Емблема на Афганистан

Емблемата на Афганистан се появява като национален символ първо на знамето на страната, след което е приспособена като национална емблема в качеството си на герб. Най-осезаемото ѝ отсъствие е по време на комунистическия режим през 1980-те години и в края на 1990-те години на 20 век, когато талибаните управляват страната.

Символика

Емблемата на Афганистан се появява в настоящия си вид в средата на 20 век още по времето на кралския режим в страната. След свалянето на монархията народно-демократичните и комунистическите правителства сменят държавната символика неколкократно. Това прави Афганистан страната с най-често сменяната национална символика. По времето на талибаните страната е изолирана от света и държавната символика е променена за пореден път. През 2002 година временното правителство на Афганистан връща емблемата на страната от времето на монархията. Тя съдържа няколко елемента:

Най-отдолу е изписана годината 1298, която според афганистанския календар съответства на 1919 — годината на провъзгласяването на независимостта на страната и победата над британските колонисти. Под годината върху бяла лента е изписано името на страната "Афганистан". Най-отгоре на емблемата е изписан Шехадетът на арабски, който е символ веруюто на мюсюлманите и гласи:

Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е негов пророк!

От долу шехадетът е осветен от лъчите на изгряващо слънце, а под него са изписани думите "Аллах е велик!". В центъра на националната емблема е изобразена джамия с михраб, обърнат според ислямската традиция към Мека, и минбар. От двете страни на джамията са поставени две афганистански национални знамена. Около джамията са изобразени два пшенични класове, обвити с бяла лента. Всички елементи са в бяло, а националната емблема се изобразява на червен фон.

Интересно е да се отбележи, че националната емблема на Афганистан не съдържа никаква друга национална специфика, освен религиозната. От всички държавни емблеми и гербове на ислямските страни само тази на Афганистан е изпъленена с толкова много ислямска символика.

Външни препратки

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.