Vitviteja/ASDRENI

< Vitviteja

NË ENCIKLOPEDI


Aleks Stavre Drenova Aleksander Stavre Drenova (pseu. ASDRENI, Qeflangori)
Jeta dhe Vepra
Dëftime për artikuj në projektin "Wiki Libra"
Pjesë nga:

/Himni i Flamurit

Për Asdrenin, ... :

Aleks Stavre Drenova (rreth emrit)

Dëftime për projekte jashtë projektit "Wiki Libra"

provo nëse ekzistojnë:
http://www.asdreni.org .edu .al .com

Vitviteja#

#1872 #1879
#1880 #1881 #1882 #1883 #1884 #1885 #1886 #1887 #1888 #1889#1890 #1891 #1892 #1893 #1894 #1895 #1896 #1897 #1898 #1899
#1900 #1901 #1902 #1903 #1904 #1905 #1906 #1907 #1908 #1909 #1910 #1911 #1912 #1913 #1914 #1915 #1916 #1917 #1918 #1919
#1920 #1921 #1922 #1923 #1924 #1925 #1926 #1927 #1928 #1929 #1930 #1931 #1932 #1933 #1934 #1935 #1936 #1937 #1938 #1939
#1940 #1941 #1942 #1943 #1944 #1945 #1946 #1947 #data #të dhëna #burime

 ...Hipi Zhdripi select...


1879

 • Në Korçë bie një tërmet i fuqishëm kohëzgjatja e të cilit me pauza brenda saj zgjatë për mëse gjashtë muaj. Indikator i shkatrrimit total të ekonomisë edhe ashtu të brishtë pas risive të mallrave nga tregjet Evropiane. Po rreth këtyre viteve përderisa prefekt ishte Mustafa Pashë Vlora, shpërthen zjarri i madh në tregun e qytetit në Korçë, që shkatrron 700 dyçane.[1]
 • Asdreni merr mësimet e para në Drenovë në një nga shkollat për të cilat Demetrius Chasiotis, thotë publikisht se në trevat shqiptare ka afër 700 shkolla greke për meshkuj dhe për femra.[2] Në këto shkolla jepnin mësim dhaskalë të ngarkuar me misione të qarta politike. Në to ishte e ndaluar rreptësisht gjuha shqipe. Nga goja e dhaskalëve dëgjoheshin fjalët gjuhë e mallkuar.[1]
 • Asdreni gjendet nën maltretime psiçiko-fizike për nxënien e mësimeve të cilat rrejdhin kryesisht në metodat e bindjes së nxënsëve rreth paardhësve të tyre.[3] Këtyre maltretimeve i ndihmonin edhe përçarjet që ishin krijuar në mes të nxënsve të ndarë në dyshë në shapkëbardhë dhe mason[1]
 • Asdreni e gjenë shërimin psiçik në gurin e Thimi Mitkos[4]

1880

 • Në Bukuresht themelohet Deg' e shoqërisë së Stambollit për vivlla shqipe që në vitin 1884 do të marrë emrin Drita sipas gazetës shqipe që po këtë vit kishte filluar të dilte në Stamboll. E regjistruar pran administrates së Rumenisë si shqoqëri si shoqëri kulturore, sipas statutit të parë të saj.[1]

pastaj Asdtreni ishte edhe qlirimtar i lloj lloj lufterave

1884

 • rreth vitit 1884[5] Asdreni vazhdonë lirisht mësimet në Gjimnazin grekë për ca kohë.[6] Në Gjimnazin me emrin një Jovan Bankës, njëherit financues i saj, paaradhëst e të cilit qenë shqiptar, por ky ishte pro përhapjes së greqishtes-helene.[4]
 • rreth vitit 1884: Asdrenit pasi i kishte vdekur e ëma gjersa ishte në shkollën fillore të Drenoves, i vdes dhe i ati.[1]

1885

 • Vjeshtë : Asdreni, për shkaqe ekonomike dhe shpirtërore në moshë të mitur (13)[7][1], ende pa kryer maturën u mërguar, si duket nga vendi i quajtur Lendikën e Lotëve poshtë Korçë për në Rumani.[8]
 • 21 dhjetor : Asdrenit i plotësohet dëshira që të punësohej tek ndonjë shqiptarë dhe fillon punën si çirak në pijetoren e një pronari të vogël kafenesh dhe ëmbëltoresh, që ia thoshin emrin Eftimie Kostea, me pagesë tejet të ulë prej pesëdhjet lei në vit.[1]

1888

 • pas 13 marsit Asdreni merr në duar Çertifikaten e gjendje civile të administrates osmane, lëshuar më 13 mars 1888.[1]
 • 14 dhjetor Asdreni krye trivitesh avancohet në shitës në ëmbëltore, pagesa 300lei në vit. Gjatë kësaj kohe pefeksionon greqishten, përmison frëngjishten dhe natyrisht e mëson rumenishten. E mundon malli për vendlidhje.[1]

1891

 • 2 tetor : Asdren merrë lejen nga ministri i Perandoris Osmane në Bukureshtë, që të shkojë (=hyjë në Shqipëri) në Korçë.[1]

1892

 • Asdreni pasi që i ndihmojë Nikollë Nço Korçarit të nxirrte gazeten Shqiptari e, fillojë të përkthej në atë gazetë dhe të ndjekë mësimet në shkollën e natës të cilën e kishte thirrur në jetë Naçoja me ndihmen e qeveris rumune dhe në të cilën ligjëronin ndër të tjerë linguisti Hazhdeu, savanti Vasil Ureqe, albanologu Barbu Petriçejku, poeti Vasl Aleksandri dhe të tjerë të nivelit të tyre.[1]
 • Në shkollën e natës gjegjësisht në konviktin e Naçosë, krijohet një lloj grupi ku Asdreni hynë së bashku me Mihal Grameno, Ibrahim Temo, Thoma Avrami, jashar Erebara, Kristo Luarasi, Dervish Hima, Jan Mihal Lehova.[1]

1899

 • janar : themelohet shoqëria e parë e të rinjve, e quajtur Qarku i studentëvet shqiptarë, në themelimin e të cilës ndër të tjerët marrin pjesë edhe Jashar Erebara, Jan Mihal Lehova dhe Asdreni.[1]
 • Lutjet e fshatarëve që i kishte pranë në Bukuresht e që kërkonin nga ai të shikonte të rregullonte punën e vërshimit të lumit të drenovës si dhe malli për vendëlindje, bëjnë që ai të niset për në Drenovë. Ai i bie nëpër Konstancë e nëpër Stamboll ku shpresonë të takojë ndonjë nga shkrimtarët veprat e të cilëve i kishte lexuar, por kot, Naimi ishte i lodhur, Samiun gjendej në burg shtëpiakë, edhe pse aty e zgjati qëndrimin.[1]
 • korrik : Asdreni mbërrin në Korçë, ashtu siç e kishte paraparë që niveli i ujit të lumit të ishte më i ulët. Dëshprohet shumë, sidomos nga egërsira e sundimit osman, e propagandës greke si dhe varfëria anë e mbanë, pjesë e madhe e korçarëve kishte mërguar në ShBA. Shkollat e themeluara nga 1887-ta nuk herë mbylleshin e herë hapeshin, mësuesit ndiçeshin e persekutoheshin nga osmanët e grekomanët. [1]
 • nëntorë : Asdreni zbret në skelen e Konstancës i dëshpruar dhe me plotë mësime nga jeta. (Qosja: diploma e posaçme, e pa nënshkruar dhe e pa vulë, por më e vleshme se e blera, taravolat) [1]

1900

 • Në moshën 28 vjeçare filloi të botojë vjershat e tij të para në shtyp dhe të bëhet i njohur si talent i ri që premtonte. [7][9][1]

1902

 • Në artikullin “Dy-tri fjalë për oxhakësinë” të botuar në revistën “Albania” të Faik Konicës demaskon disa feudal.[10]

1904

 • Më 1904 botoi vëllimin me poezi "Rreze dielli".[11] Çajupi "Tani besoj se Naim beu nuk vdiq, se vendin që la ai bosh e zure ti".[7][9]

1907

 • Bëhet e njohur vjersha "Betimi mbi flamur".[7][9]

1912

 • Ishte sekretar i mbledhjes së Bukureshtit që e kryesonte Ismail Qemali në vjeshtë të vitit 1912 dhe ku u vendos shpallja e menjëhershme e Pavarësisë.[7][9]
 • Del në dritë vëllimi i dytë me vjersha i Asdrenit "Ëndërra dhe lotë" ku shfaqet plotësisht talenti i tij.[7][11][9]
 • Bëhen të njohura vjershat "Zëri i kryengritësve", "Lulëkuqja" [7][9]

1914

 • Më 1914 Asdreni erdhi në atdhe që të ndihmonte në forcimin e pushtetit kombëtar, po, i zhgënjyer nga turbullimet e kësaj kohe, u kthye në Rumani.[7][9]

1924

 • Pas vitit 1924 u tërhoq nga jeta politike, duke shprehur kështu në heshtje qëndrimin e tij kundërshtues ndaj regjimit të Zogut. [7][9]

1930

 • Boton vëllimin e tij të tretë me vjersha "Psallme murgu". [7][9][11]

1932

 • Me rastin e 25-vjetorit të Shpalljes së Pavarësisë, Asdreni u kthye në Shqipëri. [7][9]

1935

 • Bëhet e njohur vjersha "Trashëgimi" [7][9]

1937

 • Asderni boton Kambana e Krujës. [11]

1947

burime

Sipas burimeve, shtesat në rreshta mund të vërehen edhe nga historiku i fletës: [9][7][1][8][12][10][4]

 1. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 Rexhep Qosja : ASDRENI Jeta dhe vepra e tij - monografi, botimi i dytë. RILINDJA Redaksia e botimeve, Prishtinë 1987.
 2. << Demetrius Chasiotis, L'Epire et la question greque. Memoire sur L'Epire en général et particuliérement sur l'éparchie de Janina par un Epirote, Paris, 1879, f.40 >> Shënim i nxierrur nga: Rexhep Qosja : ASDRENI Jeta dhe vepra e tij - monografi, botimi i dytë. RILINDJA Redaksia e botimeve, Prishtinë 1987.
 3. mësuesi im. Rrëfim i pakryer jetëshkrimor (ASH, FA, VIII, 433).
 4. 1 2 3 << N(uçi) D. N(açi), Korça dhe katundet e qarkut, Dhori Koti, Korçë 1923. >> Shënim i nxierrur nga: Rexhep Qosja : ASDRENI Jeta dhe vepra e tij - monografi, botimi i dytë. RILINDJA Redaksia e botimeve, Prishtinë 1987.
 5. I lindur më 1872+6(7) vjeçë klasa e parë + 6 vjetë shkollë fillore sipas shpjegimeve të Qosjes i bjenë 1884-1885, por pasi që 1885 ka mërguar, mendojë se së paku një vit duhet të ketë ndjekur gjimnazin dy vjeçarë i cili më 1887 u shndërrua në 4-vjeçarë. D.m.th fjala ca kohë=disa muaj ose pak mbi një vit. (H.Zh)
 6. Fletorja vetjake e Asdrenit, nxierr nga libri i Qosjes
 7. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Dhj 2008 03:34:55 GMT - www.letersia.fajtori.com ,
 8. 1 2 Wikipedia Encikloedia e Lirë, artikulli : w:Aleksander Stavre Drenova, Versioni i 28 Gusht 2008 09:42
 9. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Më shumë se katër-pesë të gjetura në internet apo në shtypë
 10. 1 2 27 Nën 2008 23:55:49 GMT www.shqiperia.com
 11. 1 2 3 4 5 GJUHA SHQIPE PËR TË HUAJ DHE SHQIPTARËT JASHTË ATDHEUT fq.274 Autor: Gj. Shkurtaj dhe E. Hysa. Sh.B. TOENA, Tiranë 2001. ISBN 99927-1-454-9
 12. Dhj 2008 14:43:40 GMT letersia.zemrashqiptare.net4
1440 - 1940
Koherentja 1940 - 2000 Vitviteja
M. Barleti Gj. Buzuku P. Budi L. Matrënga F. Bardhi P. Bogdani N. Frakulla J. Variboba M. Çami N. Veqilharxhi
J. De Rada J. Vreto P. Vasa G.Dara i Riu K. Kristoforidhi Z. Serembe N. Frashëri S. Frashëri ÇAJUPI N. Mjeda
At Fishta ASDRENI Sh. Gjeçovi F. Konica NOLI A. Asllani L. Poradeci E. Koliqi M. Kuteli MIGJENI
P. Marko D. Vetmo Dh. Shuteriqi E. Mekuli V. Ujko Ll. Perrone J. Xoxa M. Camaj M. Isaku F. Arapi
B. Dedaj K. Kandreva N. Jorganqi D. Agolli O. Grillo Dh. Qiriazi A. Shehu Dh. Xhuvani S. Drini B. Xhaferri
I. Kadare T. Laço R. Qosja V. Koreshi A. Pashku A. Shkreli A. Mamaqi Kro550 Kro560 Kro570
This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.