Какво ново

Можете да следите в Уикипедия развитието на пандемията от коронавирус в България и по света. Не забравяйте – Уикипедия се пише от хора като Вас! Времето, което сте принудени да прекарате вкъщи, може да е чудесна възможност и самите Вие да дадете своя принос за благородната кауза на енциклопедията – свободно и надеждно познание за всеки един човек на планетата!
» Категория:Пандемия от COVID-19
» Категория:Епидемиология
» Категория:Вирусология

Статия на седмицата

Никола Стоянов Митов е български икономист и финансист. Никола Стоянов получава образованието си в София и Тулуза като първоначално се занимава с математика и астрономия, след което започва да работи в областта на финансите. През по-голямата част от периода между двете световни войни той оглавява Дирекцията на държавните дългове и ръководи сложните преговори по външния дълг на България, като публикува и теоретични статии в тази област. От 1929 до 1944 година е главен редактор на най-авторитетното икономическо издание в България „Списание на Българското икономическо дружество“. Никола Стоянов участва в различни организации на македонската емиграция в България. Той е член-учредител на Македонския научен институт, а от 1938 до 1945 година е негов председател.

Никола Стоянов е роден на 3 февруари 1874 в Дойран, днес в границите на Република Македония. Баща му Стоян Митов е виден гражданин, за известно време кмет на града. Тъй като Дойран остава извън границите на освободена България, през 1880 година семейството му се премества в София. През 1892 година Никола Стоянов завършва Първа софийска мъжка гимназия. Той има желание да изучава инженерство в чужбина, но получава държавна стипендия за Висшето училище (днес Софийски университет „Свети Климент Охридски“), където постъпва във Физико-математическия отдел. През 1895 година се дипломира и започва работа като учител, първоначално в гимназията във Видин, а след това в Първа софийска мъжка гимназия.

Като студент и по-късно по време на неговото учителство Стоянов се интересува от астрономия и през 1898 година става един от основателите на Българското физико-математическо дружество. През 1899 година, с личните си спестявания и изтеглен заем от 1500 лева от Българската народна банка, заминава да учи в университета в Тулуза. През 1903 година се дипломира със степен лисансие по математически науки и става асистент по математика във Висшето училище в София. Година по-късно заминава на специализация по математическа физика в Гьотингенския университет, която продължава до 1906 година. През 1906-1907 отново е гимназиален учител, след което е назначен за извънреден професор по астрономия в Софийския университет по време на Университетската криза през 1907-1908 (когато след протестите на студентите по време на откриването на Народния театър от княз Фердинанд I правителството на Димитър Петков затваря висшето училище за шест месеца, уволнява професорите и ограничава академичната автономия). През същия период прави специализация и в астрономическа обсерватория в Марсилия. Вижте още »
Още избрани статии

Знаете ли

Архив

Картинка на деня


Мостът „Кралица Ема“ във Вилемстад, Кюрасао

На 1 февруари през…


Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Текущи съобщения/ Информация

 Идеи за нови статии за хора, родени на 1 февруари: Йоханес Тритемиус (немски криптограф), Рената Тебалди (италианска оперна певица), Казимеж Нич (полски езиковед-славист, диалектолог, чуждестранен член на БАН) [редакт., архив]
 Идеи за превод на статии: Милена Атанасова (българска дизайнерка)
 Микромъничета: Бухалки (гимнастика), Пепи Сливнишки, Скалата на Антон, Хищничество (всички) / Инкубатор (помощ, проверка, списък)
 Обсъждания: Критерии за значимост на личности по академичен признак (ново към 31 януари 2021 г.: втора версия на предложението)

Награди

Специална награда на БГ Сайт 2009 за Уикипедия на български език за принос в българското уеб пространство. Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ от Държавна агенция „Архиви“ за Уикипедия на български език
„за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Сродни проекти

Уикицитат
Цитати, афоризми, крилати фрази
Уикиречник
Многоезичен речник
Уикикниги
Книги, учебници и ръководства
Уикиданни
Свободна база знания
Общомедия
Свободно хранилище
Уикиизточник
Свободни източници
  Уикивидове
Регистър на видовете
   Метауики
Съгласуване на проектите
Сродните на Уикипедия проекти се поддържат от Фондация Уикимедия.
If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.