Кокосова палма

Кокосовата палма (Cocos nucifera) е растение от семейство Палмови (Arecaceae). Вирее в Африка, Америка, Океания и Азия. Обичайно расте в близост до тропични плажове, но се среща и на 1000 м надморска височина.

Кокосова палма
Cocos nucifera
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Liliopsida Едносемеделни
разред: Arecales
семейство: Arecaceae Палмови
род: Cocos
вид: Cocos
nucifera
Кокосова
палма
Научно наименование
Cocos nucifera
Linnaeus, 1753[1]
кокосова палма в Общомедия

Наименование

Научното наименование на рода произлиза от португалската дума coco („маймуна“) и дадено поради петната на ореха, които го правят подобен на маймунска муцунка. Видовото име nucífera — от латинската дума nux („орех“) и ferre („нося“).

Произход и разпространение

Родината на кокосовата палма не е точно известна — предположително е от Югоизточна Азия (Малайзия). Сега е повсеместно разпространена в тропиците на двете полукълба, както в диворастящ, така и в агрокултурен вид. На Филипините, Малайския архипелаг, полуостров Малака, в Индия и на Шри Ланка се отглежда от праисторически времена. Кокосът е растение на крайбрежията, предпочитащ пясъчни почви, поради което първо място по обемите на производство заема Индонезия. Разширяването на неговия ареал става както с помощта на човека, така и по естествен път: кокосовите орехи са водонепроницаеми и свободно плуват, разнасяни от океанските течения, съхранявайки при това своята жизнеспособност.

Ботаническо описание

Кокосовата палма достига на височина около 30 m, листата ѝ са перести с дължина от 4 до 6 m. Старите листа опадват като оставят ствола оголен и гладък. Плодът на кокосовата палма е кокосовият орех.

Най-много се култивира в Югоизточна Азия, но има обширни плантации и в карибския район, по-специално на Ямайка и Юкатан в Мексико.

  1. указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 2, страница: 1188, BHL Page ID: 359209, функция на източника: първо описание (на таксон)
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.