Dobro došli na Wikipediju,

slobodnu enciklopediju koju svako može uređivati.

Pretraži 82.758 članaka

82.758 članaka na bosanskom jeziku

  • Napravi članak
  • Sadržaj
  • Portali
Odabrani članak

Ćirilo i Metodije

Ćirilo (Konstantin) i Metodije (grčki: Κύριλλος καὶ Μεθόδιος; staroslavenski: Кѷриллъ и Меѳодїи) dva su brata porijeklom iz Grčke. Bili su bizantijski hrišćanski teolozi i hrišćanski misionari. Kroz svoj rad utjecali su na kulturni razvoj svih Slavena, zbog čega su dobili naziv "slavenski apostoli". Smatraju se prvim osobama koje su Južnim Slavenima, kao i području Bosne i Hercegovine donijeli pismenost. Zaslužni su za osmišljavanje glagoljske abecede, prve abecede koja se koristi za prevođenje staroslavenskog jezika. Nakon njihove smrti, njihovi učenici su nastavili svoj misionarski rad među drugim Slavenima. Oba brata se u pravoslavnoj crkvi poštuju kao sveci sa nazivom "jednaki apostolima". Godine 1880. papa Lav XIII ih je uveo u svoj blagdanski kalendar Rimokatoličke crkve. Godine 1980. papa Ivan Pavao II proglasio ih je svetim zaštitnicima Evrope zajedno sa Benediktom iz Nursije.

Slika dana

Srebrno jezero u sumrak, Nacionalni park Wrangell–St. Elias, Aljaska, SAD.

Aktuelno

  • Glasajte za novi ili predložite naredni odabrani članak mjeseca
  • Pomozite rješavanju statusa slika na Wikipediji
  • Proširivanje 1000 članaka koje svaka Wikipedia treba imati
  • Projekti
  • Portali
  • Zatraženi članci
Nedavni događaji

Vijesti

Na današnji dan

13. maj

Obližnji datumi:

Citat dana

Pohlepan čovjek uvijek ima dvostruku muku: kako da zgrne novac i kako da ga potroši.

Lao Tse

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koju razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno ima više od 50 miliona članaka na preko 300 jezika, od kojih je 82.758 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć u kojima je objašnjeno kako se započinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Do sada su na Wikipediji na bosanskom jeziku 124.403 korisnika napravila račun, a od toga je 200 aktivno. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih oblasti. Posjetite Vrata zajednice i saznajte kako i vi možete pomoći.

Rasprave i komentari sadržaja članaka su dobrodošli. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške, kako bi se postojeći članci učinili što boljim i sveobuhvatnijim.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.