Dobro došli na Wikipediju,

slobodnu enciklopediju koju svako može uređivati.

Pretraži 81.869 članaka

81.869 članaka na bosanskom jeziku

 • Napravi članak
 • Sadržaj
 • Portali
Odabrani članak

Elementarno

Elementarno (prevedeno i kao Sherlock i Watson) jest američka krimi-serija koja predstavlja modernizaciju priča o Sherlocku Holmesu, čiji je autor Arthur Conan Doyle. Autor serije jest Robert Doherty, a glavne uloge tumače Jonny Lee Miller kao Holmes i Lucy Liu kao dr. Joan Watson. Prva epizoda u SAD-u emitirana je 27. septembra 2012, a radnja serije smještena je u New York City, gdje je većinom i snimana. S 24 epizode po sezoni, do kraja druge sezone Miller je postao glumac koji je najviše puta glumio Sherlocka Holmesa na televiziji i(li) filmu, nadmašivši Jeremyja Bretta (41 TV-epizoda) i Eillea Norwooda (47 nijemih filmova).

Serija prati Holmesa, ovisnika na rehabilitaciji i bivšeg konsultanta u Scotland Yardu, koji pomaže Njujorškoj policiji u rješavanju zločina. Njegova ravnodušnost prema policijskim procedurama često ga dovodi u sukob s kapetanom Thomasom Gregsonom (Aidan Quinn) iako njih dvojica i dalje pokazuju uzajamno poštovanje. Holmesova pomoćnica je dr. Joan Watson, koja je u početku bila zadužena da nadzire Holmesovu rehabilitaciju. Ona je bivša hirurginja, a unajmio ju je Sherlockov otac kako bi mu pomogla u rehabilitaciji. Njih dvoje kasnije počinju zajedno raditi na Holmesovim slučajevima i Watson na kraju postaje Holmesova pripravnica, a zatim ravnopravna partnerica. U seriji je prikazan i Holmesov dugoročni sukob s njegovom smrtnom neprijateljicom i bivšom djevojkom Jamie Moriarty (Natalie Dormer). U ostalim ulogama pojavljuju se Jon Michael Hill kao detektiv Marcus Bell, Rhys Ifans kao Sherlockov brat Mycroft i John Noble kao Sherlockov otac Morland.

Slika dana

Ebola virus viđen skeniranjem elektronskim mikroskopom. Obojena slika koja prikazuje čestice virusa ebole (u zelenoj boji) koje se nalaze i u vanćelijskim česticama, kao čestice pupoljaka iz ćelije bubrega (plave) hronično inficirane afričke zelene majmune.

Aktuelno

 • Glasajte za novi ili predložite naredni odabrani članak mjeseca
 • Pomozite rješavanju statusa slika na Wikipediji
 • Proširivanje 1000 članaka koje svaka Wikipedia treba imati
 • Projekti
 • Portali
 • Zatraženi članci
Nedavni događaji

Vijesti

1. februar

26. januar

24. januar

 • U zemljotresu na istoku Turske poginule 22 osobe, a povrijeđeno više od 1.000 ljudi.

20. januar

 • U Kini potvrđeno da je najmanje 41 osoba preminula zbog posljedica novog koronavirusa, a oboljelo više od 1.000 osoba.

16. januar

5. januar

Na današnji dan

4. februar

Obližnji datumi:

Citat dana

Niko ti ne može sjesti za vrat ako se ti sam ne pogneš.

Martin Luther King

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koju razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno ima više od 50 miliona članaka na preko 300 jezika, od kojih je 81.869 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć u kojima je objašnjeno kako se započinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Do sada je na Wikipediji na bosanskom jeziku 121.001 korisnik napravio račun, a od toga je 189 aktivno. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih oblasti.

Rasprave i komentari sadržaja članaka su dobrodošli. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške, kako bi se postojeći članci učinili što boljim i sveobuhvatnijim.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.