Dobro došli na Wikipediju,

slobodnu enciklopediju koju svako može uređivati.

Pretraži 82.108 članaka

82.108 članaka na bosanskom jeziku

  • Napravi članak
  • Sadržaj
  • Portali
Odabrani članak

Jerry Cantrell

Cantrell 2010.

Jerry Fulton Cantrell Jr. (rođen 18. marta 1966) američki je muzičar, pjevač, kantautor i gitarist najpoznatiji kao osnivač rock grupe Alice in Chains, u kojem je jedan od pjevača, glavni gitarist i glavni autor pjesama. Grupa je postala poznata širom svijeta početkom 1990-ih, u vrijeme grunge pokreta u Seattleu, te je poznata po svom istaknutom vokalnom stilu i harmoniziranim vokalima koje su izvodili Cantrell i Layne Staley (a kasnije Cantrell i William DuVall). Cantrell je postao jedan od glavnih pjevača 1992. godine na EP-u Sap Alice in Chainsa. Nakon Staleyjeve smrti 2002. Cantrell je preuzeo ulogu glavnog pjevača Alice in Chainsa na većini pjesama koje su se našle na kasnijim albumima: Black Gives Way to Blue (2009), The Devil Put Dinosaurs Here (2013) i Rainier Fog (2018). DuVall pjeva u harmoniji s njim na novim pjesmama te na koncertima pjeva Staleyjeve dionice na starijim pjesmama.

Također ima i samostalnu karijeru te je objavio albume Boggy Depot 1998. i Degradation Trip Volumes 1 & 2 2002. godine. Cantrell je sarađivao i nastupao s Heartom, Ozzyjem Osbourneom, Metallikom, Panterom, Circus of Powerom, Metal Churchom, Gov't Muleom, Damageplanom, Pearl Jamom, The Cultom, Stone Temple Pilotsom, Danzigom, Glennom Hughesom, Duffom McKaganom i Deftonesom, među ostalima.

Cantrellu je britanski hard rock/metal časopis Metal Hammer 2006. dodijelio titulu "Riff Lord" ("gospodar rifova"). Guitar World Magazine postavio ga je 2004. na 38. mjesto ljestvice "100 najboljih heavy metal gitarista svih vremena", dok ga je 2012. postavio na 37. mjesto spiska "Najboljih gitarista svih vremena". Guitar World također je 2008. uvrstio Cantrellovu solističku dionicu na pjesmi "Man In The Box" na 77. mjesto svog spiska "100 najboljih gitarističkih solodionica".

Slika dana

Ženka ružičastog kakadua (Eolophus roseicapilla albiceps) u Tasmaniji (Australija).

Aktuelno

  • Glasajte za novi ili predložite naredni odabrani članak mjeseca
  • Pomozite rješavanju statusa slika na Wikipediji
  • Proširivanje 1000 članaka koje svaka Wikipedia treba imati
  • Projekti
  • Portali
  • Zatraženi članci
Nedavni događaji

Vijesti

Karta Ujedinjenog Kraljevstva (narančasta) i Evropske unije (plava)
Na današnji dan

1. mart

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Obližnji datumi:

Citat dana

Vlast, a ne istina, čini zakon.

Thomas Hobbes

Wikipedia

Wikipedia je enciklopedijski projekt slobodnog sadržaja na internetu koju razvijaju dobrovoljci pomoću wiki-softvera. Njene članke može mijenjati svako s pristupom internetu.

Prvobitna verzija projekta započeta je 15. 1. 2001, dok je izdanje na bosanskom jeziku započeto 12. 12. 2002. Trenutno ima više od 50 miliona članaka na preko 300 jezika, od kojih je 82.108 na bosanskom jeziku.

Doprinosi

Članke na Wikipediji zajednički pišu dobrovoljci širom svijeta, a većinu stranica može uređivati svako ko ima pristup internetu. Pritom je neophodno držati se pravila i smjernica koje je usvojila zajednica.

Postoje stranice za pomoć u kojima je objašnjeno kako se započinju novi ili uređuju postojeći članci, kako se postavljaju i koriste slike itd. U bilo kojem trenutku možete zatražiti pomoć.

Zajednica

Do sada su na Wikipediji na bosanskom jeziku 121.672 korisnika napravila račun, a od toga je 181 aktivan. Svi urednici su volonteri, koji udružuju napore u okviru različitih tematskih oblasti.

Rasprave i komentari sadržaja članaka su dobrodošli. Stranice za razgovor koriste se za razmjenu mišljenja i ukazivanje na greške, kako bi se postojeći članci učinili što boljim i sveobuhvatnijim.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.