Miqtë e popullit dhe të kombit tonëMiqtë e popullit dhe të kombit tonë


nga
Anëtarët dhe kalimtarët e projektit


redaktor
Anëtarët
shkurt 2009
Fjala hyrse e antarit nxitës të projekt-librit

Gjatë një vizite që më bënë tregimtarët e një drejtimi fetarë Dëshmitarët e Jehovës, në një kohë përderisa unë isha duke u përkujdesur për anëtarët e familjes të cilët kishin shpëtuar nga duart e shërbëtorëve të Kasapit të Ballkanit, njëra nga tregimtarët më tha në një mënyrë kritike është e pa kuptueshme barazimi i NATO-së me Zotin, nga ana e disa shqiptare. Gjë e vërtet, por njeriu është nga mishi e tuli do të thoshte Lekë Mjeku (një anëtarë me pikëpamje fetare). Duke e ditur që NATO nuk mund të ketë fuqinë e Zotit, dhe duke logjikuar që NATO në atë kohë ka pas fuqinë ushtarake që të mos e lejonte situatën të zhvillohej deri në atë shkallë dhe duke respektuar mendimin e Lekës sonë kamë ardhur në përfundimin e ngjashëm me atë që e kamë dëgjuar nga besimtarët e fortë, se për miqësi nuk është me rëndësi ndihma, por damja e pasurisë njerëzore me tjetrin.
Në bazë të kësaj vlera e mikut nuk matet me ndihmën por me hisen që ta epë nga pasuria e tij materiale, shpirtërore, kulturore etj. Pleqtë thonin njeriu i zgjedhë miqtë ata shkonin aq larg sa që thënien shokë për secilin të njohur e ndalonin. Natyrisht që zgjedhja e mikut nuk varret gjithnjë nga ne, e sidomos zgjedhja e mikut kur jemi në situata të rënda është edhe më e vështirë. Por si do që të jetë, miqësia, ndera e mikut dhe ndihma e të njohshmit duhet ta ketë vendin e vet në ne.

Në këtë frymë mendojë se së bashku do të bëjmë një përmbledhje për gjithë ata shokë dhe të njohshëm tonë që me ndihmën e tyre të matur me miqësi ose bashkëpunim kanë dhënë kontribut në zbutjen e dhembjes sonë gjatë luftës së Kosovës.
 • /David Chater sipas Besnik Bardhit
 • /Hollurumi sipas mërgimtarve në Lyneburg, Gjermani
 • /Xhimi Shea sipas Islam Sadiku (m.a. e L. së Prizrenit)
 • /Ronald Reagan (m.a. e lirisë)
 • /George Bush, Plaku (m.a. e lirisë)
 • /Bill Clinton (m.a. e lirisë)
 • /George Bush, i Riu (m.a. e lirisë)
 • /Bob Dole (m.a. e lirisë)
 • /Hillary Clinton (m.a. e lirisë)
 • /Madeleine Albright (m.a. e lirisë)
 • /James Baker (m.a. e lirisë)
 • /Wesley Clark (m.a. e lirisë)
 • /William Walker (m.a. e lirisë)
 • /Eliot Engel (m.a. e lirisë)
 • /Sue Kelly (m.a. e lirisë)
 • /Benjamin Gillman (m.a. e lirisë)
 • /Tom Lantos (m.a. e lirisë)
 • /Mbretëresha Elizabeth II (m.a. e lirisë)
 • /Tony Blair (m.a. e lirisë)
 • /Robin Cook (m.a. e lirisë)
 • /George Robertson (m.a. e lirisë)
 • /Michael Jackson (m.a. e lirisë)
 • /Chris Patten (m.a. e lirisë)
 • /Jacques Chirac (m.a. e lirisë)
 • /Alain Jupeé (m.a. e lirisë)
 • /Hubert Vedrine (m.a. e lirisë)
 • /Bernard Kouchner (m.a. e lirisë)
 • /Nicole Fontaine (m.a. e lirisë)
 • /Helmut Kohl (m.a. e lirisë)
 • /Gerhard Schröder (m.a. e lirisë)
 • /Klaus Kinkel (m.a. e lirisë)
 • /Joschka Fischer (m.a. e lirisë)
 • /Rudolph Scharping (m.a. e lirisë)
 • /Doris Pack (m.a. e lirisë)
 • /Oscar Luigi Scalfaro (m.a. e lirisë)
 • /Carlo Azeglio Ciampi (m.a. e lirisë)
 • /Masimo D'Alema (m.a. e lirisë)
 • /Silvio Berlusconi (m.a. e lirisë)
 • /Mbreti Juan Carlos II (m.a. e lirisë)
 • /Jose Maria Aznar (m.a. e lirisë)
 • /Javier M. Solana (m.a. e lirisë)
 • /Thomas Klestil (m.a. e lirisë)
 • /Heinz Fischer (m.a. e lirisë)
 • /Alois Mock (m.a. e lirisë)
 • /Otto Von Habsburg (m.a. e lirisë)
 • /Anna Lindh (m.a. e lirisë)
 • /Flavio Cotti (m.a. e lirisë)
 • /Joseph Deiss (m.a. e lirisë)
 • /Papa Gjon Pali II (m.a. e lirisë)
 • /Kofi Annan (m.a. e lirisë)
 • /Noel Malkolm (m.a. e L. së Prizrenit)
 • /Mishel Ruks (m.a. e L. së Prizrenit)
 • /Robert Elsie (m.a. e L. së Prizrenit)
 • /Leonard Foks (m.a. e L. së Prizrenit)
This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.