Колоездене

Колоезденето е спорт, в който се организират състезания между спортисти, яздещи велосипеди. Състезанията могат да бъдат на различни настилки и терени и с различни велосипеди.

Най-популярни са състезанията с така наречените „шосейни велосипеди“. Това са велосипеди с олекотена конструкция и тънки гуми за по-малко съпротивление и по-висока скорост. Състезателите носят каски и екипи, който подобряват аеродинамиката на велосипедиста. Състезанието се провежда на открит терен на голямо разстояние (обикновено около 150 – 200 километра) и има много участници. Провеждат се общи стартове и бягания по часовник (обикновено на малко по-късо разстояние), индивидуални и отборни състезания.

Съществува Световна купа, за която се провеждат състезания през цялата година на различни места. Най-престижното състезание е Обиколката на Франция (Тур дьо Франс). Провежда се в края на месец юли и е съставено от 20 етапа из цяла Франция (при някои от етапите маршрутът излиза в съседните страни — Белгия, Испания). Освен 'Тур дьо Франс' популярни са 'ДЖиро' (Обиколката на Италия) и 'Вуелта' (Обиколката на Испания). В България, колоездачните състезания и обиколки се контролират от Български Колоездачен Съюз (БКС). Облекло за колоездене ушито в България, се предлага от Долчини. Професионалното облекло за колоездене се дели на зимно и лятно облекло. Характерна черта в колоездачните клнове е дунапренова подложка пришита от вътрешната страна на седалишната част. При горните дрехи на колоездачите пък, характерна черта са задните джобове в които колоездачите пъхат връхно яке или яке за дъжд и отново запазват айродинамичната си стойка, без допълнителните дрехи да им пречат по време на колоездене.

Популярни са и състезанията на писта, в които участват „пистови велосипеди“ (олимпийска дисциплина). Провеждат се на наклонена овална писта най-често на закрито. Велосипедите са с олекотена конструкция, без спирачки и скорости като има специални добавени части за подобряване на аеродинамичната стойка на колоездача. Скоростта достига до 75 км/ч. Някои от дисциплините са 200 метра летящ старт, други дисциплини са скрач, италианско преследване, отборно каране, 1000 метра, бързина


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.