms de butà. També existeixen noves bombones de butà més lleugeres, fabricades amb altres materials com l'alumini.

Referències

  1. «Butà» (en català). Gran Enciclopèdia Catalana. [Consulta: 17 novembre 2013].
  2. «Què és el petroli?» (en català). gencat.cat. [Consulta: 20 novembre 2013].

Enllaços externs

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.