Сомалиленд

Република Сомалиленд е де факто независима държава, намираща се в Източна Африка, в рамките на международно признатите граници на Сомалия. На 18 май 1991 г. Сомалиленд обявява своята независимост от Сомалия, но и досега страната официално не е призната от никого.

Сомалиленд
Somaliland
      
Местоположение на Сомалиленд
Страна Сомалия
Адм. център Харгейса
Площ 176,120 km²
Население (2017) 3 508 180 души
19 919 души/km²
Президент Мусе Бихи Абди
Езици сомалийски
Часова зона UTC+3
Телефонен код +252
Сомалиленд в Общомедия

Република Сомалиленд се счита за наследник на бившия протекторат Британска Сомалия, който е имал територия от близо 137 600 km² и бил независима държава само за 5 дни през 1960 г. Граничи с Етиопия на юг и запад, на северозапад с Джибути и на изток със Сомалия.

Политика и държавно устройство

Сомалиленд е президентска страна, като настоящ президент е Ахмед Силаньо.

География

Сомалиленд е разположена в северната част на Африканския рог и лежи между 08°00' и 11°30' северна ширина и между 42°30' и 49°00' източна дължина. Граничи с Република Джибути на запад, с Федерална Република Етиопия на юг, с автономния регион Пунтленд на изток и със Сомалия на югоизток. Със своите 137 600 km²[1] Сомалиленд е малко по-голяма от Англия. Климатът е предимно сух, но някои региони от страната са сравнително влажни. Северната част на страната е много хълмиста, като на някои места се издига между 900 и 2100 m надморска височина. Регионите Авдал, Саахил и Маруди Йих са с предимно хълмист терен и плодородни почви, докато Тогдхир е полупустиня. Регионът Авдал е известен с красивите си скалисти брегове и острови, коралови рифове и мангрови дървета.

Заради изобилието от плодородни почви на територията на Сомалиленд може да се срещнат различни видове диви животни – зебри, камили, кози, агнета. Сред по-редките видове са сомалийското диво магаре, африканската брадавичеста свиня, сомалийска овца и куду (вид антилопа).

Икономика

Икономиката на Сомалиленд е в етап на развитие. Шилингът на Сомалиленд, доколкото е устойчив, не е международно призната валута и няма официален курс. Тя е регулирана от банката на Сомалиленд, централната банка, която е създадена конституционно през 1994 г. Обемът на износа на Сомалиленд на добитък е оценен на 24 милиона. През 1996 г. 3 милиона глави на добитък са изнесени към Близкия изток. През февруари 1998 г. този износ е отрицателно засегнат от забрана на Саудитска Арабия за внос на говеждо месо. Тази забрана е премахната през декември 2006 г. и това позволява възстановяването на промишлеността. Сомалиленд изнася и кожи.

Земеделието също има своя потенциал, особено градинарството. В рудодобива има също възможности за развитие, въпреки че в момента то е доста примитивно. Налични са много залежи за минерали.

Скорошно проучване в Сомалиленд показва, че страната има големи петролни и газови резерви в континенталния шелф и океана. Значението на Сомалиленд нараства като главна отправна точка за износ към Етиопия.

Туризъм

Когато Сомалиленд обявява независимостта си от Сомалия, туризмът започва да се изгражда наново. Сомалиленд се смята за люлка на една от най-интересните атракции – рисуване по стените на пещерите. Малък брой туристи посещават страната, за да видят тези рисунки. Министерството на туризма насърчава пътниците да посещават историческите забележителности в Сомалиленд. Историческият град Шейк се намира близо до Бербера и в него се намират примери за архитектура на старата британска колония.

В Зейла се намират останки от османското, египетското и йеменското владичество. Атракция за туристите са също и номадите, които най-често живеят в провинцията.

Административно делене

Областите в Сомалиленд са под контрол на Република Сомалиленд:

 • Аудал
 • Марууди Йекс
 • Сааксил
 • Тогдеер
 • Суул
 • Санааг

Основните градове в Република Сомалиленд са:

 • Харгейса – столицата
 • Бадан
 • Буухудлех
 • Бурао
 • Бердера
 • Борама
 • Еригабо
 • Лас Анод
 • Лас Корай
 • Габилей
 • Зейла
 • Одуеуне

Въоръжени сили

Войската на Сомалиленд се състои главно от пехота. Понастоящем наброява 5000 души.

Население

Населението на Сомалиленд е около 3,5 милиона души. Обществото в Сомалиленд е разделено на „кланове“, като един клан може да наброява от 5000 до 50 000 души. Най-големият и най-авторитетният клан в Сомалиленд се нарича Исаак. Другата най-голяма фамилия е тази на президента – Гадабурси.

Празници в Сомалиленд

Има 2 вида празници в Сомалиленд – по грегорианския календар и по ислямския (религиозните празници).

Дата Наименование Местно име Remarks
Григориански календар
1 май Ден на труда
1819 май Възстановяването на суверенитета на Сомалиленд
26 юни Денят на независимостта
Ислямски религиозен календар
27 раджаб Възхода на Мохамед до рая Mi'raaj Nabi
1 шавал Краят на Рамазан Eid Ed Fitri
10 дзу ал-хиджа Eid Al Adha
1 мухарам Мюсюлманската Нова година

Религия

Повечето сомалийци са сунитски мюсюлмани. Водещата религия в страната е ислямът.

Вижте също

Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.

Източници

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.