Руанда

Руанда е държава в Централна Африка. Тя граничи с Уганда, Бурунди, Демократична република Конго и Танзания. Местното население се състои от три етнически групи. Хуту, които съставляват мнозинството от населението, са земеделци от групата банту. Тутси са пастирски народ, заселил се в района през 15 век, който до 1959 е доминираща каста в страната. Туа са смятани за наследници на най-старите жители на региона.

Република Руанда
на киняруанда: Repubulika y'u Rwanda
      
(герб)
Девиз: Ubumwe, Umurimo, Gukunda Igihugu
Свобода, сътрудничество, прогрес
Национален химн: Rwanda nziza

Местоположение на Руанда
География и население
Площ 26 338 km²
(на 144-то място)
Столица Кигали
Официален език английски, киняруанда, френски
Население
(пребр., 2004)
7 954 013
(на 91-во място)
Гъстота на нас. 447 души/km²
Управление
президент Пол Кагаме
министър-председател Бернар Макуза
История
Независимост
– обявена
от Белгия
1962
Икономика
БВП (ППС, 2009) 11,260 млрд $
(на 123-то място)
БВП на човек (ППС) 1 148 $[1]
Валута руандийски франк (RWF)
Други данни
Часова зона CAT (UTC+2)
Интернет домейн rw
Телефонен код 250
Република Руанда в Общомедия

География

Страната има площ 26,4 хил. кв. км. Повърхността на Руанда представлява силно разчленено плато с надморска височина 1500 – 2000 м. В северозападните части са разположени вулканските планини Вирунга, с най-висок връх Карисимби – 4 507 м.
Главна река – Кагера (начало на река Нил), а на запад е езерото Киву. Растителността е саванна, в планините Вирунга – влажни, вечно зелени гори. Национални паркове – Кагера и Вирунга.

История

 • ХV в. – образуване на феодално кралство Руанда;
 • 1898 г. – кралят признава властта на германски президент и страната е включена в състава на Германска Източна Африка под името Руанда-Урунди;
 • 1916 г. – Руанда е окупирана от белгийска войска;
 • 1920 г. – Белгия получава мандат за управление на Руанда-Урунди;
 • 1 юли 1962 г. – провъзгласена за независима република;
 • 1973 г. – военен преврат и забрана на политическата дейност;
 • 1978 г. – приета първа конституция и проведени президентски избори;
 • 1994 г. – убит е президентът, начало на гражданска война;
 • 1997 г. – примирие.

Държавно устройство

Република, начело с президент. Законодателната власт принадлежи на президента и Национално събрание.

Административно деление

Руанда е разделена на пет провинции (интара), като всяка от провинциите се поделя на райони (акарере). Общият брой на районите е 30.

Провинциите са:

 • Северна
 • Източна
 • Южна
 • Западна
 • Кигали

Преди 1 януари 2006 Руанда се състои от 12 провинции, но по-късно биват премахнати напълно. След тази дата са създадени нови, като част от програмата за децентрализация и преустройство на страната.

Природа

С площ от 26,338 км² (10,169 мили²), Руанда е 148 по големина страна в света. Нейната площ е сравнима с тази на Хаити, с американския щат Мериленд и малко по-голяма от тази на Уелс.[2] Страната е разположена в Централна и Източна Африка и граничи с Демократична Република Конго на запад; Уганда на север; Танзания на изток; Бурунди на юг. Тя е разположена няколко градуса на юг от екватора и е без излаз на море. Столицата ѝ Кигали се намира в централната ѝ част.

Главния вододел между отточните области на Конго и Нил минава от север на юг през Руанда.[3] Около 80% от площта на страната се оттича в Нил и 20% в Конго, през река Рузизи и езерото Танганика. Най-дългата река в страната е Няваронго, която извира от югозападната част на страната, тече на север, изток и югоизток преди да се слее с Рурубу, за да формира Кагера; Кагера след това протича на север по протежение на източната граница с Танзания. Няваронго-Кагера се влива в езерото Виктория, и извора му в националния парк Ниангве е претендент за извор на Нил[4].

Икономика

Руанда е почти изцяло селска страна, като близо 90% от населението се занимава със земеделие и живее извън градовете. Тя е най-гъсто населената африканска държава. Руанда е бедна на природни ресурси, по-голямо наличие има на злато, калаена руда, волфрамит и метан. Страната има хидроенергиен потенциал и плодородни почви. Развиващ се отрасъл е туризмът. Земеделието е с ниска производителност заради хаотичната разпределителна система, липсата на закони за собствеността върху земите и геноцидът от 1994. Въпреки това икономиката на Руанда се възражда в положителна насока и с насоченост към развитие на високи технологии. През 2007 страната успява да се справи с недостига на енергия, завършвайки най-голямата слънчева електроцентрала в Африка с мощност 250 киловата.[5] Предприета е кампания за обширна модернизация на образованието, като набелязаната цел е всички училища в Руанда да имат достъп до Интернет до 2020 година. До момента над 400 училища са снабдени с близо 4000 компютъра, а 2000 учители са обучени да боравят с тях.[6]

БВП се оценява на $8,44 млрд. за 2007; на глава от населението той е $900. Земеделието генерира 36,9% от БВП, индустрията – 21,7%, а услугите – 41,4%. Под прага на бедността живеят 60% от населението. Основни търговски парньори са Германия, Кения, Уганда, Китай, Белгия и САЩ.

Население

Култура

Други

 • Комуникации в Руанда
 • Транспорт в Руанда
 • Армия на Руанда
 • Външна политика на Руанда

Бележки

Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.