Мармарис

Мармарис (на турски: Marmaris) е град във вилает Мугла на Турция.

Мармарис
Marmaris
Мармарис
Мармарис
Страна  Турция
Вилает Мугла
Площ 878,1 km²
Надм. височина 7 m
Население (2015) 89 630 души
Пощенски код 48700
МПС код 48
Официален сайт www.marmaris.bel.tr
Мармарис в Общомедия

География

Мармарис е един от най-оживените градове и важен курортен и пристанищен град на егейското и средиземноморското крайбрежие на Турция, където целият курортен живот протича не между стените на хотелите, а на улиците, на прекрасната крайбрежна ивица, в кафенетата на открито, в ресторантите, баровете и дискотеките. Най-знаменитите от тях се намират на Bar Street-улица с повече от 40 дискотеки и барове една до друга, която не стихва до 5 часа сутринта. Населението му около 31 хил. жители (2002), но през лятото заедно с курортистите градът с прилежащия район събира над 400 хил. души.

История

Не е изяснено точно кога е създадено селището, но данните показват, че към 6 век пр.н.е. селището е било познато под името Фискос, част от Кария. Градът е бил част от Римската империя, по-късно Византия. В началото на 16 век се разгарят ожесточени битки между османците и рицарите кръстоносци за контрол над града и близките острови Додеканези.Замъкът в Мармарис е възстановен през 1522 от османския султан Сюлейман. Под егидата на Министерството на културата крепостта е била преобразувана в музей. Има седем галерии, от които най-голямата се използва като изложбена зала и дворът е украсен със сезонни цветя.

Мармарис е един от най-известните турски курорти.

Квартали

Един от най-лазурните и приятни за почивка квартали на Мармарис е „Ичмелер“, намиращ се на 8 км. от центъра на града. В него има много хотели и живописно сливане на планина с море и страхотни гледки. Този квартал е богат на магазини екзотична природа (бял и розов зокум), различни видове палми, портокалови дръвчета. В превод името му означава „изгубен рай“ и това като че ли е истина: тук има широки пясъчни плажове, зелени планински хълмове, вода чиято кристална чистота се дължи на вливащите в морето планински извори. А атмосферата може да се определи най-точно като „вилна“: тук е пълно с цветя, малки кафенца и симпатични малки хотелчета.

Климат

Мармарис има средиземноморски климат и се характеризира с горещо лято и мека зима. През летния сезон температурите могат да достигнат 45 °C. Зимите са предимно дъждовни. Годишните валежи могат да достигнат 1181.8 милиметра. Много туристи избират да почиват в Мармарис през септември и октомври.

Забавления

В Мармарис има възможност за много водни спортове. Има 3 аквапарка. Има възможност за близки и далечни екскурзии:

  • до близкия остров Родос с катамаран за около 1 час;
  • круиз до Острова на костенурките през делтата на река Далян, като по пътя се виждат издълбани в скалите древни гробници и на края на делтата до Изтузу Бийч, характерен със широката си плажна ивица и много ситен пясък;
  • круиз до Острова на Клеопатра, известен с характерния си пясък във вид на ситни топчета;
  • до Памуккале
  • до Фетие и „мъртвия залив“

Външни препратки

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.