Йордания

Хашемитското кралство Йордания, наричано за кратко Йордания, е държава в Близкия изток. Граничи със Сирия на север, с Ирак на североизток, със Саудитска Арабия на изток и юг, и с Израел и Западния бряг на запад. Заедно с Израел има граници по брега на залива Акаба и Мъртво море.

Хашемитско кралство Йордания
на арабски: المملكة الأردنية الهاشمية
      
(герб)
Девиз: الله، الوطن ، الملك
Бог, отечеството, кралят
Национален химн: السلام الملكي الأردني

Местоположение на Йордания
География и население
Площ 89 341 km²
(на 110-то място)
Води 0.6%
Столица Аман
31°57′ с. ш. 35°56′ и. д.31.95° с. ш. 35.933333° и. д.
Най-голям град Аман
Официален език арабски
Население
(пребр., 2018)
10,171,480
(на 88-мо място)
Гъстота на нас. 117 души/km²
(на 106-то място)
Управление
Форма Конституционна монархия
Крал Абдулла II
Министър-председател Омар Разаз
История
Независимост от Великобритания
25 май 1946
Икономика
БВП (ППС, 2018) $93.159 млрд.
(на 87-мо място)
БВП на човек (ППС) $9,406
(на място)
БВП (ном., 2018) $41.869 млрд.
(на 92-ро място)
БВП на човек (ном.) $4,228
(на място)
ИЧР (2017) 0.735 (висок)
(80-то)
Коеф. на Джини (2011) 35.4 (среден)
Валута Йордански динар (JOD)
Други данни
Часова зона UTC+2
Код по ISO JO
Интернет домейн .jo
Телефонен код +962
Официален сайт jordan.gov.jo
Хашемитско кралство Йордания в Общомедия

Йордания е модерна държава, йорданското общество е предимно урбанизирано. Кралството е класифицирано като развиващ се пазар със свободна пазарна икономика в книгата с факти за света на ЦРУ (CIA World Factbook). Страната има най-много свободни търговски споразумения, в сравнение с другите страни от региона. Режимът в страната е прозападен и поддържа близки взаимоотношения с Обединеното кралство и САЩ. Йордания става основен съюзник на НАТО през 1996 г. и е другата страна в региона, освен Египет, която поддържа дипломатически взаимоотношения с Израел. Йордания е учредителен член на Арабската лига, СТО, МВФ, Международния наказателен съд, ООН и др.

История

В древността днешна Йордания е била дом на няколко семитски ханаанскоговорящи древни царства, включително царство Идумея, Моавско царство, Давидовото царство и др. През различни епохи от историята, региона и народите са били обект на контрол на мощни чужди империи, включително Акадската империя (2335 – 2193 пр. Хр.), Древен Египет (от XV до XIII в. пр. Хр.), Хетската империя (XIV и XIII в. пр. Хр.), Средноасирийското царство (1365 – 1020 пр. Хр.), Новоасирийското царство (911 – 605 пр. Хр.), Нововавилонското царство (604 – 539 пр. Хр.), Ахеменидската империя (539 – 332 пр. Хр.) и за отделни периоди от време от Израелтяните.

Определението „хашемитско“ в официалното название на Йордания произлиза от управляващата страната династия на Хашемитите, водещи началото си от племето Бану Хашем на пророка и основоположник на исляма Мохамед.

Държавно устройство

Йордания е дуалистична монархия. Владетелят разполага с цялата изпълнителна власт, законодателната е споделена с парламента.

Дипломатически мисии

 • 2009 – Расим Якуб Хашим
 • 2009 Хасан ал-Бармауи

Административно деление

Йордания е разделена на 12 области, най-голямата от които е Област Аман.

География

Йордания се намира на континента Азия между географски ширини 29 ° и 34 ° N, и дължини 35 ° и 40 ° E (малка площ се намира на запад от 35 °). Състои се от сухо плато на изток, напоявано от оазис и сезонни водни течения, с висок планински район в западната обработваема земя и средиземноморски вечнозелени гори.

Йорданската рифтова долина на реката Йордан разделя страната от Израел и Палестинските територии. Най-високата точка в страната е Джабал Ум ад Дами – 1854 м над морското равнище, а най-ниската е Мъртво море -420 м. Йордания е част от регион считан за „люлката на цивилизацията“, Левантския Плодороден полумесец.

Големи градове включват столицата Аман и Салт на запад, Ирбид, Джераш и Зарка, на северозапад и Мадаба, Карак и Акаба в югозападната част. Голям град в източната част на страната е оазисният град Азрак.

Природа

Население

Йорданците са араби с изключение на няколко малки общности черкези, арменци и кюрди, възприели арабската култура. Официалният език е арабски, но английският е широко използван в търговията и администрацията. Около 70% от населението на Йордания е градско. По-малко от 6% от селското население е номадско или полуномадско. Повечето жители обитават райони, където валежите правят възможно земеделието. Около 1.7 милиона души, регистрирани като палестински бежанци, живеят в Йордания, повечето от тях с местно гражданство. Към август 2015 г. сирийските бежанци наброяват 1.4 млн. по приблизителни оценки, а регистрираните са 629 245 души.

Култура


Други

 • Комуникации в Йордания
 • Транспорт в Йордания
 • Армия на Йордания
 • Външна политика на Йордания
 • Градове в Йордания

Източници

  Външни препратки

  Информация за Йордания в CIA World Factbook (на английски език)

  This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.