Хорасан

Хорасан (на фарси خراسان) е историческа област, включваща източните части от империята на Сасанидите. Днес тя заема Североизточен Иран, както и части от Туркменистан, Афганистан, Узбекистан и Таджикистан. Името Хорасан идва от персийски и означава „откъдето идва слънцето“.

В Хорасан се намират някои от главните исторически градове на Иран: Нишапур, Мерв, Санджан, Самарканд, Бухара, Херат, Балх, Газни. Областта е известна и с производството на килими и шафран.

Външни препратки

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Khorasan“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Greater Khorasan“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.