Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo kaznu za zločine Herceg-Bosne od 111 godina zatvora za Jadranka Prlića i ostale


Den Haag (Holandija), 29. novembar 2017 – Žalbeno vijeće Haškog tribunala osudilo je šestorku tzv. Herceg-Bosne na ukupno 111 godina. Bivši predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, ministar odbrane Bruno Stojić na 20 godina zatvora, dvojica načelnika stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, komandant Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, a načelnik Odjela za zarobljene Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Žalbeno vijeće ustanovilo je da je tokom 8. novembra 1993. jedan tenk HVO-a pucao na Stari most u Mostaru. Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju na čelu sa sudijom Carmelom Agiusom potvrdilo je učešće Hrvatske u ratu na području Bosne i Hercegovine te da je Republika Hrvatska imala stvarnu vlast u nekim općinama na teritoriji samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne i da je na tom području vođen međunarodni sukob.

Izvori

This article is issued from Wikinews. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.