Абуджа

Абуджа (на английски: Abuja) е столицата на Нигерия.

Абуджа
Abuja
— град —
Абуджа
Страна  Нигерия
Щат Федерална столична територия
Площ 1,769 km²
Надм. височина 840 m
Население (2011) 1 235 880 души
698 632 души/km²
Основаване 1828
Официален сайт www.fcta.gov.ng
Абуджа в Общомедия

Намира се във Федералната столична територия. Известен е като най-добре построеният град в Африка.

История

Абуджа е основана през 1828 година от Абу Джа, брат на владетеля на държавата Зария на народността хауса.

През 1976 г. нигерийското правителство взема решение столицата да бъде преместена в друг град, тъй като огромният Лагос вече е прекалено нефункционален. Абуджа е избран заради това, че е разположен в централната част на страната. Официално столицата е преместена на 12 декември 1991 г.

Абуджа е седалище на организацията Икономическа общност на западноафриканските държави. В града се намира регионален център на Организацията на страните износителки на петрол.

Население

Агломерацията на града има население от около 2 940 000 жители (по изчисления от март 2016 г.).[1] Градът е разделен на 5 части – Централна, Гарки, Лузе, Майтам и Аскоро.

Икономика

След като градът официално става столица на Нигерия, той бързо се нарежда сред 4-те основни финансови центрове на страната с високо ниво на икономическа активност.

Сгради

Архитектурата на Абуджа варира значително. Повечето от сградите са с модерна архитектура, която го прави нов и модерен град. Столицата има много предградия. Правят се планове за строене на небостъргачи около целия град, включително на Хилядолетната кула, която ще достига височина 170 м.

Побратимени градове

Източници

  1. ((en)) ((de)) Nigeria: States & Agglomerations, www.citypopulation.de
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.