Dobro došli na Wikipediju,

slobodnu enciklopediju koju svako može uređivati.

Pretraži 84.716 članaka

84.716 članaka na bosanskom jeziku

  • Napravi članak
  • Sadržaj
  • Portali
Odabrani članak

Računar

BM ThinkCentre S50

Računar, kompjuter ili računalo složeni je uređaj koji služi za izvršavanje matematičkih operacija ili kontrolnih operacija koje se mogu izraziti u numeričkom ili logičkom obliku. Računari su sastavljeni od komponenata koje obavljaju jednostavnije, jasno određene funkcije. Kompleksna interakcija tih komponenata rezultira sposobnošću računara da obrađuje informacije.

Računari se koriste za upravljanje raznim vrstama industrijskih i potrošačkih uređaja što uključuje jednostavne uređaje poput mikrovalnih peći i daljinskih upravljača do onih složenijih poput industrijskih robota i računarski potpomognutog dizajna. Rane vrste računara su bile namijenjene kao uređaji za računanje, poput abakusa koji je od davnina služio ljudima za razne vrste računanja.

Prvi digitalni računari razvijeni su tokom Drugog svjetskog rata. Prva revolucija u računarstvu desila se pojavom mikroprocesora i mikroračunara 1970-ih, i od tada se brzina, snaga i svestranost računara dramatično povećala, što će kulminirati Digitalnom revolucijom krajem 20. i početkom 21. vijeka.

Slika dana

Evropska ili evroazijska vidra je vrsta iz porodice kuna, izuzetno prilagođena životu u slatkoj vodi. Poznate su kao veoma vješti plivači.

Aktuelno

  • Glasajte za novi ili predložite naredni odabrani članak mjeseca
  • Pomozite rješavanju statusa slika na Wikipediji
  • Proširivanje 1000 članaka koje svaka Wikipedia treba imati
  • Projekti
  • Portali
  • Zatraženi članci
Nedavni događaji

Vijesti

Joe Biden
Na današnji dan

1. januar

Obližnji datumi:

Citat dana

U ljubavi samo su počeci privlačni. Ne čudim se što ljudi nalaze zadovoljstvo da često počinju iznova.

Charles Joseph de Ligne

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koju razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno ima više od 50 miliona članaka na preko 300 jezika, od kojih je 84.716 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć u kojima je objašnjeno kako se započinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Do sada su na Wikipediji na bosanskom jeziku 129.373 korisnika napravila račun, a od toga je 177 aktivno. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih oblasti. Posjetite Vrata zajednice i saznajte kako i vi možete pomoći.

Rasprave i komentari sadržaja članaka su dobrodošli. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške, kako bi se postojeći članci učinili što boljim i sveobuhvatnijim.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.