Чакал

Чакалът (на турски: çakal; през персийски shaghal и санскрит sṛgālaḥ) е хищник със среден ръст, един от трите (в някои източници четирите) бозайника от семейство Кучета (Canidae), открити в Африка, Азия и Югоизточна Европа.

Чакал
Общоприето наименование
Терминът « Чакал » се използва на български в няколко отделни таксона.
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
подразред: Caniformia Кучеподобни
семейство: Canidae Кучеви
род: Canis Кучета
Парафилетична група
Включени групи Canis aureus
Canis adustus
Canis mesomelas
Чакал в Общомедия

Характеристика

Чакалът и койотът (американски чакал) заемат една и съща екологична ниша. Те са всеядни животни, като се хранят не само с мърша, но и с активен лов. Техните дълги крака и извити кучешки зъби са пригодени за ловуване на малки бозайници, птици и влечуги. Големите лапи, снабдени с възглавнички, им дават възможност да поддържат до 16 km/h продължително време. Те ловуват предимно при слаба светлина, най-вече при зазоряване и привечер.

Чакалите са моногамни, като една двойка защитава територията си от останалите, като свирепо прогонва натрапниците и маркира границите с урина и фекалии. Обитаваната площ може да бъде достатъчно голяма, за да приюти и младите чакали, докато си основат семейство и намерят своя собствена територия. Понякога чакалите образуват малки групи, ако намерят труп на животно, но обикновено ловуват сами или по двойки.

Съвременни изследвания изясняват връзките между чакаловите видове. Въпреки техните външни характерни черти, не всички чакалови видове са толкова близки един с друг. Ивичестият и черногръбият чакал са подобни, но биологичният им вид се отклонява от този на дивите кучета и вълците преди 6-7 млн. години. Златистият чакал и етиопският вълк са част от група, която включва и сивите вълци, домашното куче и койотите. Експерименти в Германия установяват, че кръстоска между вълк и куче дава стабилно поколение, докато при кръстоска между чакал и куче (по-конкретно пудел) се получава хибрид, който е с намалена способност за размножаване, намалени комуникативни възможности, както и увеличаване на генетичните болести само след три поколения развъждане.

Видове чакали

В Древността

Античният Египетски бог на подземния свят, Анубис, е бил изобразяван в човешко тяло с глава на чакал. Днес чакалът е едно от най-често срещаните животни в Африка, което живее извън резерватите, в обработваемите земи, дори в близост до човешките селища.

Преносно значение

Популярната, но донякъде неточна, представа за чакалите като мършоядни допринася за негативна асоциация, когато се спомене това нарицателно – оттам и свързването на думата чакал с човек, дори с група хора, занимаващи се с определени професии – типаж, оприличаващ агресивно, подло поведение; който напада падналия.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jackal“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.