Какво ново

Можете да следите в Уикипедия развитието на пандемията от коронавирус в България и по света. Не забравяйте – Уикипедия се пише от хора като Вас! Времето, което сте принудени да прекарате вкъщи, може да е чудесна възможност и самите Вие да дадете своя принос за благородната кауза на енциклопедията – свободно и надеждно познание за всеки един човек на планетата!
» Категория:Пандемия от коронавирус (2019-2020)
» Категория:Епидемиология
» Категория:Вирусология

Статия на седмицата

Леонардо да Винчи (на италиански Leonardo da Vinci) е знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса. За него се казва, че е първообраз на ренесансовия човек и че е всеобхватен гений. Леонардо е прочут заради картините си, най-известните от които са „Тайната вечеря“ и Мона Лиза. Той е известен и заради многобройните си изобретения, изпреварили времето си, но останали само на хартия. Освен това той допринесъл за развитието на анатомията, астрономията и инженерството.

Леонардо да Винчи е роден в град Винчи, Италия, като незаконен син на нотариуса Сер Пиеро да Винчи. Майка му Катерина произхожда от селско семейство. Изказвани са предложения, че Катерина е била робиня от Близкия изток, но фактите в подкрепа на това становище са недостатъчни. Малко след раждането на техния син връзката им приключва и не след дълго Катерина сключва брак с Акатабарига ди Пиеро дел Вака от Винчи, който притежава собствена грънчарница и от когото има още пет деца. Вижте още »

Още избрани статии

Знаете ли

Архив

Картинка на деня

На 2 ноември през…

Хидропланът на Хауърд Хюз
  • 1947 г. - Американският индустриалец и авиатор Хауърд Хюз извършва в Лонг Бийч, Калифорния, кратък (1,6 км) тестов полет на най-големия транспортен хидроплан (на снимката).
  • 1956 г. - Правителството на Унгария заявява, че страната излиза от Варшавския договор и се обръща към ООН и западните държави за помощ при влизане на войски на СССР на територията на държавата.
  • 1965 г. - Албанският лидер Енвер Ходжа заявява, че страната преустановява близки контакти със СССР и влиза в съюзнически отношения с Китай.
  • 2000 г. - Пристига първият екипаж на Международната космическа станция. (на снимката)
  • 2004 г. - Холандският режисьор Тео ван Гог, чиито филм Подчинение критикува третирането на жените в исляма, е убит от Мохамед Буйери.

Стани редактор на Уикипедия

Уикипедия е свободна енциклопедия, която всеки може да редактира, развива и обогатява. Ако не знаете откъде да започнете, препоръчваме ви да прочетете помощната страница.

Ако не сте сигурни как да започнете нова статия – опитайте помощта на нашия Вълшебник!

Текущи съобщения/ Информация

 Идеи за нови статии за хора, родени на 2 ноември: – [редакт., архив]
 Идеи за превод на статии: Антон Георгиев (български учен), Милена Атанасова (българска дизайнерка), Милена Минкова (български лингвист)
 Микромъничета: Гайтанджийство, Национална Бизнес Поща, Пърформанс, Фасция (анатомия) (всички) / Инкубатор (помощ, проверка, списък)
 Игри: Редактон на тема игри (24 октомври – 1 ноември 2020 г.)
Месец на Азия (1 – 30 ноември 2020 г.)

Награди

Специална награда на БГ Сайт 2009 за Уикипедия на български език за принос в българското уеб пространство.
Отличителен знак „Приятел на архивите 2016“ от Държавна агенция „Архиви“ за Уикипедия на български език
„за принос в популяризирането на архивни документи за личности и събития от българската история и ползотворно сътрудничество с архивите.

Сродни проекти

Уикицитат
Цитати, афоризми, крилати фрази
Уикиречник
Многоезичен речник
Уикикниги
Книги, учебници и ръководства
Уикиданни
Свободна база знания
Общомедия
Свободно хранилище
Уикиизточник
Свободни източници
  Уикивидове
Регистър на видовете
   Метауики
Съгласуване на проектите
Сродните на Уикипедия проекти се поддържат от Фондация Уикимедия.
If you don't speak Bulgarian, please visit our embassy.
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.