Wikikirjaston ohje

Tällä sivulla keskustellaan Wikikirjastosta. Lisää kysymyksesi alimmaiseksi ja anna aiheelle otsikko, niin saamme sivun pysymään järjestyksessä ja keskustelua on helppo seurata. Muistathan allekirjoittaa viestisi (--~~~~) ja sisentää kommenttisi (:).

Vanhat keskustelut löytyvät arkistosta ja arkistohakemistosta.

Älä käytä kahvihuonetta jos...

Mistä pääsen näkemään paljonko jotain Wikikirjaston artikkelia on luettu?

Eli http://stats.grok.se/fi/201504/Etusivu tuolla voi katsoa vain eri Wikipedioiden ja Commonssin lukijamääriä, mutta millä voin katsoa suomenkielisen Wikikirjaston kävijämääriä? --Zunter (keskustelu) 2. toukokuuta 2015 kello 14.47 (UTC)

Minuakin kiinnostaisi tämä. --Travel1515415 (keskustelu) 14. lokakuuta 2015 kello 16.02 (UTC)

VisualEditor News #5—2015

Lue toisella kielelläTilauslista tälle monikieliselle uutiskirjeelle

Visuaalinen muokkain

Tiesitkö?

Voit käyttää visuaalista muokkainta älypuhelimilla ja tableteilla.

Kuvakaappaus näyttää valikon, jossa vaihdetaan wikitekstin muokkaustilasta visuaaliseen muokkaimeen.

Napsauta kynäkuvaketta avataksesi muokkaimen sivulle. Tämän jälkeen sivu aukeaa muokkaustilaan ja "Vaihda visuaaliseen muokkaimeen" hammasratasta napsauttamalla.

Muokkauspainike muistaa kumpaa muokkausjärjestelmää käytit viimeksi ja antaa sinulle saman muokkaimen seuraavalla kerralla. Työpöytäsivusto siirtyy samankaltaiseen järjestelmään tulevien kuukausien aikana.

Voit lukea ja auttaa kääntämään käyttöoppaan, jossa on enemmän tietoa visuaalisen muokkaimen käyttämisestä.

Viimeisimmän uutiskirjeen jälkeen muokkaustiimi on korjannut useita vikoja, lisännyt uusia toimintoja, ja tehnyt joitain pieniä muutoksia ulkoasuun. Tilanneraportit voi lukea mediawiki.orgista. Tehtävälista löytyy Phabricatorista. Heidän tämänhetkiset prioriteettinsa ovat tuki kielille kuten japani ja arabia, mobiililaitteilla muokkaamisen helpottaminen, ja rich-media-työkalujen tarjoaminen kaavoille, kaavioille, gallerioille ja lataamiselle.

Viimeaikaiset parannukset

Kouluttamistoiminnot: Kun käytät visuaalista muokkainta ensimmäisen kerran, se vie huomiosi Linkki -ja ⧼visualeditor-toolbar-cite-label⧽-työkaluihin. Kun napsautat työkaluja, sinulle selitetään miksi niitä tulisi käyttää. (T108620) Tämän lisäksi tervetuloviestiä uusille käyttäjille on yksinkertaistettu, jotta muokkaaminen olisi tervetulleempaa. (T112354) Enemmän ohjelmistosisälteisiä kouluttamistoimintoja on suunnitteilla.

Linkit: Nyt on helpompaa ymmärtää milloin lisäät tekstiä linkkiin ja milloin kirjoitat normaalia tekstiä sen viereen. (T74108, T91285) Muokkain tukee nyt täysin tunnuksia ISBN, PMID ja RFC. (T109498, T110347, T63558) Nämä "taikalinkit" käyttävät mukautettua linkin muokkaustyökalua.

Lataamiset: Rekisteröityneet käyttäjät voivat nyt ladata kuvia ja muuta mediaa Commonsiin samalla kun he muokkaavat. Napsauta uutta välilehteä "Lisää Media" -työkalussa. Sinua opastetaan prosessin läpi ilman että sinun täytyy jättää muokkaamista. Lopulta kuva lisätään sivuun. Tämä työkalu on rajoitettu yhteen tiedostoon kerralla, jonka käyttäjä omistaa ja joka on lisensoitu Commonsin peruslisenssin mukaisesti. Vaikeammissa tapauksissa työkalu antaa linkkejä kehittyneempiin lataustyökaluihin. Voit myös vetää kuvan muokkaimeen. Tämä tulee saataville wikitekstimuokkaimeen myöhemmin.

Mobiili: Aiemmin visuaalinen muokkain oli saatavilla Wikipedian mobiilisivustolla vain tableteilla. Nyt muokkaajat voivat käyttää sitä halutessaan kaikilla laitteilla riippumatta koosta. (T85630) Muokkausristiriidat olivat aiemmin rikki mobiiliversiossa. Niiden ratkominen on nyt mahdollista sekä wikitekstissä että visuaalisessa muokkaimessa. (T111894) Joskus mallineita ja samantyyppisiä kohteita ei voitu poistaa mobiilisivustolla. Niiden valitseminen aiheutti näytöllä näkyvän näppäimistön piiloutumisen joillakin selaimille. Nyt siellä on uusi "Poista"-painike, jotta nämä asiat voidaan poistaa, vaikka näppäimistö piiloituisi. (T62110) Voit nyt muokata taulukon soluja mobiililaitteella.

Rich editing -työkalut: Voit nyt lisätä ja muokata nuotteja visuaalisella muokkaimella.(T112925) Siellä on erilliset välilehdet kehittyneemmille valinnoille, kuten MIDI -ja ogg-audiotiedostoille. (T114227, T113354) Muokatessa kaavoja ja muita kohtia, virheet näytetään muokatessasi. On myös mahdollista muokata jonkintyyppisiä kaavioita; uusien lisääminen, ja tuki uusille tyypeille on tulossa.

Englanninkielisessä Wikipediassa visuaalinen muokkain on nyt automaattisesti saatavilla kaikille, jotka luovat tunnuksen. Asetusvalinta siirrettiin normaaliin sijaintiinsa, sivulla Special:Preferences.

Tulevat muutokset

Voit pian vaihtaa wikitekstistä visuaaliseen muokkaimeen sen jälkeen, kun olet aloittanut muokkaamisen. (T49779) Aiemmin pystyit vaihtamaan visuaalisesta muokkaimesta wikitekstin muokkaustilaan, mutta et toisin päin. Kaksisuutainen vaihtaminen tekee mahdolliseksi yhden muokkaa-välilehden. (T102398) Tämä projekti yhdistää "Muokkaa" ja "Muokkaa wikitekstiä" -välilehdet yhteen "Muokkaa"-välilehteen, kuten jo käytetään mobiiliversion järjestelmässä. "Muokkaa"-välilehti aukeaa sen mukaan, kumpaa muokkausjärjestelmää käytit viimeksi.

Työskennellään yhdessä

Jos et lue tätä suosikkikielelläsi, auta meitä kääntämisessä! Liity kääntäjien postituslistalle tai ota yhteyttä suoraan, jotta voimme ilmoittaa sinulle, kun seuraava teksti on valmis käännettäväksi. Kiitos!

Elitre (WMF), 30. lokakuuta 2015 kello 18.18 (UTC)

Työ yhteisön yhteydenpitäjänä

Tiimini on palkkaamassa uutta yhteisön yhteydenpitäjää (community liaison) työskentelemään Discovery-tiimin ja yhteisöjemme kanssa. Tiimikaverini asuvat kuudessa eri maassa, ja meidän pitää keskustella Wikimedia-käyttäjien kanssa pitkin maailmaa. Ihanteellinen ehdokas on kokenut Wikimedisti, joka osaa puhua englantia ja kirjoittaa vähintään yhdellä muulla kielellä. Jos olet kiinnostunut, lue miten hakea ja lähetä hakemuksesi niin pian kuin mahdollista. Haastattelut alkavat nyt. Jaa tämä tieto muiden yhteisön jäsenten kanssa, jotka saattavat olla kiinnostuneita. Kiitos! Whatamidoing (WMF) (keskustelu) 5. marraskuuta 2015 kello 20.06 (UTC)

Community Wishlist Survey

Yhteisön toiveita koskeva kysely

Hei kaikille!

Community Tech -tiimi Wikimedia Foundationissa keskittyy rakentamaan paranneltuja apu -ja valvontatyökaluja kokeneille Wikimedian käyttäjille. Olemme nyt aloittamassa yhteisön toiveita koskevan kyselyn löytääksemme hyödyllisimmät projektit, joiden parissa meidän tulisi työskennellä.

Kyselyn ensimmäisessä vaiheessa kutsumme kaikki aktiiviset muokkaajat lähettämään lyhyet ehdotuksensa, kertoen projektin, johon haluaisit meidän panostavan, ja kertovan, miksi se on tärkeä. Ensimmäinen vaihe kestää kaksi viikkoa. Toisessa vaiheessa pyydämme teitä äänestämään ehdotuksia. Myöhemmin analysoimme kymmenen eniten ääniä saanutta ehdotusta ja luomme priorisoidun toivelistan.

Vaikka suurin osa tästä prosessista suoritetaan englanniksi, kutsumme käyttäjät kaikista Wikimedian wikeistä lähettämään ehdotuksensa. Kutsumme myös vapaaehtoisia kääntäjiä auttamaan ehdotusten kääntämisessä englanniksi.

Ehdotuksesi tulisi sisältää: ongelma, jonka haluat ratkaista; kuka hyötyisi; ja ehdotettu ratkaisu, jos sinulla on sellainen. Voit lähettää ehdotuksesi kyselyn sivulla, käyttäen syöttökenttää sekä suurta sinistä painiketta. Hyväksymme ehdotuksia kahden viikon ajan, päättyen 23. marraskuuta.

Toivomme kuulevamme ideoistanne!

Community Tech Team via MediaWiki message delivery (keskustelu) 9. marraskuuta 2015 kello 21.58 (UTC)

Wikimania 2016 scholarships ambassadors needed

Hello! Wikimania 2016 scholarships will soon be open; by the end of the week we'll form the committee and we need your help, see Scholarship committee for details.

If you want to carefully review nearly a thousand applications in January, you might be a perfect committee member. Otherwise, you can volunteer as "ambassador": you will observe all the committee activities, ensure that people from your language or project manage to apply for a scholarship, translate scholarship applications written in your language to English and so on. Ambassadors are allowed to ask for a scholarship, unlike committee members.

Wikimania 2016 scholarships subteam 10. marraskuuta 2015 kello 10.47 (UTC)

Harassment consultation

Please help translate to your language

The Community Advocacy team the Wikimedia Foundation has opened a consultation on the topic of harassment on Meta. The consultation period is intended to run for one month from today, November 16, and end on December 17. Please share your thoughts there on harassment-related issues facing our communities and potential solutions. (Note: this consultation is not intended to evaluate specific cases of harassment, but rather to discuss the problem of harassment itself.)

Regards, Community Advocacy, Wikimedia Foundation

Your input requested on the proposed #FreeBassel banner campaign

This is a message regarding the proposed 2015 Free Bassel banner. Translations are available.

Hi everyone,

This is to inform all Wikimedia contributors that a straw poll seeking your involvement has just been started on Meta-Wiki.

As some of your might be aware, a small group of Wikimedia volunteers have proposed a banner campaign informing Wikipedia readers about the urgent situation of our fellow Wikipedian, open source software developer and Creative Commons activist, Bassel Khartabil. An exemplary banner and an explanatory page have now been prepared, and translated into about half a dozen languages by volunteer translators.

We are seeking your involvement to decide if the global Wikimedia community approves starting a banner campaign asking Wikipedia readers to call on the Syrian government to release Bassel from prison. We understand that a campaign like this would be unprecedented in Wikipedia's history, which is why we're seeking the widest possible consensus among the community.

Given Bassel's urgent situation and the resulting tight schedule, we ask everyone to get involved with the poll and the discussion to the widest possible extent, and to promote it among your communities as soon as possible.

(Apologies for writing in English; please kindly translate this message into your own language.)

Thank you for your participation!

Posted by the MediaWiki message delivery 21:47, 25 November 2015 (UTC) • TranslateGet help

Community Wishlist Survey

Yhteisön toiveita koskeva kysely

Hei kaikille!

Olemme aloittamassa toista osaa Community Tech -tiimin Yhteisön toiveita koskevasta kyselystä', ja kutsumme kaikki aktiiviset muokkaajat äänestämään ehdotuksia.

Kiitos sinun ja muiden Wikimedian muokkaajien, 111 ehdotusta lähetettiin tiimille. Olemme jakaneet ehdotukset luokkiin, ja nyt on aika äänestää! Voit äänestää kaikkia sivuilla olevia ehdotuksia, käyttäen {{Support}}-tagia. Voit lisätä kommentteja puolesta ja vastaan, mutta vain kannatusäänet lasketaan. Äänestysaika on kaksi viikkoa, päättyen 14. joulukuuta.

Ehdotukset, jotka saavat eniten kannatusääniä, tulevat olemaan tiimin korkein prioriteetti tutkimisessa ja kohdistamisessa. Kiitos osallistumisestasi ja toivomme kuulevamme ajatuksiasi!

Community Tech via

MediaWiki message delivery (keskustelu) 1. joulukuuta 2015 kello 14.38 (UTC)

Pxos väliaikaiseksi ylläpitäjäksi Wikikirjastoon?

Tänne pitäisi avata tuontitoiminto (import) ja siirtää sivuja Wikiaineistosta, jotta niiden sivuhistoria ja kirjoittajien tiedot säilyvät ehjinä. Import-toiminto pitää pyytää Phabricatorissa ja sitä varten pitää olla ylläpitäjä, jolla on kokemusta sivujen tuonnista. Minulla on, koska Wikiaineistossa toimii tuonti ja olen tuonut sinne sivuja. Haluaisin tähän projektiin väliaikaiset ylläpitäjän oikeudet kuuden kuukauden ajaksi (6 kk) edellä mainittua tehtävää varten. Lisäksi voisin tehdä teknistä ylläpitotyötä, päivittää järjestelmäviestejä ja korjata muitakin vanhentuneita juttuja. Tämä on käytännön mukainen ilmoitus yhteisölle. Toivon kommentteja. --Pxos (keskustelu) 4. joulukuuta 2015 kello 16.05 (UTC)

Vastustan. Muuten hyvä ajatus, mutta vastustan käyttäjän Pxos ylläpitäjyyttä. Pxos näyttää muissa projekteissa hakeutuvan jatkuvasti outoihin riitoihin muiden käyttäjien kanssa. Kielenkäyttö muutenkin näyttää usein olevan varsin riitahakuista. Ei edes väliaikaista ylläpitäjyyttä tuollaisille käyttäjille. --Travel1515415 (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 09.01 (UTC)
Ei kyse ole muista projekteista vaan tästä projektista. Jos minua ei huolita, niin sitten on valittava joku muu tai pyydettävä jotakuta nykyistä ylläpitäjää tuomaan sivut Wikiaineistosta. Kuten sanoin, suorittaisin tarpeelliset tekniset toimenpiteet, mutta se jää sitten tekemättä. Ei noita kukaan mukaan tee. Mielestäni vastustusperusteet ovat projektin kehityksen kannalta haitalliset. Sanon sen ihan suoraan. --Pxos (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 09.16 (UTC)
Ongelmasi muissa projekteissa heijastuisi varmasti myös tänne. --Travel1515415 (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 09.17 (UTC)
Täytyy sitten yrittää katsoa, pystyykö kukaan olemassa oleva ylläpitäjä tekemään tarvittavat asiat. On ainakin varmaa, että ilman tuonti-toimintoa tänne ei voi siirtää aineistoa muista projekteista, koska se tuhoaa muokkaushistorian. Saa nähdä, voiko Anr tehdä tämän. --Pxos (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 09.24 (UTC)
Luulen, että tämä projekti on väärä paikka millekään aiemmin julkaistulle aineistolle, joten tänne ei varmaan kannata siirtää mitään sittenkään. Kuten jo aiemmin sanoin, projektin nimi on väärä: tämä ei ole mikään kirjasto vaan kokoelma itse tehtyjä kirjoiksi kutsuttuja kirjoitelmia. Siksipä tämä onkin englanniksi ja monilla muilla kielillä "Wikibooks" eikä "Wikilibrary". Nimeä ei kuitenkaan haluttu muuttaa kun yhteisö on minimaalisen kokoinen ja vastustaa kaikkea sellaista, joka edistäisi projektia. --Pxos (keskustelu) 5. joulukuuta 2015 kello 11.09 (UTC)

Get involved in Wikipedia 15!

This is a message from the Wikimedia Foundation. Translations are available.

As many of you know, January 15 is Wikipedia’s 15th Birthday!

People around the world are getting involved in the celebration and have started adding their events on Meta Page. While we are celebrating Wikipedia's birthday, we hope that all projects and affiliates will be able to utilize this celebration to raise awareness of our community's efforts.

Haven’t started planning? Don’t worry, there’s lots of ways to get involved. Here are some ideas:

Everything is linked on the Wikipedia 15 Meta page. You’ll find a set of ten data visualization works that you can show at your events, and a list of all the Wikipedia 15 logos that community members have already designed.

If you have any questions, please contact Zachary McCune or Joe Sutherland.

Thanks and Happy nearly Wikipedia 15!
-The Wikimedia Foundation Communications team

Posted by the MediaWiki message delivery, 18. joulukuuta 2015 kello 20.58 (UTC) • Please help translate to your languageOhje

Password Strength RFC

Hei

Olemme aloittaneet Metassa kommenttipyynnön, jonka tavoitteena on lisätä salasanoihin liittyviä vaatimuksia niiden tunnusten kohdalla, jotka pystyvät muokkaamaan sivua MediaWiki:Common.js, käyttämään osoitepaljastintyökalua tai tekemään häivytyksiä.

Sivustoillamme tällaisilla tunnuksilla pääsee käsiksi arkaluonteiseen tietoon, ja ne voivat aiheuttaa todellista vahinkoa vääriin käsiin joutuessaan. Tällä hetkellä ainoa vaatimus on se, että salasanan on oltava vähintään yhden kirjaimen pituinen. Haluaisimme asettaa vähimmäispituudeksi 8 kirjainta (tavua) ja kieltää tietyt hyvin yleiset salasanat.

Toivomme saavamme Wikimedia-wikit kaikille turvallisemmiksi lisäämällä vaatimuksia, jotka koskevat erityisoikeuksia hallussaan pitävien tunnusten salasanoja. Voit lukea ehdotuksen kokonaisuudessaan ja kertoa oman mielipiteesi kommenttipyynnön yhteydessä.

Kiitos,

(WMF:n turvallisuusryhmän puolesta) BWolff (WMF) (keskustelu) 21. joulukuuta 2015 kello 07.46 (UTC)

Toimitettu perille käyttämällä globaalia viestinjakelujärjestelmää sekä jakelulistaa.

VisualEditor News #6—2015

Visuaalinen muokkain

Tiesitkö?

Uusi, yksinkertaisempi muokkausjärjestelmä sisältää vain yhden muokkaa-painikkeen. Kun sivu on avattu, voit vaihtaa edestakaisin visuaalisen muokkaimen ja wikitekstin muokkaustilan välillä.

Kuvakaappaus näyttää valikon, jossa vaihdetaan wikitekstin muokkaustilasta visuaaliseen muokkaimeen

Jos haluat mieluummin erilliset muokkauspainikkeet, voit asettaa tämän asetuksissasi, joko seuraavalla kerralla avautuvassa ponnahdusikkunassa avatessasi visuaalisen muokkaimen, tai menemällä sivulle Special:Preferences ja valitsemalla haluamasi asetukset.

Kuvakaappaus näyttää alasvetovalikon sivulla Special:Preferences

Nykyinen suunnitelma on, että oletusasetuksena muokkaupainike avaa muokkausmenetelmän, jota olet käyttänyt viime kerralla.

Voit lukea ja auttaa kääntämään käyttöoppaan, jossa on enemmän tietoa visuaalisen muokkaimen käyttämisestä.

Lue tämä toisella kielelläMonikielisen uutiskirjeen tilauslista

Viimeisimmän uutiskirjeen jälkeen visual editor -tiimi on korjannut useita vikoja ja laajentanut matemaattisten kaavojen työkalua. Heidän tehtävälistansa löytyy Phabricatorista. Heidän tämänhetkiset prioriteettinsa ovat tuki kielille kuten japani ja arabia, sekä rich-media-työkalujen tarjoaminen kaavoille, kaavioille, gallerioille ja lataamiselle.

Viimeaikaiset parannukset

Voit vaihtaa wikitekstistä visuaaliseen muokkaimeen sen jälkeen, kun olet aloittanut muokkaamisen. LaTeX:n matemaattista kaavamuokkainta on laajennettu huomattavasti. (T118616) Voit nähdä kaavan muokatessasi LaTeX-koodia. Voit napsauttaa painikkeita asettaaksesi oikean LaTeX-koodin monille symboleille.

Tulevat muutokset

Yksi muokkauspainike -projekti yhdistää "Muokkaa" -ja "Muokkaa wikitekstiä" -välilehdet yhteen "Muokkaa" -välilehteen – järjestelmään, joka on jo käytössä mobiilisivustolla. (T102398, T58337) Initially, the "Muokkaa" tab will open whichever editing environment you used last time. Your last editing choice will be stored as a cookie for logged-out users and as an account preference for logged-in editors. Logged-in editors will be able to set a default editor in the Muokkaus tab of Special:Preferences in the drop-down menu about "Muokkaustila:".

Visuaalinen muokkain tulee tarjolle kaikille muokkaajille seuraavissa Wikipedioissa alkuvuodesta 2016 (kielet englanniksi): Amharic, Buginese, Min Dong, Cree, Manx, Hakka, Armenian, Georgian, Pontic, Serbo-Croatian, Tigrinya, Mingrelian, Zhuang, ja Min Nan. (T116523) Please post your comments and the language(s) that you tested at the feedback thread on mediawiki.org. The developers would like to know how well it works. Please tell them what kind of computer, web browser, and keyboard you are using.

Vuonna 2016 visuaalisen muokkaimen palautesivut ohjataan monessa Wikipediassa mediawiki.orgiin (ei suomenkielisessä Wikipediassa). (T92661)

Testausmahdollisuudet

 • Kokeile uutta yhden välilehden muokkausjärjestelmää sivustolla test2.wikipedia.org. Voit muokata sisäänkirjautumattomana nähdäksesi kuinka se toimii kirjautumattomilla käyttäjillä, tai voit luoda erillisen tunnuksen asettaaksesi asetuksia tunnuksellesi. Jaa ajatuksesi tästä järjestelmästä mediawiki.orgin palautesivulla tai rekisteröidy muodolliseen käyttäjätutkimukseen (kirjoita "single edit tab" kysymykseen koskien aiheita, joista olet kiinnostunut). Uutta järjestelmää ei ole viimeistelty, ja palautteesi voi vaikuttaa lopputulokseen. Tiimi haluaa erityisesti ajatuksiasi koskien valintoja sivulla Special:Preferences. Nykyiset vaihtoehdot sivulla Special:Preferences ovat:
  • Muista viimeksi käyttämäni muokkain,
  • Käytä aina visuaalista muokkainta, jos mahdollista,
  • Käytä aina wikitekstin muokkaustilaa, ja
  • Näytä minulle molemmat muokkausvälilehdet. (Tämä on nykyinen tila käyttäjille, jotka käyttävät jo visuaalista muokkainta. Mitkään näistä valinnoista eivät näy sinulle, jos et ole ottanut visuaalista muokkainta käyttöösi asetuksissasi tässä wikissä.)
 • Osaatko kirjoittaa ja lukea koreaa tai japania? Kieli-insinööri David Chan tarvitsee henkilöä, joka tietää mitä työkaluja henkilöt käyttävät kirjoittaakseen joillakin kielillä. Jos puhut japania tai koreaa, voit auttaa häntä testaamaan tukea näille kielille. Katso ohjeet sivulta What to test, jos voit auttaa, ja ilmoita siitä Phabricatorissa (korea - japani) tai Wikipediassa (korea - japani).

Jos et lue tätä suosikkikielelläsi, auta meitä kääntämisessä! Liity kääntäjien postituslistalle tai ota yhteyttä suoraan, jotta voimme ilmoittaa sinulle, kun seuraava teksti on valmis käännettäväksi. Kiitos!

Elitre (WMF), 25. joulukuuta 2015 kello 00.06 (UTC)

Wikimania 2016 Scholarships - Deadline soon!

Please help translate to your language

A reminder - applications for scholarships for Wikimania 2016 in Esino Lario, Italy, are closing soon! Please get your applications in by January 9th. To apply, visit the page below:

Patrick Earley (WMF) via MediaWiki message delivery (keskustelu) 5. tammikuuta 2016 kello 01.49 (UTC)

2016 WMF Strategy consultation

Please help translate to your language

Hello, all.

The Wikimedia Foundation (WMF) has launched a consultation to help create and prioritize WMF strategy beginning July 2016 and for the 12 to 24 months thereafter. This consultation will be open, on Meta, from 18 January to 26 February, after which the Foundation will also use these ideas to help inform its Annual Plan. (More on our timeline can be found on that Meta page.)

Your input is welcome (and greatly desired) at the Meta discussion, 2016 Strategy/Community consultation.

Apologies for English, where this is posted on a non-English project. We thought it was more important to get the consultation translated as much as possible, and good headway has been made there in some languages. There is still much to do, however! We created m:2016 Strategy/Translations to try to help coordinate what needs translation and what progress is being made. :)

If you have questions, please reach out to me on my talk page or on the strategy consultation's talk page or by email to mdennis@wikimedia.org.

I hope you'll join us! Maggie Dennis via MediaWiki message delivery (keskustelu) 18. tammikuuta 2016 kello 19.06 (UTC)

Poistettu kuva

Hei

Lisäsin Teemu Ramstedtin suomenkieliselle wikipedia-sivulle kuvan, johon valokuvaajalta on pyydetty lupa. Kuva on kuitenkin poistettu. Lisäksi kaipailen suomenkielistä kontaktia, joka voisi auttaa muutamien julkisuudesta tuttujen henkilöiden lisäämiseen wikipediaan.

Ystävällisin terveisin Anu

Kannattaa kysyä Wikipedian puolelta Wikipedia:Kahvihuone (tekijänoikeudet). Siellä paljon aktiivisempaa. --Travel1515415 (keskustelu) 19. tammikuuta 2016 kello 16.51 (UTC)

Perusopetukselle oma osasto

Olemme rakentamassa Perusopetuksen kirjastoa Wikikirjastoon. Lisäsin etusivulle jo Perusopetuksen osaston. Voisitteko lisätä sen myös sivupalkkiin. Minulla ei varmaan ole siihen oikeuksia. Meillä on joukko innokkaita tekijöitä valmiina tekemään oppimateriaaleja. Suurimmalle osalle tämä on ensimmäinen kerta tässä ympäristössä, joten opittavaa riittää. Itse olen jonkin verran tehnyt varsinkin Wikiopistoon ja myös Wikipediaan aiemmin. --Teromakotero (keskustelu) 31. tammikuuta 2016 kello 17.50 (UTC)

Ylläpito on tehnyt tämän. Katso Keskustelu Wikikirjastosta:Ylläpitäjät/Pyynnöt. --Travel1515415 (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 16.40 (UTC)

Visual Editor Wikikirjastoon?

Moikka,

Mikä mahtaa olla yhteisön näkemys Visual Editorin päälle laitosta Wikikirjastoon? Kannattaisiko sitä pyytää? Mä olen Wikipediassa tottunut käyttämään sitä ja sehän toimii nykyisin todella hyvin. Toinen toiminto josta pidän kovasti Wikipedian puolella on kuvien katselu -näkymä (image viewer) jolla voi klikata sivun kaikki kuvat läpi yhdessä näkymässä (myös full screen). Pitäisikö näitä pyytää laitettavaksi toimimaan myös täällä? Jos olemme tätä mieltä niin kuka tämä pyynnön voisi tehdä?

No editing two times this week

Wikimedia Foundation testaa uusinta Dallasin datakeskustaan. Tämä varmistaa sen, että Wikipedia ja muut Wikimedian wikit pysyvät käytössä jopa katastrofin jälkeen. Varmistaaksemme että kaikki toimii, Wikimedian tekniikkaosaston pitää järjestää suunniteltu testi. Testi näyttää voivatko he vaihtaa luotettavasti yhdestä datakeskuksesta toiseen. Se vaatii monien tiimien valmistumista testiä varten ja paikalla oloa, jotta kaikki odottamattomat ongelmat saadaan korjattua.

He siirtävät kaiken liikenteen uuteen datakeskukseen tiistaina 19. huhtikuuta.
Torstaina 21. huhtikuuta he vaihtavat takaisin ensisijaiseen datakeskukseen.

Valitettavasti joidenkin MediaWikin rajoitusten vuoksi kaikki muokkaukset pysähtyvät näiden kahden vaihdon ajaksi. Pahoittelemme häiriötä, ja yritämme minimoida tämän tulevaisuudessa.

Siirron aikana on lyhyt aika, jolloin voit lukea kaikkia wikejä, mutta et muokata.

 • Et voi muokata noin 15-30 minuutin ajan torstaina 19. huhtikuuta ja torstaina 21. huhtikuuta, alkaen klo 14.00 UTC (17.00 suomen aikaa).
 • Jos yrität muokata tai tallentaa näinä aikoina, saat virheilmoituksen. Toivomme, ettei muokkauksia katoa näiden minuuttien aikana, mutta emme voi taata sitä. Jos näet virheilmoituksen, odota kunnes kaikki vaikuttaa jälleen normaalilta. Sen jälkeen sinun pitäisi pystyä tallentamaan muokkauksesi. Mutta suosittelemme sinua varmuuden vuoksi ensin tekemään kopion muokkauksistasi.

Muut vaikutukset:

 • Taustatyöt voivat kestää kauemmin ja osa saattaa jäädä tekemättä. Punaiset linkit eivät välttämättä päivity yhtä nopeasti kuin normaalisti. Punaisen linkin muuttuminen siniseksi artikkelin luomisen jälkeen saattaa kestää kauemmin kuin yleensä. Some long-running scripts will have to be stopped.
 • There will be a code freeze for the week of 18 April. No non-essential code deployments will take place.

Tämä testi oli alun perin suunniteltu tapahtuvan 22. maaliskuuta. 19. ja 21. huhtikuuta ovat uudet päivät. Voit katsoa aikataulun sivulta wikitech.wikimedia.org. He ilmoittavat kaikista muutoksista koskien aikataulua. Ilmoitamme vielä lisää tästä. Jaa tämä tieto yhteisösi kanssa. /Johan (WMF) (keskustelu) 17. huhtikuuta 2016 kello 22.07 (UTC)

Sopiiko uuden teorian esittäminen Wikikirjaan?

Hei, voiko Wikikirjassa esittää teoriaa, jota ei ole yleisesti käsitelty? Minulla olisi yksi kirjan aihe, jossa esittelisin uutta teoriaa. Olisiko parempi kirjoittaa julkaisu ensin toisaalle vai voiko Wikikirja olla ns. pamfletti?

Cookbook Week

Hello, I want to tell you that I've made a proposal for a Cookbook event on this Meta page.

I would be happy to see your comment ! Regards Archi38 (keskustelu) 15. toukokuuta 2016 kello 18.21 (UTC)

JavaScript

Hi. I can see that this project has old JavaScript that needs to be updated. I would happily make the required updates myself, but I would have to – at least temporarily – become an admin here to do that (because the relevant pages are in the MediaWiki namespace). I have already made these updates on a number of Swedish projects and one Norwegian project, so it would be very easy for me to do this. If no one does anything, a lot of JavaScript-related tools will break later this year. Does the community want me to make these updates? Nirmos (keskustelu) 31. toukokuuta 2016 kello 19.31 (UTC)

Please help translate to your language

Screenshot of Compact Language Links interlanguage list

Compact Language Links has been available as a beta-feature on all Wikimedia wikis since 2014. With compact language links enabled, users are shown a much shorter list of languages on the interlanguage link section of an article (see image). Based on several factors, this shorter list of languages is expected to be more relevant for them and valuable for finding similar content in a language known to them. More information about compact language links can be found in the documentation.

From today onwards, compact language links has been enabled as the default listing of interlanguage links on this wiki. Using the button at the bottom, you will be able to see a longer list of all the languages the article has been written in. The setting for this compact list can be changed by using the checkbox under User Preferences -> Appearance -> Languages

The compact language links feature has been tested extensively by the Wikimedia Language team, which developed it. However, in case there are any problems or other feedback please let us know on the project talk page or on this discussion thread. It is to be noted that on some wikis the presence of an existing older gadget that was used for a similar purpose may cause an interference for compact language list. We would like to bring this to the attention of the admins of this wiki. Full details are on this phabricator ticket (in English).

Due to the large scale enablement of this feature, we have had to use MassMessage for this announcement and as a result it is only written in English. We will really appreciate if this message can be translated for other users of this wiki. Thank you. On behalf of the Wikimedia Language team: Runa Bhattacharjee (WMF) (talk) 24. kesäkuuta 2016 kello 07.04 (UTC)

Editing News #2—2016

Lue tämä toisella kielelläMonikielisen uutiskirjeen tilauslista

VisualEditor
Tiesitkö?

Lähdelistan asettaminen on nopeaa ja helppoa.

Kuvakaappaus näyttää alasvetovalikon, jossa useita kohteita

Aseta kursori sinne missä haluat viitelistan näkyvän (yleensä sivun alaosassa). Avaa "Lisää"-valikko ja napsauta kuvaketta "Lähdeluettelo" (kolme kirjaa).

Jos käytät useita viiteryhmiä (mikä on melko harvinaista), sinun on mahdollista eritellä ryhmä. Jos teet tämän, vain viitteet, jotka kuuluvat eriteltyyn ryhmään, näytetään tässä viitelistassa. Lopuksi napsauta valintaikkunassa "Lisää" asettaaksesi Lähdeluettelo. Tämä lista muuttuu sitä mukaa kun lisäät enemmän alaviitteitä sivulle.

Voit lukea ja auttaa kääntämään käyttöoppaan, jossa on enemmän tietoa visuaalisen muokkaimen käyttämisestä.

Viimeisimmän uutiskirjeen jälkeen VisualEditor-tiimi on korjannut monia ongelmia. Heidän tehtävälistansa löytyy Phabricatorista. Heidän tämänhetkiset prioriteettinsa ovat tuen parantaminen arabian- ja indoeurooppalaisille kirjaimistoille, ja visuaalisen muokkaimen muuntaminen Wikivoyageen ja Wikiaineistoon sopivaksi.

Tuoreet muutokset

Visuaalinen muokkain on nyt saatavilla kaikille käyttäjille suurimmassa osassa Wikivoyage-projekteja. Se otettiin käyttöön myös kaikille muokkaajille ranskankielisessä Wikiuutiset-projektissa.

single edit tab -toiminto yhdistää välilehdet "Muokkaa" ja "Muokkaa wikitekstiä" yhteen "Muokkaa"-välilehteen. Toiminto on jo päivitetty useaan Wikipediaan ja Wikivoyageihin. Näissä wikeissä voit vaihtaa asetuksiasi Special:Preferences -sivulla kohdessa "Muokkaus", koskien tätä toimintoa. Tiimi on parhaillaan käymässä läpi palautteita ja harkitsemassa tapoja parantaa ulkoasua ennen sen julkaisemista useammalle käyttäjälle.

Tulevia muutoksia

Painike "Tallenna sivu" muuttuu sanamuotoon "Julkaise sivu". Tämä koskee sekä visuaalista muokkainta että wikitekstin muokkaustilaa. Lisätietoa Metassa.

Visuaalinen muokkain tulee saataville kaikille muokkaajille jäljellä olevissa "Phase 6" Wikipedioissa seuraavien kuukausien aikana. Kehittäjät haluavat tietää, mikäli kirjoittaminen kielelläsi tuntuu luonnolliselta visuaalisella muokkaimella. Kirjoita kommenttisi ja kielet, joilla testasit mediawiki.orgin palautesivulla. Tämä koskettaa useita kieliä, sisältäen arabian-, hindin-, thain-, tamilin-, marathin-, malayalamin-, urdun-, persian-, bengalin-, assamesen-, aramaicinkielisen Wikipedian ja muita.

Tiimi työskentelee vapaahtoisten kehittäjien kanssa, jotka työskentelevät saadaksaan visuaalisen muokkaimen Wikiaineistoon, ensin "opt-in"-testaamista varten ja myöhemmin kaikille käyttäjille. (T138966)

Tiimi työskentelee modernin wikitekstieditorin kanssa. Se näyttää samalta kuin visuaalinen muokkain, ja se voi myös käyttää citoid-palvelua sekä muita moderneja työkaluja. Tämä uusi muokkauspalvelu tulee saataville beetatoimintona työpöytälaitteille syyskuun 2016 paikkeilla. Voit lukea lisää tästä projektista täältä.

Työskennellään yhdessä

Jos tämä uutiskirje ei ole toivomallasi kielellä, auta meitä kääntämisessä! Liity kääntäjien postituslistalle tai ota yhteyttä meihin suoraan, jotta voimme ilmoittaa sinulle, kun seuraava uutiskirje on valmis. Kiitos!

m:User:Elitre (WMF), 3. heinäkuuta 2016 kello 17.20 (UTC)

Open call for Project Grants

Please help translate to your language:

Greetings! The Project Grants program is accepting proposals from July 1st to August 2nd to fund new tools, research, offline outreach (including editathon series, workshops, etc), online organizing (including contests), and other experiments that enhance the work of Wikimedia volunteers.
Whether you need a small or large amount of funds, Project Grants can support you and your team’s project development time in addition to project expenses such as materials, travel, and rental space.
Also accepting candidates to join the Project Grants Committee through July 15.
With thanks, I JethroBT (WMF) 5. heinäkuuta 2016 kello 15.25 (UTC)

TÄRKEÄ: Ylläpitäjien aktiivisuustarkistus

Hei. Käytäntö koskien "kehittyneiden oikeuksien" poistoa (ylläpitäjä, byrokraatti, jne.) hyväksyttiin yhteisön konseksuksella vuonna 2013. Tämän käytännön mukaan ylivalvojat tarkastelevat aktiivisuutta wikeissä, joissa ei ole inaktiivisuuskäytäntöä. Parhaan tietämyksemme mukaan tässä wikissä ei ole muodollista prosessia "kehittyneiden oikeuksien" poistamiseksi inaktiivisilta tunnuksilta. Tämä tarkoittaa sitä, että ylivalvojat huolehtivat siitä ylläpitäjien aktiivisuustarkistuksen mukaan.

Olemme määrittäneet, että seuraavat käyttäjät täyttävät inaktiivisuuskriteerin (ei muokkauksia eikä lokitapahtumia yli 2 vuoteen):

 1. Aulis Eskola (ylläpitäjä)
 2. Str4nd (ylläpitäjä)

Nämä käyttäjät saavat ilmoituksen pian, jossa heiltä pyydetään aloittamaan keskustelu yhteisössä, jos he haluavat säilyttää jonkin tai kaikki oikeutensa. Jos käyttäjät eivät vastaa, ylivalvojat tulevat poistamaan heidän kehittyneet oikeutensa.

Kuitenkin, jos yhteisönä haluaisitte tehdä oman aktiivisuuden tarkistusprosessin syrjäyttäen järjestelmänlaajuisen käytännön, tehdä toisenlaisen päätöksen koskien näitä inaktiivisia oikeuksienhaltijoita, tai jos teillä on jo käytäntö, jota emme huomanneet, ota yhteyttä ylivalvojiin Meta-Wikissä, jotta tiedämme, että emme käsittele oikeuksien tarkastelua wikissäsi. Kiitos, Rschen7754 22. heinäkuuta 2016 kello 01.33 (UTC)

Save/Publish

Muokkaustiimi suunnittelee muuttavansa Tallenna sivu -sanamuodon muotoihin Julkaise sivu ja Julkaise muutokset. “Julkaise sivu” käytetään luodessasi uutta sivua. “Julkaise muutokset” käytetään muokatessasi jo olemassa olevaa sivua. Nimet tulevat olemaan yhtenäisiä kaikissa muokkausympäristöissä.

Muutos tehdään todennäköisesti 30. elokuuta 2016 alkavalla viikolla. Muutoksesta ilmoitetaan Tech-uutisissa.

Jos osaat muita kieliä kuin englantia, tarkista käännösten tila translatewiki.net-sivustolla sanoille Julkaise sivu ja Julkaise muutokset.

Pääsyy muutokselle on uusien käyttäjien sekaannuksen välttäminen. Useat uusille käyttäjille tehdyt käyttäjätutkimukset ovat osoittaneet, että jotkut uudet käyttäjät uskoivat Tallenna sivu -tekstin tarkoittavan uuden sivun tallentamista yksityisesti heidän tunnukselleen, toisin kuin tulevan pysyvästi saataville netissä. On tärkeää, että tämä osa käyttöliittymästä on selkeä, koska on vaikeaa poistaa julkinen tieto sen julkaisemisen jälkeen. We believe that the confusion caused by the “Tallenna sivu” button increases the workload for experienced editors, who have to clean up the information that people unintentionally disclose, and report it to the functionaries and stewards to suppress it. Clarifying what the button does will reduce this problem.

Beyond that, the goal is to make all the wikis and languages more consistent, and some wikis made this change many years ago. The Legal team at the Wikimedia Foundation supports this change. Making the edit interface easier to understand will make it easier to handle licensing and privacy questions that may arise.

Kaikki ohjesivut tai muut perusdokumentaatiot sivujen muokkaamista koskien täytyy päivittää, wikissä ja muualla. Wikisivuilla voit käyttää wikitekstissä koodeja {{int:Publishpage}} ja {{int:Publishchanges}} näyttämään uudet nimet käyttäjän haluamalla kielellä. For the language settings in your account preferences, these wikitext codes produce “Julkaise sivu” and “Julkaise muutokset”.

Please share this news with community members who teach new editors and with others who may be interested.

Whatamidoing (WMF) (talk) 9. elokuuta 2016 kello 18.02 (UTC)

RevisionSlider

13. syyskuuta alkaen RevisionSlider tulee saataville beta-ominaisuutena wikiisi. RevisionSlider lisää liukusäädinnäkymän eroavaisuussivulle, jotta voit helposti siirtyä versioiden välillä. Toiminto kehitettiin saksankielisen yhteisön teknisen toivomuslistan toiveena. Jokainen on kutsuttu testaamaan toimintoa ja toivomme, että siitä on hyötyä sinulle työssäsi!

Birgit Müller (WMDE) 12. syyskuuta 2016 kello 14.56 (UTC)

Grants to improve your project

Please help translate to your language:

Greetings! The Project Grants program is currently accepting proposals for funding. There is just over a week left to submit before the October 11 deadline. If you have ideas for software, offline outreach, research, online community organizing, or other projects that enhance the work of Wikimedia volunteers, start your proposal today! Please encourage others who have great ideas to apply as well. Support is available if you want help turning your idea into a grant request.

I JethroBT (WMF) (talk) 30. syyskuuta 2016 kello 20.11 (UTC)

Creative Commons 4.0

Hello! I'm writing from the Wikimedia Foundation to invite you to give your feedback on a proposed move from CC BY-SA 3.0 to a CC BY-SA 4.0 license across all Wikimedia projects. The consultation will run from October 5 to November 8, and we hope to receive a wide range of viewpoints and opinions. Please, if you are interested, take part in the discussion on Meta-Wiki.

Apologies that this message is only in English. This message can be read and translated in more languages here. Joe Sutherland (talk) 6. lokakuuta 2016 kello 01.35 (UTC)

Editing News #3—2016

Lue tämä toisella kielelläMonikielisen uutiskirjeen tilauslista

VisualEditor
Tiesitkö?
Tiesitkö, että voit helposti järjestellä sarakkeita ja rivejä visuaalisessa muokkaimessa?
Kuvakaappaus, jossa näkyy alasvetovalikko valintoineen taulukon muokkaamisesta


Select a cell in the column or row that you want to move. Click the arrow at the start of that row or column to open the dropdown menu (shown). Choose either "Move before" or "Move after" to move the column, or "Move above" or "Move below" to move the row.

Voit lukea ja auttaa kääntämään käyttöoppaan, jossa on enemmän tietoa visuaalisen muokkaimen käyttämisestä.

Since the last newsletter, the VisualEditor Team has mainly worked on a new wikitext editor. They have also released some small features and the new map editing tool. Heidän tehtävälistansa löytyy Phabricatorista. You can find links to the list of work finished each week at mw:VisualEditor/Weekly triage meetings. Their current priorities are fixing bugs, releasing the 2017 wikitext editor as a beta feature, and improving language support.

Tuoreet muutokset

 • Voit asettaa tekstin pieneksi tai suureksi.
 • Näkymättömät mallineet on näytetty palapelikuvakkeena. Nyt kuvakkeen vieressä näkyy myös näkymättömän mallineen nimi. A similar feature will display the first part of hidden HTML comments.
 • Luokat näkyvät jokaisen sivun alaosassa. Napsauttaessasi luokkia aukeaa valikko, josta pystyt muokkaamaan luokkia.
 • Monissa wikeissä voit asettaa nyt karttoja sivuille. Mene aseta-valikkoon ja valitse "Kartat". The Discovery department is adding more features to this area, like geoshapes. You can read more at mediawiki.org.
 • Painike "Save" on muutettu muotoon "Tallenna sivu" luodessasi uutta sivua, ja "Tallenna muutokset" muokatessasi jo olemassa olevaa sivua. Painike "Tallenna sivu" muuttuu sanamuotoon "Julkaise sivu". Tämä koskee sekä visuaalista muokkainta että wikitekstin muokkaustilaa. Lisätietoa Metassa.
 • Image galleries now use a visual mode for editing. You can see thumbnails of the images, add new files, remove unwanted images, rearrange the images by dragging and dropping, and add captions for each image. Use the "Options" tab to set the gallery's display mode, image sizes, and add a title for the gallery.

Tulevat muutokset

The visual editor will be offered to all editors at the remaining 10 "Phase 6" Wikipedias during the next month. The developers want to know whether typing in your language feels natural in the visual editor. Please post your comments and the language(s) that you tested at the feedback thread on mediawiki.org. This will affect several languages, including Thai, Burmese and Aramaic.

The team is working on a modern wikitext editor. The 2017 wikitext editor will look like the visual editor and be able to use the citoid service and other modern tools. This new editing system may become available as a Beta Feature on desktop devices in October 2016. You can read about this project in a general status update on the Wikimedia mailing list.

Työskennellään yhdessä

 • Jos et lue tätä suosikkikielelläsi, auta meitä kääntämisessä! Liity kääntäjien postituslistalle tai ota yhteyttä suoraan, jotta voimme ilmoittaa sinulle, kun seuraava teksti on valmis käännettäväksi. Kiitos!

Elitre (WMF)

15. lokakuuta 2016 kello 17.50 (UTC)

Salasanan nollaaminen

Meillä on ongelmia hyökkääjien kanssa, jotka ottavat haltuunsa sellaisten käyttäjien wikitunnuksia, joilla on edistyneitä käyttöoikeuksia (kuten ylläpitäjät, byrokraatit, häivyttäjät, osoitepaljastajat). Vaikuttaa siltä, että tämä saattaa johtua heikoista tai useammassa paikassa käytettävistä salasanoista.

Yhteisön jäsenet työskentelevät yhdessä useiden järjestön tiimien kanssa selvittääkseen ongelman.

Tällä välin pyydämme, että jokainen miettii salasanaansa, jonka he ovat valinneet wikitunnuksilleen. Jos tiedät, että olet valinnut heikon salasanan, tai jos olet valinnut salasanan, jota käytät muuallakin, vaihda nämä salasanat.

Valitse vahva salasana -- kahdeksan tai useamman merkin sisältävän, jossa on kirjaimia, numeroita ja välimerkkejä. Joe Sutherland (keskustelu) / MediaWiki message delivery (keskustelu) 13. marraskuuta 2016 kello 23.32 (UTC)

New way to edit wikitext

Summary: There's a new opt-in Beta Feature of a wikitext mode for the visual editor. Please go try it out.


We in the Wikimedia Foundation's Editing department are responsible for making editing better for all our editors, new and experienced alike. We've been slowly improving the visual editor based on feedback, user tests, and feature requests. However, that doesn't work for all our user needs: whether you need to edit a wikitext talk page, create a template, or fix some broken reference syntax, sometimes you need to use wikitext, and many experienced editors prefer it.

Consequently, we've planned a "wikitext mode" for the visual editor for a long time. It provides as much of the visual editor's features as possible, for those times that you need or want wikitext. It has the same user interface as the visual editor, including the same toolbar across the top with the same buttons. It provides access to the citoid service for formatting citations, integrated search options for inserting images, and the ability to add new templates in a simple dialog. Like in the visual editor, if you paste in formatted text copied from another page, then formatting (such as bolding) will automatically be converted into wikitext.

All wikis now have access to this mode as a Beta Feature. When enabled, it replaces your existing wikitext editor everywhere. If you don't like it, you can reverse this at any time by turning off the Beta Feature in your preferences. We don't want to surprise anyone, so it's strictly an opt-in-only Beta Feature. It won't switch on automatically for anyone, even if you have previously checked the box to "Ota automaattisesti käyttöön kaikki uudet beeta-ominaisuudet".

The new wikitext edit mode is based on the visual editor, so it requires JavaScript (as does the current wikitext editor). It doesn't work with gadgets that have only been designed for the older one (and vice versa), so some users will miss gadgets they find important. We're happy to work with gadget authors to help them update their code to work with both editors. We're not planning to get rid of the current main wikitext editor on desktop in the foreseeable future. We're also not going to remove the existing ability to edit plain wikitext without JavaScript. Finally, though it should go without saying, if you prefer to continue using the current wikitext editor, then you may so do.

This is an early version, and we'd love to know what you think so we can make it better. Please leave feedback about the new mode on the feedback page. You may write comments in any language. Thank you.

James Forrester (Product Manager, Editing department, Wikimedia Foundation) --14. joulukuuta 2016 kello 19.31 (UTC)

Review of initial updates on Wikimedia movement strategy process

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. Message is available for translation on Meta-Wiki.

The Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. For 15 years, Wikimedians have worked together to build the largest free knowledge resource in human history. During this time, we've grown from a small group of editors to a diverse network of editors, developers, affiliates, readers, donors, and partners. Today, we are more than a group of websites. We are a movement rooted in values and a powerful vision: all knowledge for all people. As a movement, we have an opportunity to decide where we go from here.

This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve. We hope to design an inclusive process that makes space for everyone: editors, community leaders, affiliates, developers, readers, donors, technology platforms, institutional partners, and people we have yet to reach. There will be multiple ways to participate including on-wiki, in private spaces, and in-person meetings. You are warmly invited to join and make your voice heard.

The immediate goal is to have a strategic direction by Wikimania 2017 to help frame a discussion on how we work together toward that strategic direction.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Beginning with this message, monthly reviews of these updates will be sent to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a review of the updates that have been sent so far:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 15. helmikuuta 2017 kello 20.31 (UTC) • Please help translate to your languageGet help

Overview #2 of updates on Wikimedia movement strategy process

Note: Apologies for cross-posting and sending in English. This message is available for translation on Meta-Wiki.

As we mentioned last month, the Wikimedia movement is beginning a movement-wide strategy discussion, a process which will run throughout 2017. This movement strategy discussion will focus on the future of our movement: where we want to go together, and what we want to achieve.

Regular updates are being sent to the Wikimedia-l mailing list, and posted on Meta-Wiki. Each month, we are sending overviews of these updates to this page as well. Sign up to receive future announcements and monthly highlights of strategy updates on your user talk page.

Here is a overview of the updates that have been sent since our message last month:

More information about the movement strategy is available on the Meta-Wiki 2017 Wikimedia movement strategy portal.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation, 9. maaliskuuta 2017 kello 19.43 (UTC) • Please help translate to your languageGet help

We invite you to join the movement strategy conversation (now through April 15)

This message, "We invite you to join the movement strategy conversation (now through April 15)", was sent through multiple channels by Gregory Varnum on 15 and 16 of March 2017 to village pumps, affiliate talk pages, movement mailing lists, and MassMessage groups. A similar message was sent by Nicole Ebber to organized groups and their mailing lists on 15 of March 2017. This version of the message is available for translation and documentation purposes

Dear Wikimedians/Wikipedians:

Today we are starting a broad discussion to define Wikimedia's future role in the world and develop a collaborative strategy to fulfill that role. You are warmly invited to join the conversation.

There are many ways to participate, by joining an existing conversation or starting your own:

Track A (organized groups): Discussions with your affiliate, committee or other organized group (these are groups that support the Wikimedia movement).

Track B (individual contributors): On Meta or your local language or project wiki.

This is the first of three conversations, and it will run between now and April 15. The purpose of cycle 1 is to discuss the future of the movement and generate major themes around potential directions. What do we want to build or achieve together over the next 15 years?

We welcome you, as we create this conversation together, and look forward to broad and diverse participation from all parts of our movement.

Sincerely,

Nicole Ebber (Track A Lead), Jaime Anstee (Track B Lead), & the engagement support teams

18. maaliskuuta 2017 kello 05.10 (UTC)

Start of the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections

Please accept our apologies for cross-posting this message. This message is available for translation on Meta-Wiki.

On behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, I am pleased to announce that self-nominations are being accepted for the 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees Elections.

The Board of Trustees (Board) is the decision-making body that is ultimately responsible for the long-term sustainability of the Wikimedia Foundation, so we value wide input into its selection. More information about this role can be found on Meta-Wiki. Please read the letter from the Board of Trustees calling for candidates.

The candidacy submission phase will last from April 7 (00:00 UTC) to April 20 (23:59 UTC).

We will also be accepting questions to ask the candidates from April 7 to April 20. You can submit your questions on Meta-Wiki.

Once the questions submission period has ended on April 20, the Elections Committee will then collate the questions for the candidates to respond to beginning on April 21.

The goal of this process is to fill the three community-selected seats on the Wikimedia Foundation Board of Trustees. The election results will be used by the Board itself to select its new members.

The full schedule for the Board elections is as follows. All dates are inclusive, that is, from the beginning of the first day (UTC) to the end of the last.

 • April 7 (00:00 UTC) – April 20 (23:59 UTC) – Board nominations
 • April 7 – April 20 – Board candidates questions submission period
 • April 21 – April 30 – Board candidates answer questions
 • May 1 – May 14 – Board voting period
 • May 15–19 – Board vote checking
 • May 20 – Board result announcement goal

In addition to the Board elections, we will also soon be holding elections for the following roles:

 • Funds Dissemination Committee (FDC)
  • There are five positions being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.
 • Funds Dissemination Committee Ombudsperson (Ombuds)
  • One position is being filled. More information about this election will be available on Meta-Wiki.

Please note that this year the Board of Trustees elections will be held before the FDC and Ombuds elections. Candidates who are not elected to the Board are explicitly permitted and encouraged to submit themselves as candidates to the FDC or Ombuds positions after the results of the Board elections are announced.

More information on this year's elections can be found on Meta-Wiki. Any questions related to the election can be posted on the election talk page on Meta-Wiki, or sent to the election committee's mailing list, board-elections(at)wikimedia.org.

On behalf of the Election Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, 7. huhtikuuta 2017 kello 03.37 (UTC) • Please help translate to your languageGet help

Read-only mode for 20 to 30 minutes on 19 April and 3 May

Lue tämä toisella kielelläPlease help translate to your language

Wikimedia Foundation testaa toissijaista datakeskustaan, joka sijaitsee Dallasissa. Tämä varmistaa sen, että Wikipedia ja muut Wikimedian wikit pysyvät käytössä jopa katastrofin sattuessa. Varmistaaksemme että kaikki toimii, Wikimedian tekniikkaosaston pitää järjestää suunniteltu testi. Testi kertoo voivatko he vaihtaa luotettavasti yhdestä datakeskuksesta toiseen. Se vaatii monien tiimien valmistumista testiä varten ja paikalla oloa, jotta kaikki odottamattomat ongelmat saadaan korjattua.

He siirtävät kaiken liikenteen toissijaiseen datakeskukseen keskiviikkona 19. huhtikuuta 2017. Keskiviikkona 3. toukokuuta 2017 he vaihtavat takaisin ensisijaiseen datakeskukseen.

Valitettavasti joidenkin MediaWikin rajoitusten vuoksi mitään muokkauksia ei ole mahdollista tehdä näiden kahden vaihdon aikana. Pahoittelemme häiriötä, ja yritämme minimoida tämän tulevaisuudessa.

Siirron aikana on lyhyt aika, jolloin voit lukea kaikkia wikejä, mutta et muokata.

 • Et voi muokata noin 20-30 minuutin ajan keskiviikkona 19. huhtikuuta ja keskiviikkona 3. toukokuuta. Testi alkaa klo 14.00 UTC.
 • Jos yrität muokata tai tallentaa näinä aikoina, saat virheilmoituksen. Toivomme, ettei muokkauksia katoa näiden minuuttien aikana, mutta emme voi taata sitä. Jos näet virheilmoituksen, odota kunnes kaikki vaikuttaa jälleen normaalilta. Sen jälkeen sinun pitäisi pystyä tallentamaan muokkauksesi. Mutta suosittelemme sinua varmuuden vuoksi ensin tekemään kopion muokkauksistasi.

Muut vaikutukset:

 • Taustatyöt voivat kestää kauemmin ja osa saattaa jäädä tekemättä. Punaiset linkit eivät välttämättä päivity yhtä nopeasti kuin normaalisti. Punaisen linkin muuttuminen siniseksi artikkelin luomisen jälkeen saattaa kestää kauemmin kuin yleensä. Jotkin pitkäkestoiset skriptit tullaan pysäyttämään.
 • Koodimuutoksia ei tapahdu 17. huhtikuuta ja 1. toukokuuta alkavilla viikoilla. Koodimuutoksia ei tehdä, elleivät ne ole välttämättömiä.

Tätä projektia voidaan tarpeen vaatiessa siirtää. Voit katsoa aikataulun sivulta wikitech.wikimedia.org. Kaikki muutokset julkistetaan aikataulussa. Ilmoitamme vielä lisää tästä. Jaa tämä tieto yhteisösi kanssa. /User:Whatamidoing (WMF) (talk)

MediaWiki message delivery (keskustelu) 11. huhtikuuta 2017 kello 17.34 (UTC)

Voting has begun in 2017 Wikimedia Foundation Board of Trustees elections

This is a message from the Wikimedia Foundation Elections Committee. Translations are available.

Voting has begun for eligible voters in the 2017 elections for the Wikimedia Foundation Board of Trustees.

The Wikimedia Foundation Board of Trustees is the ultimate governing authority of the Wikimedia Foundation, a 501(c)(3) non-profit organization registered in the United States. The Wikimedia Foundation manages many diverse projects such as Wikipedia and Commons.

The voting phase lasts from 00:00 UTC May 1 to 23:59 UTC May 14. Click here to vote. More information on the candidates and the elections can be found on the 2017 Board of Trustees election page on Meta-Wiki.

On behalf of the Elections Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation

Posted by the MediaWiki message deliveryTranslateGet help

3. toukokuuta 2017 kello 19.15 (UTC)

Tuonti-toiminto wikikirjastoon

Ajoittain noussut esiin tarve saada tänne wikikirjastoon tuonti-toiminto (~sivujen tuonti muokkaushistorioineen toisesta projektista). Viimeksi tarvetta ollut tuonnille wikipediasta () ja joskus muinoin wikiaineistosta. Vakuuttaaksemme tekniikan ihmiset siellä jossain (phab-mikälie) on asiasta käytävä ainakin jonkin sortin kahvihuone-keskustelu ja saavutettava jonkin sortin yhteisymmärrys. Eli tarvitaanko vaiko ei? Lisäksi pitää kai päättää mistä halutaan tuoda (wikipedia, wikiaineisto, ...). Toki noita asetuksia voi pyytää vaihdettavan myöhemminkin. --Anr (keskustelu) 6. toukokuuta 2017 kello 20.06 (UTC)

Beta Feature Two Column Edit Conflict View

Two Column Edit Conflict View -niminen laajennus otetaan käyttöön beeta-ominaisuutena kaikissa wikeissä 9. toukokuuta alkaen. Two Column Edit Conflict View on uusi käyttöliittymä muokkausristiriitatoiminnolle. Se korostaa eroavaisuudet itse tekemäsi version sekä toisen käyttäjän samanaikaisesti tallentaman version välillä. Muokkausristiriidan ratkaiseminen kopioimalla ja liittämällä helpottuu eri tekstin osien välillä. Tämä toiminnallisuus toteuttaa saksankielisen yhteisön toiveen käyttäjille suunnatusta käyttäjäystävällisemmästä muokkausristiriitatoiminnosta. Tule mukaan testaamaan uutta toimintoa! Toivomme sen olevan sinulle hyödyllinen.

Birgit Müller (WMDE) 8. toukokuuta 2017 kello 14.28 (UTC)

Editing News #1—2017

Read this in another languageSubscription list for this multilingual newsletter

VisualEditor
Did you know?

Did you know that you can review your changes visually?

Screenshot showing some changes to an article. Most changes are highlighted with text formatting.
When you are finished editing the page, type your edit summary and then choose "Tarkista muutoksesi".

In visual mode, you will see additions, removals, new links, and formatting highlighted. Other changes, such as changing the size of an image, are described in notes on the side.


Toggle button showing visual and wikitext options; visual option is selected.


Click the toggle button to switch between visual and wikitext diffs.


Screenshot showing the same changes, in the two-column wikitext diff display.


The wikitext diff is the same diff tool that is used in the wikitext editors and in the page history. You can read and help translate the user guide, which has more information about how to use the visual editor.


Since the last newsletter, the VisualEditor Team has spent most of their time supporting the 2017 wikitext editor mode which is available inside the visual editor as a Beta Feature, and adding the new visual diff tool. Their workboard is available in Phabricator. You can find links to the work finished each week at mw:VisualEditor/Weekly triage meetings. Their current priorities are fixing bugs, supporting the 2017 wikitext editor as a beta feature, and improving the visual diff tool.

Recent changes

 • A new wikitext editing mode is available as a Beta Feature on desktop devices. The 2017 wikitext editor has the same toolbar as the visual editor and can use the citoid service and other modern tools. Go to Special:Preferences#mw-prefsection-betafeatures to enable the Uusi wikitekstitila.
 • A new visual diff tool is available in VisualEditor's visual mode. You can toggle between wikitext and visual diffs. More features will be added to this later. In the future, this tool may be integrated into other MediaWiki components.
 • The team have added multi-column support for lists of footnotes. The <references /> block can automatically display long lists of references in columns on wide screens. This makes footnotes easier to read. You can request multi-column support for your wiki.
 • You can now use your web browser's function to switch typing direction in the new wikitext mode. This is particularly helpful for RTL language users like Urdu or Hebrew who have to write JavaScript or CSS. You can use Command+Shift+X or Control+Shift+X to trigger this.
 • The way to switch between the visual editing mode and the wikitext editing mode is now consistent. There is a drop-down menu that shows the two options. This is now the same in desktop and mobile web editing, and inside things that embed editing, such as Flow.
 • The Luokat item has been moved to the top of the Sivun valinnat menu (from clicking on the "hamburger" icon) for quicker access. There is also now a "Templates used on this page" feature there.
 • You can now create <chem> tags (sometimes used as <ce>) for chemical formulas inside the visual editor.
 • Tables can be set as collapsed or un-collapsed.
 • The Erikoismerkit menu now includes characters for Canadian Aboriginal Syllabics and angle quotation marks (‹› and ⟨⟩) . The team thanks the volunteer developer, Tpt.
 • A bug caused some section edit conflicts to blank the rest of the page. This has been fixed. The team are sorry for the disruption.
 • There is a new keyboard shortcut for citations: Control+Shift+K on a PC, or Command+Shift+K on a Mac. It is based on the keyboard shortcut for making links, which is Control+K or Command+K respectively.

Future changes

 • The team is working on a syntax highlighting tool. It will highlight matching pairs of <ref> tags and other types of wikitext syntax. You will be able to turn it on and off. It will first become available in VisualEditor's built-in wikitext mode, maybe late in 2017.
 • The kind of button used to Esikatsele, Näytä muutokset, and finish an edit will change in all WMF-supported wikitext editors. The new buttons will use OOjs UI. The buttons will be larger, brighter, and easier to read. The labels will remain the same. You can test the new button by editing a page and adding &ooui=1 to the end of the URL, like this: https://www.mediawiki.org/wiki/Project:Sandbox?action=edit&ooui=1 The old appearance will no longer be possible, even with local CSS changes.
 • The outdated 2006 wikitext editor will be removed later this year. It is used by approximately 0.03% of active editors. See a list of editing tools on mediawiki.org if you are uncertain which one you use.
 • If you aren't reading this in your preferred language, then please help us with translations! Subscribe to the Translators mailing list or contact us directly, so that we can notify you when the next issue is ready. Kiitos!

Elitre (WMF)

12. toukokuuta 2017 kello 18.07 (UTC)

RevisionSlider

17 toukokuuta alkaen Revision Slider tulee saataville oletuksena kaikkien wikien käyttäjille. Revision Slider lisää liukusäädinnäkymän eroavaisuussivulle, jotta voit helposti siirtyä versioiden välillä. Liukusäädinnäkymä on oletuksena supistettu ja se avataan klikkaamalla. Halutessa näkymä voi myös kytkeä kokonaan pois päältä käyttäjäasetuksissa. Revision Slider on ollut saatavilla oletuksena kuusi kuukautta saksan-, arabian- ja hepreankielissä Wikipedioissa, sekä kahdeksan kuukautta beeta-ominaisuutena kaikissa wikeissä. Toiminto kehitettiin saksankielisen yhteisön teknisen toivomuslistan toiveena. Kiitämme kaikkia Revision Sliderin testaajia arvokkaasta palautteesta, jonka avulla olemme voineet parantaa toimintoa. Toivomme, että Revision Slideristä on jatkossakin hyötyä sinulle työssäsi.

Birgit Müller (WMDE) 16. toukokuuta 2017 kello 14.39 (UTC)

Join the next cycle of Wikimedia movement strategy discussions (underway until June 12)

Message is available for translation on Meta-Wiki

The Wikimedia movement strategy core team and working groups have completed reviewing the more than 1800 thematic statements we received from the first discussion. They have identified 5 themes that were consistent across all the conversations - each with their own set of sub-themes. These are not the final themes, just an initial working draft of the core concepts.

You are invited to join the online and offline discussions taking place on these 5 themes. This round of discussions will take place between now and June 12th. You can discuss as many as you like; we ask you to participate in the ones that are most (or least) important to you.

Here are the five themes, each has a page on Meta-Wiki with more information about the theme and how to participate in that theme's discussion:

On the movement strategy portal on Meta-Wiki, you can find more information about each of these themes, their discussions, and how to participate.

Posted by MediaWiki message delivery on behalf of the Wikimedia FoundationPlease help translate to your languageGet help

16. toukokuuta 2017 kello 21.10 (UTC)

Täällä voit osallistua Wikimedian strategiakeskusteluun suomeksi Wikiprojekti:Strategia

Start of the 2017 Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee elections

Translations of this message are available on Meta-Wiki.

On behalf of the Wikimedia Foundation Elections Committee, we are pleased to announce that self-nominations are being accepted for the 2017 Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee and Funds Dissemination Committee Ombudsperson elections. Please read the letter from the Wikimedia Foundation calling for candidates at on the 2017 Wikimedia Foundation elections portal.

Funds Dissemination Committee
The Funds Dissemination Committee (FDC) makes recommendations about how to allocate Wikimedia movement funds to eligible entities. There are five positions being filled. More information about this role can be found at the FDC elections page.

Funds Dissemination Committee Ombudsperson
The Funds Dissemination Committee Ombudsperson receives complaints and feedback about the FDC process, investigates complaints at the request of the Board of Trustees, and summarizes the investigations and feedback for the Board of Trustees on an annual basis. One position is being filled. More information about this role can be found at the FDC Ombudsperson elections page.

The candidacy submission phase will last until May 28 (23:59 UTC).

We will also be accepting questions to ask the candidates until May 28. You can submit your questions on Meta-Wiki. Once the questions submission period has ended on May 28, the Elections Committee will then collate the questions for the candidates to respond to.

The goal of this process is to fill the five community-selected seats on the Wikimedia Foundation Funds Dissemination Committee and the community-selected ombudsperson. The election results will be used by the Board itself to make the appointments.

The full schedule for the FDC elections is as follows. All dates are inclusive, that is, from the beginning of the first day (UTC) to the end of the last.

 • May 15 (00:00 UTC) – May 28 (23:59 UTC) – Nominations
 • May 15 – May 28 – Candidates questions submission period
 • May 29 – June 2 – Candidates answer questions
 • June 3 – June 11 – Voting period
 • June 12–14 – Vote checking
 • June 15 – Goal date for announcing election results

More information on this year's elections can be found at the 2017 Wikimedia Foundation elections portal.

Please feel free to post a note about the election on your project's village pump. Any questions related to the election can be posted on the talk page on Meta-Wiki, or sent to the election committee's mailing list, board-elections(at)wikimedia.org.

On behalf of the Election Committee,
Katie Chan, Chair, Wikimedia Foundation Elections Committee
Joe Sutherland, Community Advocate, Wikimedia Foundation

Posted by the MediaWiki message deliveryTranslateGet help

23. toukokuuta 2017 kello 21.05 (UTC)

Improved search in deleted pages archive

Please help translate to your language

During Wikimedia Hackathon 2016, the Discovery team worked on one of the items on the 2015 community wishlist, namely enabling searching the archive of deleted pages. This feature is now ready for production deployment, and will be enabled on all wikis, except Wikidata.

Right now, the feature is behind a feature flag - to use it on your wiki, please go to the Special:Undelete page, and add &fuzzy=1 to the URL, like this: https://test.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3AUndelete&fuzzy=1. Then search for the pages you're interested in. There should be more results than before, due to using ElasticSearch indexing (via the CirrusSearch extension).

We plan to enable this improved search by default on all wikis soon (around August 1, 2017). If you have any objections to this - please raise them with the Discovery team via email or on this announcement's discussion page. Like most Mediawiki configuration parameters, the functionality can be configured per wiki. Once the improved search becomes the default, you can still access the old mode using &fuzzy=0 in the URL, like this: https://test.wikipedia.org/w/index.php?title=Special%3AUndelete&fuzzy=0

Please note that since Special:Undelete is an admin-only feature, this search capability is also only accessible to wiki admins.

Kiitos! CKoerner (WMF) (talk) 25. heinäkuuta 2017 kello 18.39 (UTC)

Accessible editing buttons

The MediaWiki developers have been slowly improving the accessibility of the user interface. The next step in this transition will change the appearance of some buttons and may break some outdated (non-updated or unmaintained) user scripts and gadgets.

You can see and use the old and new versions now. Most editors will only notice that some buttons are slightly larger and have different colors.

However, this change also affects some user scripts and gadgets. Unfortunately, some of them may not work well in the new system. If you maintain any user scripts or gadgets that are used for editing, please see mw:Contributors/Projects/Accessible editing buttons for information on how to test and fix your scripts. Outdated scripts can be tested and fixed now.

This change will probably reach this wiki on Tuesday, 1 August 2017. Please leave a note at mw:Talk:Contributors/Projects/Accessible editing buttons if you need help.

--Whatamidoing (WMF) (talk) 27. heinäkuuta 2017 kello 16.56 (UTC)

Wikirjaston luokittelu Kaikki kirjat -luokan alaluokat

Tekisi kovasti mieli lähteä parantelemaan Wikikirjaston luokittelu Kaikki kirjat -luokan alaluokissa. Mielestäni luokittelu voisi toimia vielä paremmin selkeämmällä luokkahierarkialla. Otetaan esimerkiksi Luokka:6X. Nyt se vaikuttaa ensi silmäyksellä sekavalta.

Jos avautuvalla sivulla olisikin alaluokat: 60 SOVELLETUT TIETEET, 61 ATK. TIETOTEKNIIKKA. TIETOLIIKENNE. VIESTINTÄTEKNIIKKA, 62 METALLITEOLLISUUS. KONETEKNIIKKA. LIIKENNEVÄLINEET SÄHKÖTEKNIIKKA ... 69 LIIKETALOUS. MARKKINOINTI. KAUPPA. LIIKENNE. 61 ATK. TIETOTEKNIIKKA.

TIETOLIIKENNE. VIESTINTÄTEKNIIKKA -sivulta vastaavasti olisi alaluokat: 61.2 Systeemityö. Tiedonhallinta, 61.3 Ohjelmointi. Ohjelmointikielet, 61.4 Tietokoneet, 61.6 Säätö- ja systeemitekniikka. Teollinen automaatio jne.

61.7 Tietoliikenne. Viestintätekniikka. Multimedia -sivulla vastaavasti olisivat seuraavat alaluokat: 61.72 Internet. Intranet. Ekstranet, 61.73 Matkaviestinpalvelut. Puhelinliikenne, 61.74 Audiovisuaalinen tekniikka jne. Saitte varmaan kiinni ideasta. Mielestäni olisi hyvä myös säilyttää isot ja pienet kirjaimet samanlaisina kuin yleisten kielten kymmenluokittelussa.

Sopiiko, että teen nämä muutokset, jos intoa riittää? --Teromakotero (keskustelu) 30. heinäkuuta 2017 kello 11.58 (UTC)

Luokka 6X tosiaan selkeytyisi, jos siinä olisi vain luokat 60, 61, 62 jne. Luokka 61.7 ja sen alaluokat 61.72, 61.73 ym. voisivat sen sijaan olla kaikki samassa luokassa 61, koska kirjoja on vielä varsin vähän. Minusta luokkien nimissä ei kannata käyttää suuraakkosia. Pistävät nettimaailmassa pahasti silmään ja ovat tasakorkuisina pieniä kirjaimia vaikeampia hahmottaa. --Teemu Arppe (keskustelu) 30. heinäkuuta 2017 kello 21.21 (UTC)
Tuo on kyllä totta. Jos alaluokkia tulee myöhemmin enemmän, voi taas luokittelua edelleen kehitellä. Taidan siis tehdä nuo muutokset, joita ehdotit. Jätän siis isot ja pienet kirjaimet ennalleen. Tosin osassa on kokonaan isoja kirjaimia, koska mallina on ollut YKL:n luokittelut. Teemu, huomasit varmaan, että olin muuttanut sun tekemää Kemian sivujen luokitusta niin, että se vastaisi muiden sivujen luokittelua paremmin. --Teromakotero (keskustelu) 31. heinäkuuta 2017 kello 09.55 (UTC)
Noista käyttämistäsi isoista kirjaimista kaipaisin lisää mielipiteitä. Minulle ne ovat HUUTAMISTA. Yleisten kirjastojen luokitusjärjestelmää ei välttämättä kannata kopioida aivan sellaisenaan. Esimerkiksi nykyisen luokitteluohjeen 89 Kielet on mielestäni toimivampi kuin 89 INDOEUROOPPALAISET KIELET. MUUT KIELET. --Teemu Arppe (keskustelu) 5. elokuuta 2017 kello 11.55 (UTC)
Pistin nyt kaikki tosiaan uusiksi ja olen pahoillani noista isoista kirjaimista. Lähdin tekemään pienillä ja isoilla kirjaimilla, mutta mulle tuli helposti virheitä ja kun osassa oli jo isot kirjaimet se hämäsi. Siksi kuitenkin päätin käyttää isoja kirjaimia. Osassa luokissa oli pilkkuja niissä kohdissa, joissa piti olla pisteitä. Nuo luokat ovat kuitenkin pääluokkia, joten mielestäni siksi oli perusteltua käyttää isoja kirjaimia http://ykl.kirjastot.fi/fi-FI/paaluokat/. Laitoin nyt myös kaikkiin luokkiin täydennetyn luokkainfon niin, että luokkien kanssa on toivottavasti helpompi toimia myöhemmin. Wikipedian puolella näköjään on käytetty tässä systeemissä pieniä kirjaimia Yleinen wikiluokitusjärjestelmä, joten kritiikkisi on kyllä perusteltua. Mielestäni kuitenkin lopputulos on aika tyylikäs. --Teromakotero (keskustelu) 5. elokuuta 2017 kello 20.50 (UTC)

Wikidatan käyttö??

Terve,

Kirjoittelen oppikirjoja ja kiinnostaisi tietää, saisiko jotenkin, esim. Wikidataa hyödyntäen tehtyä sellaisia tilastoja, taulukoita ja kuvaajia, jotka päivittyisivät aina tiedon päivittyessä. Tämä tuli mieleen esimerkiksi kun kirjoitin uskontokunnista. Saisiko uskonnollisten yhdyskuntien jäsenmäärästä jotenkin tehtyä sellaista taulukkoa tai kuvaajaa, joka päivittyisi automaattisesti esim. tilastokeskuksen tietojen mukaan?

Jos saa, mistä voisi opiskella tällaisten taulukkojen tekemistä? Onko wikidata ylipäänsä tähän soveltuva?--Opetustuubi (keskustelu) 4. marraskuuta 2017 kello 19.31 (UTC)

Yhteisön toivelistakysely 2017

Hei kaikki,

Yhteisön toivelistakysely on menetelmä, jossa Wikimedia-yhteisön jäsenet päättävät minkä kanssa Wikimedia Foundationin Community Tech -tiimin pitäisi työskennellä seuraavan vuoden aikana.

Community Tech -tiimi on keskittynyt kehittyneille Wikimedia-muokkaajille suunnattuihin työkaluihin. Voit jättää tekniset ehdotuksesi 20. marraskuuta saakka. Yhteisöt äänestävät ehdotuksia 28. marraskuuta – 12. joulukuuta välisenä aikana. Lisätietoa vuoden 2017 sivulla Metassa. /Johan (WMF) (keskustelu) 8. marraskuuta 2017 kello 20.24 (UTC)

Changes to the global ban policy

Hello. Some changes to the community global ban policy have been proposed. Your comments are welcome at m:Requests for comment/Improvement of global ban policy. Please translate this message to your language, if needed. Cordially. Matiia (Matiia) 12. marraskuuta 2017 kello 00.34 (UTC)

New print to pdf feature for mobile web readers

New print to pdf feature for mobile web readers

The Readers web team will be deploying a new feature this week to make it easier to download PDF versions of articles on the mobile website.

Providing better offline functionality was one of the highlighted areas from the research done by the New Readers team in Mexico, Nigeria, and India. The teams created a prototype for mobile PDFs which was evaluated by user research and community feedback. The prototype evaluation received positive feedback and results, so development continued.

For the initial deployment, the feature will be available to Google Chrome browsers on Android. Support for other mobile browsers to come in the future. For Chrome, the feature will use the native Android print functionality. Users can choose to download a webpage as a PDF. Mobile print styles will be used for these PDFs to ensure optimal readability for smaller screens.

The feature is available starting Wednesday, Nov 15. For more information, see the project page on MediaWiki.org.

Kiitos!

CKoerner (WMF) (talk) 20. marraskuuta 2017 kello 22.07 (UTC)

Editing News #1—2018

Lue tämä toisella kielelläMonikielisen uutiskirjeen tilauslista

Tiesitkö?

Tiesitkö, että voit nyt käyttää visuaalista eroavaisuustyökalua kaikilla sivuilla?

Screenshot showing some changes, in the two-column wikitext diff display

Joskus on vaikea erottaa tärkeitä muutoksia wikitekstin eroavaisuusnäkymässä. This screenshot of a wikitext diff (click to enlarge) shows that the paragraphs have been rearranged, but it does not highlight the removal of a word or the addition of a new sentence.

Jos otat käyttöön beta-toiminnon "Visuaaliset eroavaisuudet", saat käyttöösi uuden valinnan. It will give you a new box at the top of every diff page. This box will let you choose either diff system on any edit.

Toggle button showing visual and wikitext options; visual option is selected

Click the toggle button to switch between visual and wikitext diffs.

In the visual diff, additions, removals, new links, and formatting changes will be highlighted. Other changes, such as changing the size of an image, are described in notes on the side.

Screenshot showing the same changes to an article. Most changes are highlighted with text formatting.

This screenshot shows the same edit as the wikitext diff. The visual diff highlights the removal of one word and the addition of a new sentence.

Voit lukea ja auttaa kääntämään käyttöoppaan, jossa on enemmän tietoa visuaalisen muokkaimen käyttämisestä.

Viimeisen uutiskirjeen jälkeen Editing-tiimi on käyttänyt suurimman osan ajastaan 2017-wikitekstimuokkaimeen, joka on saatavilla visuaalisen muokkaimen sisällä beta-toimintona. Toinen minkä kanssa he ovat työskennelleet paljon on visuaalinen eroavaisuus -työkalu. Heidän tehtävälistansa löytyy Phabricatorista. Löydät linkit valmiisiin töihin joka viikko sivulta mw:VisualEditor/Weekly triage meetings. Heidän tämänhetkiset prioriteettinsa ovat vikojen korjaaminen, 2017-wikitekstimuokkain ja visuaalisen eroavaisuustyökalun parantaminen.

Tuoreet muutokset

 • 2017 wikitekstimuokkain on saatavilla betatoimintona työpöytänäkymässä. Siinä on sama työkaluvalikko kuin visuaalisessa muokkaimessa ja sillä voi käyttää myös citoid-palvelua ja nykyaikaisia työkaluja. Tiimi on vertaillut eri muokkausympäristöjen suorituskykyä. He ovat tutkineet kauanko kestää avata sivu ja aloittaa kirjoittaminen. Tutkimuksessa on käytetty dataa yli miljoonasta muokkauksesta, jotka tehtiin joulukuun ja tammikuun välissä. Joitain muutoksia on tehty 2017-wikitekstimuokkaimen ja visuaalisen muokkaimen nopeuttamiseksi. Hiljattain 2017-wikitekstimuokkain avautuin nopeiten suurimmassa osassa muokkauksista, ja 2010-WikiEditor oli nopein joissakin muokkauksissa. Lisätietoa löytyy sivulta mw:Contributors/Projects/Editing performance.
 • Visuaalinen eroavaisuustyökalu kehitettiin visuaaliselle muokkaimelle. Se on saatavilla kaikille visuaalisen muokkaimen ja 2017-wikitekstimuokkaimen käyttäjille. Tarkastaessasi muutoksiasi, voit vaihtaa wikitekstin ja visuaalisen eroavaisuuden välillä. Voit myös ottaa käyttöön uuden betatoiminnon "visuaaliset eroavaisuudet". Betatoiminnon avulla voit käyttää visuaalista eroavaisuustyökalua muiden tekemien muutosten näkemiseen sivujen historioissa ja sivulla Special:RecentChanges.
 • Wikitext syntax highlighting on saatavilla beta-toimintona sekä 2017 wikitekstimuokkaimelle että 2010 wikitekstimuokkaimelle.
 • The citoid service automatically translates URLs, DOIs, ISBNs, and PubMed id numbers into wikitext citation templates. It is very popular and useful to editors, although it can be a bit tricky to set up. Your wiki can have this service. Please read the instructions. You can ask the team to help you enable citoid at your wiki.

Työskennellään yhdessä

Elitre (WMF)

2. maaliskuuta 2018 kello 20.56 (UTC)

Visual Editor Wikikirjastoon - osa 2

Ehdotan, että visuaalinen muokkain otettaisiin vakiona käyttöön Wikikirjastossa. Tällä hetkellä se löytyy sisäänkirjautuneilla beta ominaisuuksista ja jos yhteisöllä on konsensus sen käytöstä, niin sen saa päälle pyytämällä phabricatorissa (esimerkki) Käytännön ero tässä on se, että esimerkiksi myös sisäänkirjautumattomat voi käyttää visuaalista muokkainta. (Tiedoksi Stryn, Anr)--Zache (keskustelu) 12. maaliskuuta 2018 kello 16.59 (UTC)

Kannatan. Hyvä idea! --Teromakotero (keskustelu) 14. maaliskuuta 2018 kello 16.40 (UTC)
Myös täältä kannatusta tälle idealle. --Opetustuubi (keskustelu) 19. maaliskuuta 2018 kello 04.31 (UTC)
Now there is ticket T192135 --Zache (keskustelu) 13. huhtikuuta 2018 kello 06.34 (UTC)

TÄRKEÄÄ: Ylläpitäjien aktiivisuuden tarkastus

(Please help translate to your language. Kiitos.)

Hei. Käytäntö koskien "edistyneiden käyttöoikeuksien" poistamista (ylläpitäjä, byrokraatti jne.) otettiin käyttöön yhteisön konsensuksella vuonna 2013. Tämän käytännön mukaisesti ylivalvojat arvioivat ylläpitäjien aktiivisuutta wikeissä, joissa ei ole käytäntöä aktiivisuuden vähäisyydestä. Parhaan tietomme mukaan tässä wikissä ei ole muodollista prosessia "edistyneiden käyttöoikeuksien" poistamiseksi tunnuksilta, jotka eivät ole aktiivisia. Tämä tarkoittaa, että ylivalvojat huolehtivat asiasta ylläpitäjien aktiivisuuden arvioinnin nojalla.

Katsomme, että seuraavat käyttäjät ovat määritelmän mukaan passiivisia (ei muokkauksia eikä lokitapahtumia yli kahteen vuoteen):

 1. User:Hartz
 2. User:TJ

Nämä käyttäjät saavat pian ilmoituksen, jossa heitä pyydetään aloittamaan keskustelu yhteisössä, mikäli he haluavat säilyttää jonkin käyttöoikeutensa tai kaikki oikeudet. Jos käyttäjät eivät reagoi tähän viestiin, ylivalvojat poistavat heiltä edistyneet käyttöoikeudet.

Mikäli te yhteisönä haluatte laatia oman menetelmänne aktiivisuuden tutkimiseen, joka tulee järjestelmänlaajuisen käytännön tilalle, tai jos haluatte tehdä toisenlaisen ratkaisun koskien näitä passiivisia käyttöoikeuden haltijoita tai jos teillä on olemassa oleva käytäntö, jota emme ole huomanneet, ottakaa yhteyttä ylivalvojiin Meta-Wikissä. Näin saamme asiasta tiedon emmekä suorita jatkossa käyttöoikeuksien arviointia wikissänne. Kiitos, --MarcoAurelio (keskustelu) 9. huhtikuuta 2018 kello 14.56 (UTC)

AdvancedSearch

8. toukokuuta alkaen AdvancedSearch tulee saataville beeta-ominaisuutena wikiisi. Toiminto parantaa hakusivua kehittyneiden parametrien avulla ja tarkoituksena on tehdä jo olemassa olevista hakuvalinnoista näkyvämmät ja paremmin saavutettavat kaikille. AdvancedSearch on Wikimedia Deutschlandin projekti. Jokainen on tervetullut testaamaan toimintoa ja toivomme, että se palvelee sinua hyvin työssäsi!

Birgit Müller (WMDE) 7. toukokuuta 2018 kello 14.45 (UTC)

Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun siirtyy pois beetavaiheesta

Wikimedian Collaboration-tiimi aikoo tuoda Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun -ominaisuuden tarkkailulistalle oletuksena tässä wikissä 25. kesäkuuta alkavalla viikolla sen poistuessa beetavaiheesta. Käyttäjät, jotka haluavat pitää vanhanmallisen tarkkailulistan, voivat vaihtaa siihen uuden asetuksen avulla.

Uudet suodattimet tuovat helpomman ja tehokkaamman käyttöliittymän tarkkailulistalle, sekä uusia suodattimia ja muita työkaluja, joiden avulla muutosten tarkastelu on tehokkaampaa. Näihin sisältyy live-päivitykset, käyttäjien määrittämät korostukset, mahdollisuus luoda suodatinjoukkoja ja tallentaa niitä myöhempää käyttöä varten sekä koneoppimista hyödyntävät prediktiiviset suodattimet (wikeissä joissa on ORES käytössä). Jos et vielä tunne näitä uusia suodattimia, voit kokeilla niitä tarkkailulistallasi aktivoimalla Uudet suodattimet muutosten tarkasteluun -toiminnon. Ohjesivulla on ohjeita työkalujen käyttöön.

Yli 70 000 käyttäjää on aktivoinut tämän beetatoiminnon, joka on ollut kokeilukäytössä tarkkailulistalla yli kahdeksan kuukauden ajan. Toiminnon pitäisi olla vakaa ja tehokas, mutta jos sinulla on ajatuksia koskien näitä työkaluja tai beetavaiheesta poistumista, kerro siitä projektin keskustelusivulla tai tässä. Stryn (keskustelu) 5. kesäkuuta 2018 kello 16.07 (UTC)

Update on page issues on mobile web

Update on page issues on mobile web

Please help translate to your language Hi everyone. The Readers web team has recently begun working on exposing issue templates on the mobile website. Currently, details about issues with page content are generally hidden on the mobile website. This leaves readers unaware of the reliability of the pages they are reading. The goal of this project is to improve awareness of particular issues within an article on the mobile web. We will do this by changing the visual styling of page issues.

So far, we have drafted a proposal on the design and implementation of the project. We were also able to run user testing on the proposed designs. The tests so far have positive results. Here is a quick summary of what we learned:

 • The new treatment increases awareness of page issues among participants. This is true particularly when they are in a more evaluative/critical mode.
 • Page issues make sense to readers and they understand how they work
 • Readers care about page issues and consider them important
 • Readers had overwhelmingly positive sentiments towards Wikipedia associated with learning about page issues

Our next step would be to start implementing these changes. We wanted to reach out to you for any concerns, thoughts, and suggestions you might have before beginning development. Please visit the project page where we have more information and mockups of how this may look. Please leave feedback on the talk page.

CKoerner (WMF) (talk) 12. kesäkuuta 2018 kello 20.58 (UTC)

Global preferences are available

Järjestelmänlaajuiset asetukset ovat nyt saatavilla. Voit ottaa ne käyttöön järjestelmänlaajuisten asetustesi sivulla. Lisätietoja toiminnosta löytyy mediawiki.orgista, jossa voi myös antaa palautetta. -- Keegan (WMF) (talk)

10. heinäkuuta 2018 kello 19.19 (UTC)

Consultation on the creation of a separate user group for editing sitewide CSS/JS

(Please help translate to your language)

Hei kaikki,

Valmistelen muutosta toimintoon, kuka voi muokata sivustonlaajuisia CSS-/JS-sivuja. (Näihin kuuluvat sivut kuten MediaWiki:Common.css ja MediaWiki:Vector.js, jotka suoritetaan selaimessa kaikille lukijoille ja muokkaajille.) Tällä hetkellä kaikki ylläpitäjät voivat muokata näitä sivuja, mikä aiheuttaa vakavan ja tarpeettoman turvallisuusriskin. Pian oma pienempi käyttäjäryhmä huolehtii näistä sivuista. Yhteisösi voi päättää kuka kuuluu tähän ryhmään, joten tämä tarkoittaa sinulle hyvin pientä muutosta. Voit lukea lisää ja antaa palautetta Metan konsultaatiosivulla. Jos olet vastuussa CSS-/JS-koodin ylläpitämisestä, tai ylläpitäjiä koskevien käytäntöjen luomisesta, tutustu tarkemmin tähän!

Kiitos!
Tgr (talk) 12. heinäkuuta 2018 kello 08.45 (UTC) (via global message delivery)

New user group for editing sitewide CSS/JS

(Please help translate to your language)

Terve kaikki!

To improve the security of our readers and editors, permission handling for CSS/JS pages has changed. (These are pages like MediaWiki:Common.css and MediaWiki:Vector.js which contain code that is executed in the browsers of users of the site.) A new user group, interface-admin, has been created. Starting four weeks from now, only members of this group will be able edit CSS/JS pages that they do not own (that is, any page ending with .css or .js that is either in the MediaWiki: namespace or is another user's user subpage).

You can learn more about the motivation behind the change here.

Please add users who need to edit CSS/JS to the new group (this can be done the same way new administrators are added, by stewards or local bureaucrats). This is a dangerous permission; a malicious user or a hacker taking over the account of a careless interface-admin can abuse it in far worse ways than admin permissions could be abused. Please only assign it to users who need it, who are trusted by the community, and who follow common basic password and computer security practices (use strong passwords, do not reuse passwords, use two-factor authentication if possible, do not install software of questionable origin on your machine, use antivirus software if that's a standard thing in your environment).

Kiitos!
Tgr (talk) 30. heinäkuuta 2018 kello 13.08 (UTC) (via global message delivery)

Editing of sitewide CSS/JS is only possible for interface administrators from now

(Please help translate to your language)

Hi all,

as announced previously, permission handling for CSS/JS pages has changed: only members of the interface-admin (käyttöliittymän ylläpitäjät) group, and a few highly privileged global groups such as stewards, can edit CSS/JS pages that they do not own (that is, any page ending with .css or .js that is either in the MediaWiki: namespace or is another user's user subpage). This is done to improve the security of readers and editors of Wikimedia projects. More information is available at Creation of separate user group for editing sitewide CSS/JS. If you encounter any unexpected problems, please contact me or file a bug.

Thanks!
Tgr (talk) 27. elokuuta 2018 kello 12.39 (UTC) (via global message delivery)

Read-only mode for up to an hour on 12 September and 10 October

Lue tämä toisella kielelläPlease help translate to your language

Wikimedia Foundation testaa toissijaista datakeskustaan. Tämä varmistaa sen, että Wikipedia ja muut Wikimedian wikit pysyvät käytössä jopa katastrofin jälkeen. Varmistaaksemme että kaikki toimii, Wikimedian tekniikkaosaston pitää järjestää suunniteltu testi. Testi näyttää voivatko he vaihtaa luotettavasti yhdestä datakeskuksesta toiseen. Se vaatii monien tiimien valmistumista testiä varten ja paikalla oloa, jotta kaikki odottamattomat ongelmat saadaan korjattua.

He siirtävät kaiken liikenteen toissijaiseen datakeskukseen keskiviikkona 12. syyskuuta 2018. Keskiviikkona 10. lokakuuta 2018 he vaihtavat takaisin ensisijaiseen datakeskukseen.

Valitettavasti joidenkin MediaWikin rajoitusten vuoksi kaikki muokkaukset pysähtyvät vaihdon ajaksi. Pahoittelemme häiriötä, ja yritämme minimoida tämän tulevaisuudessa.

Siirron aikana on lyhyt aika, jolloin voit lukea kaikkia wikejä, mutta et muokata.

 • Et voi muokata tunnin ajan torstaina keskiviikkona 12. syyskuuta ja keskiviikkona 10. lokakuuta. Testi alkaa 14.00 UTC.
 • Jos yrität muokata tai tallentaa näinä aikoina, saat virheilmoituksen. Toivomme, ettei muokkauksia katoa näiden minuuttien aikana, mutta emme voi taata sitä. Jos näet virheilmoituksen, odota kunnes kaikki vaikuttaa jälleen normaalilta. Sen jälkeen sinun pitäisi pystyä tallentamaan muokkauksesi. Mutta suosittelemme sinua varmuuden vuoksi ensin tekemään kopion muokkauksistasi.

Muut vaikutukset:

 • Taustatyöt voivat kestää kauemmin ja osa saattaa jäädä tekemättä. Punaiset linkit eivät välttämättä päivity yhtä nopeasti kuin normaalisti. Punaisen linkin muuttuminen siniseksi artikkelin luomisen jälkeen saattaa kestää kauemmin kuin yleensä. Some long-running scripts will have to be stopped.
 • There will be code freezes for the weeks of 10 September 2018 and 8 October 2018. Non-essential code deployments will not happen.

Projektia voidaan tarpeen mukaan siirtää. Voit katsoa aikataulun sivulta wikitech.wikimedia.org. Kaikista muutoksista koskien aikataulua ilmoitetaan. Ilmoitamme vielä lisää tästä. Jaa tämä tieto yhteisösi kanssa. /User:Johan(WMF) (talk)

6. syyskuuta 2018 kello 13.33 (UTC)

The GFDL license on Commons

This has been posted here because your wiki allows local file uploads. Please help translate to your language.

Commons will no longer allow uploads of photos, paintings, drawings, audio and video that use the GFDL license and no other license. This starts after 14 October. Textbooks, manuals and logos, diagrams and screenshots from GFDL software manuals that only use the GFDL license are still allowed. Files licensed with both GFDL and an accepted license like Creative Commons BY-SA are still allowed.

There is no time limit to move files from other projects to Commons. The licensing date is all that counts. It doesn't matter when the file was uploaded or created. Every wiki that allows local uploads should check if bots, scripts and templates that are used to move files to Commons need to be updated. Also update your local policy documentation if needed.

The decision to allow files that only have a GFDL license, or not allow them, is a decision all wikis can make for themselves. Your wiki can decide to continue allowing the files that Commons will no longer allow after 14 October. If your wiki decides to continue to allow files after 14 October that Commons will no longer allow those files should not be moved to Commons. — Alexis Jazz, distributed by Johan using MassMessage

20. syyskuuta 2018 kello 18.11 (UTC)

The Community Wishlist Survey

The Community Wishlist Survey. Please help translate to your language.

Hey everyone,

The Community Wishlist Survey is the process when the Wikimedia communities decide what the Wikimedia Foundation Community Tech should work on over the next year.

The Community Tech team is focused on tools for experienced Wikimedia editors. You can post technical proposals from now until 11 November. The communities will vote on the proposals between 16 November and 30 November. You can read more on the wishlist survey page.

/User:Johan (WMF)

30. lokakuuta 2018 kello 11.05 (UTC)

Editing News #2—2018

Read this in another languageSubscription list for this multilingual newsletter

Did you know?

Did you know that you can use the visual editor on a mobile device?

Screenshot showing the location of the pencil icon

Tap on the pencil icon to start editing. The page will probably open in the wikitext editor.

You will see another pencil icon in the toolbar. Tap on that pencil icon to the switch between visual editing and wikitext editing.

Toolbar with menu opened

Remember to publish your changes when you're done.

You can read and help translate the user guide, which has more information about how to use the visual editor.

Since the last newsletter, the Editing Team has wrapped up most of their work on the 2017 wikitext editor and the visual diff tool. The team has begun investigating the needs of editors who use mobile devices. Their work board is available in Phabricator. Their current priorities are fixing bugs and improving mobile editing.

Recent changes

Let's work together

 • The Editing team wants to improve visual editing on the mobile website. Please read their ideas and tell the team what you think would help editors who use the mobile site.
 • The Community Wishlist Survey begins next week.
 • If you aren't reading this in your preferred language, then please help us with translations! Subscribe to the Translators mailing list or contact us directly. We will notify you when the next issue is ready for translation. Kiitos!

Whatamidoing (WMF) (talk)

2. marraskuuta 2018 kello 14.17 (UTC)

Change coming to how certain templates will appear on the mobile web

Change coming to how certain templates will appear on the mobile web

Please help translate to your language

Example of improvements

Hello,

In a few weeks the Readers web team will be changing how some templates look on the mobile web site. We will make these templates more noticeable when viewing the article. We ask for your help in updating any templates that don't look correct.

What kind of templates? Specifically templates that notify readers and contributors about issues with the content of an article – the text and information in the article. Examples like Template:Unreferenced or Template:More citations needed. Right now these notifications are hidden behind a link under the title of an article. We will format templates like these (mostly those that use Template:Ambox or message box templates in general) to show a short summary under the page title. You can tap on the "Learn more" link to get more information.

For template editors we have some recommendations on how to make templates that are mobile-friendly and also further documentation on our work so far.

If you have questions about formatting templates for mobile, please leave a note on the project talk page or file a task in Phabricator and we will help you.

Kiitos!

CKoerner (WMF) (talk) 13. marraskuuta 2018 kello 19.34 (UTC)

Wikimedia Suomen strategialuonnos kommentoitavana

Hei! Wikimedia Suomen strategiatyö on edennyt vaiheeseen, jossa luonnos on tallennettu yhdistyksen wikiin kommentointia varten. Kommentteja ja kysymyksiä voi esittää 8.12. asti luonnoksen keskustelusivulla. Otamme kommentit huomioon strategian viimeisessä versiossa, joka esitetään vahvistettavaksi syyskokouksessa 15.12..--Olimar (keskustelu) 22. marraskuuta 2018 kello 10.34 (UTC)

Community Wishlist Survey vote

Yhteisön toivelistakysely.

Hei kaikki,

Yhteisön toivelistakysely on menetelmä, jossa Wikimedia-yhteisön jäsenet päättävät minkä kanssa Wikimedia Foundationin Community Tech -tiimin pitäisi työskennellä seuraavan vuoden aikana.

Community Tech -tiimi keskittyy työkaluihin, jotka on suunnattu kokeneille Wikimedian käyttäjille. Yhteisöt ovat koonneet pitkän listan ehdotuksista. Voit äänestää ehdotuksia 30. marraskuuta saakka. Lue lisää toivelistakyselyn sivulla.

/User:Johan (WMF)

22. marraskuuta 2018 kello 18.13 (UTC)

Edistyneestä hausta tulee wikisi oletusominaisuus 28. marraskuuta. Sen ansiosta hakusivulla voi tehdä edistyneitä hakuja jopa ilman syntaksin tuntemista. Edistynyt haku on peräisin saksankielisen yhteisön teknisten toiveiden projektista. Ominaisuus on jo käytössä oletuksena saksan-, arabian-, persian- ja unkarinkielisessä Wikipediassa. Lisäksi yli 40 000 käyttäjää on testannut sen beetaversiota eri wikeissä. Kommentit ja huomautukset ovat tervetulleita, ja ne voi jättää keskitetylle palautesivulle.

Johanna Strodt (WMDE) (talk) 26. marraskuuta 2018 kello 10.57 (UTC)

New Wikimedia password policy and requirements

Uusi Wikimedian salasanakäytäntö ja vaatimukset

Wikimedia Foundationin turvallisuustiimi on toteuttamassa uutta salasanakäytäntöä ja -vaatimuksia. Voit lukea lisää projektista sivulta MediaWiki.org.

Nämä uudet vaatimukset koskettavat uusia käyttäjiä ja luottamuksellisen tason käyttäjiä. Uusien käyttäjätunnusten salasana pitää olla vähintään kahdeksan (8) merkkiä pitkä. Luottamuksellisen tason käyttäjätunnuksia pyydetään päivittämään salasanansa vähintään kymmenen (10) merkin pituiseksi.

Näiden muutosten on suunniteltu astuvan voimaan 13. joulukuuta. Jos luulet, että tämä muutos vaikuttaa työskentelyysu tai työkaluihin, kerro meille keskustelusivulla.

Kiitos!

CKoerner (WMF) (talk) 6. joulukuuta 2018 kello 20.02 (UTC)

Invitation from Wiki Loves Love 2019

Please help translate to your language

Love is an important subject for humanity and it is expressed in different cultures and regions in different ways across the world through different gestures, ceremonies, festivals and to document expression of this rich and beautiful emotion, we need your help so we can share and spread the depth of cultures that each region has, the best of how people of that region, celebrate love.

Wiki Loves Love (WLL) is an international photography competition of Wikimedia Commons with the subject love testimonials happening in the month of February.

The primary goal of the competition is to document love testimonials through human cultural diversity such as monuments, ceremonies, snapshot of tender gesture, and miscellaneous objects used as symbol of love; to illustrate articles in the worldwide free encyclopedia Wikipedia, and other Wikimedia Foundation (WMF) projects.

The theme of 2019 iteration is Celebrations, Festivals, Ceremonies and rituals of love.

Sign up your affiliate or individually at Participants page.

To know more about the contest, check out our Commons Page and FAQs

There are several prizes to grab. Hope to see you spreading love this February with Wiki Loves Love!

Kind regards,

Wiki Loves Love Team

Imagine... the sum of all love!

--MediaWiki message delivery (keskustelu) 27. joulukuuta 2018 kello 10.12 (UTC)

FileExporter beta feature

Tulossa: beeta-ominaisuus FileExporter

FileExporter, uusi beeta-ominaisuus on tulossa pian kaikkiin wikeihin. Se mahdollistaa tiedostojen siirtämistä paikallisesta wikistä Wikimedia Commonsiin. Tiedostoja siirretään tiedosto- ja sivuhistorioineen. Yksittäisen wikin yhteisö päättää mitä tiedostoja voisi siirtää: Tarkistattehan wikisi asestustiedosto jos haluatte käyttää tätä ominaisuutta.

FileExporter on jo ollut beeta-ominaisuutena mediawiki.org:ssa, meta.wikimedia.org:ssa, sekä saksan-, persian-, arabian- ja koreankielisessä Wikipedia, ja myös wikisource.org:ssa. Jonkin verran uusia toiminnallisuuksia on lisätty, ja siitä nyt tulee beeta-ominaisuus kaikissa wikeissä. FileExporter otetaan käyttöön 16. tammikuuta. Lisää tietoja löytyy projektin sivuilta.

Palautetta otamme kuten aina mielellämme vastaan. Jos haluat testata FileExporteria, laita se päälle käyttäjäasetuksissasi. Kommentit ja huomautukset on parasta jättää keskitetylle palautesivulle. Kiitoksia Wikimedia Deutschlandin Technical Wishes -projektin tiimiltä.

Johanna Strodt (WMDE) 14. tammikuuta 2019 kello 09.41 (UTC)

No editing for 30 minutes on 17 January

You will not be able to edit the wikis for up to 30 minutes on 17 January 07:00 UTC. This is because of a database problem that has to be fixed immediately. You can still read the wikis. Some wikis are not affected. They don't get this message. You can see which wikis are not affected on this page. Most wikis are affected. The time you can not edit might be shorter than 30 minutes. /Johan (WMF)

16. tammikuuta 2019 kello 18.38 (UTC)

Talk to us about talking

"kuvake kuvaa kahta puhekuplaa"

Wikimedia Foundation suunnittelee järjestelmänlaajuista konsultointia viestimistä koskien. Tavoitteena on saattaa Wikimedistit ja wikimieliset ihmiset yhteen parantamaan viestimistyökaluja.

Haluamme antaa kaikille osallistujille mahdollisuuden keskustelemiseen toisten kanssa wikeissä, riippumatta heidän kokemustasostaan, taidoistaan tai laitteistaan.

Haluamme mielipiteitä Wikimedia-yhteisössä niin monelta eri taholta kuin mahdollista. Palautetta keräämme useista projekteista, monilla kielillä ja useine näkemyksineen.

Suunnittelemme tällä hetkellä konsultointia. Tarvitsemme apuasi.

Tarvitsemme vapaaehtoisia auttamaan keskustelemisessa heidän yhteisöilleen tai käyttäjäryhmilleen.

Voit auttaa järjestämällä keskustelun wikissäsi. Tässä ohjeet sen tekemiseen:

 1. Kirjaa ryhmäsi tänne.
 2. Luo seuraavana sivu (tai osio kahvihuoneessa, sähköpostiketju, tai mikä sitten onkaan luonnollinen keskustelupaikka ryhmällesi) kerätäksesi tietoa muilta ihmisiltä ryhmässäsi. Tämä ei ole äänestys tai päätöksentekokeskustelu: keräämme vain palautetta.
 3. Kysy seuraavaksi ihmisiltä mitä he ajattelevat keskustelemisprosessista. Haluamme kuulla tarinoita ja muita tietoja siitä, kuinka ihmiset keskustelevat toistensa kanssa wikissä ja wikin ulkopuolella. Harkitse seuraavan viiden kysymyksen kysymistä:
  1. Kun haluat keskustella aiheesta yhteisössäsi, mitkä työkalut toimivat sinulle, ja mitkä ongelmat estävät sinua keskustelemasta?
  2. Kuinka keskustelusivut toimivat aloittelijoille, ja mikä estää heidän toimintaa?
  3. Minkä ongelman kanssa muut yhteisössäsi kamppailevat keskustelusivuihin liittyen?
  4. Mitä toivot voivasi tehdä keskustelusivuilla, mutta et voi teknisistä rajoituksista johtuen?
  5. Mitkä ovat "wikikeskustelun" tärkeitä näkökohtia?
 4. Lopuksi mene Mediawiki.orgin sivulle ja kerro mitä opit ryhmältäsi. Sisällytä linkit keskusteluun, jos se on julkisesti saatavilla.

You can also help build the list of the many different ways people talk to each other.

Not all groups active on wikis or around wikis use the same way to discuss things: it can happen on wiki, on social networks, through external tools... Tell us how your group communicates.

You can read more about the overall process on mediawiki.org. If you have questions or ideas, you can leave feedback about the consultation process in the language you prefer.

Kiitos! Odotamme päästä juttelemaan kanssasi.

Trizek (WMF) 21. helmikuuta 2019 kello 15.01 (UTC)

Read-only mode for up to 30 minutes on 11 April

You will not be able to edit most Wikimedia wikis for up to 30 minutes on 11 April 05:00 UTC. This is because of a hardware problem. You can still read the wikis. You can see which wikis are affected. The time you can not edit might be shorter than 30 minutes. /Johan (WMF)

8. huhtikuuta 2019 kello 10.56 (UTC)

Wikimedia Foundation Medium-Term Plan feedback request

Please help translate to your language

The Wikimedia Foundation has published a Medium-Term Plan proposal covering the next 3–5 years. We want your feedback! Please leave all comments and questions, in any language, on the talk page, by April 20. Kiitos! Quiddity (WMF) (talk) 12. huhtikuuta 2019 kello 17.35 (UTC)

Multilingual Shared Templates and Modules

Hello fi-wiki community! (Please help translate to your language)

I recently organized a project to share templates and modules between wiki projects and languages. It allows modules and templates to be “language-neutral”, and store all text translations on Commons. This means that it is enough to copy/paste a template without any changes, and update the translations separately. If someone fixes a bug or adds a new feature in the original module, you can copy/paste it again without any translation work. My bot DiBabelYurikBot can help with copying. This way users can spend more time on content, and less time on updating and copying templates. Please see project page for details and ask questions on talk page.

P.S. I am currently running for the Wikimedia board, focusing on content and support of multi-language communities. If you liked my projects like maps, graphs, or this one, I will be happy to receive your support. (any registered user group can vote). Thank you! --Yurik (🗨️) 12. toukokuuta 2019 kello 04.10 (UTC)

Lahjoitusehdutusta ei tarvita etusivulle, koska lahjoittaminen ei ole mahdollista

Anr, Hartz, Usp, Zache. Huomasin etusivulle tupsahtaessani, että sivun alalaidassa sisarhankkeiden alapuolella on ehdotus lahjoittaa säätiöllä. Sehän ei ole ollut mahdollista enää vähään aikaan, joten maininnan voi poistaa. Itse en tähän pysty, mutta joku projektin ylläpitäjistä voi hoitaa asian helposti poistamalla mallineen {{Lahjoita}} mallineen {{Sisarhankkeet}} alalaidasta. --Smaug the Golden (keskustelu - muokkaukset) 16. kesäkuuta 2019 kello 02.01 (UTC)

Poistin. --Anr (keskustelu) 16. kesäkuuta 2019 kello 13.10 (UTC)
Sen varmaan vois poistaa tuosta sivupalkistakin. Järjestelmäviesti:Sidebar on kyseessä. --MiPe (keskustelu) 18. kesäkuuta 2019 kello 13.17 (UTC)
Ei todellakaan saa poistaa sivupalkista. Lahjoittamaan kyllä pääsee halutessaan sivupalkin linkistä. Teillä ei ole oikeutta puuttua toisten lahjoituksiin. --Lahjoittaja (keskustelu) 22. kesäkuuta 2019 kello 10.52 (UTC)
Eikä pääse. Kertakäyttäjän kommentilla ei ole arvoa. --MiPe (keskustelu) 22. kesäkuuta 2019 kello 19.31 (UTC)
Kyllä muuten varmasti pääsee lahjoittamaan, jos et käytä suomalaista IP-osoitetta. --Lahjoittaja (keskustelu) 23. kesäkuuta 2019 kello 07.52 (UTC)

Editing News #1—July 2019

Lue tämä toisella kielelläMonikielisen uutiskirjeen tilauslista

Tiesitkö?

Tiesitkö, että voit käyttää visuaalista muokkainta mobiililaitteessa?

Jokaisen artikkelin yläosassa on kynäkuvake. Paina kynäkuvaketta aloittaaksesi muokkaamisen.

Muokkauskortit

Toolbar with menu opened

Visuaalisen muokkaimen mobiiliversiossa linkkejä muokatessa muokkauskortit (Edit Cards) näyttävät tältä. Voit kokeilla koeversiota täällä: 📲 Kokeile muokkauskortteja.

Tervetuloa takaisin Editing-tiimin uutiskirjeeseen.

Viimeisimmän uutiskirjeen jälkeen tiimi on julkaissut kaksi uutta toimintoa visuaalisen muokkaimen mobiiliversioon ja aloittanut kehittämään kolmea uutta. Kaikki tämä työ on osa tiimin tavoitetta tehdä muokkaaminen mobiililaitteella helpommaksi.

Ennen kuin kerromme lisää tiimin viimeisistä julkaisuista, meillä on kysymys sinulle:

Haluaisitko kokeilla uutta tapaa lisätä ja muokata linkkejä?

Jos olet kiinnostunut, arvostaisimme panostasi! Voit kokeilla tätä uutta linkkityökalua visuaalisen muokkaimen mobiiliversiossa toisessa wikissä.

Seuraa näitä ohjeita ja jaa kokemuksesi:

📲 Kokeile muokkauskortteja.

Viimeisimmät julkaisut

Visuaalisen muokkaimen mobiiliversio on yksinkertaisempi muokkaamistyökalu älypuhelimille ja tableteille, jotka käyttävät mobiilisivustoa. Muokkaustiimi julkaisi hiljattain kaksi uutta toimintoa parantamaan visuaalisen muokkaimen mobiiliversiota:

 1. Osioiden muokkaminen
  • Tarkoitus on auttaa muokkaajia keskittymään heidän muokkauksiinsa.
  • The team studied this with an A/B test. This test showed that contributors who could use section editing were 1% more likely to publish the edits they started than people with only full-page editing.
 2. Latausvaihe
  • Tarkoitus on tehdä sujuvammaksi siirtymistä lukemisen ja muokkaamisen välillä.

Osioiden muokkaminen ja uusi latausvaihe ovat käytössä kaikilla' visuaalisen muokkaimen mobiiliversiossa.

Uudet ja aktiiviset projektit

Tämä on lista aktiivisimmista projekteistamme. Seuraa näitä sivuja kuullaksesi projektin päivityksistä ja jakaaksesi mielipiteitä uusista suunnitelmista, koeversioista ja tutkimustuloksista.

 • Muokkauskortit: Tämä on selkeämpi tapa lisätä ja muokata linkkejä, viitteitä, kuvia, mallineita jne. Voit kokeilla tätä toimintoa nyt. Katso täältä kuinka: 📲 Kokeile muokkauskortteja.
 • Mobile toolbar refresh: This project will learn if contributors are more successful when the editing tools are easier to recognize.
 • Mobile visual editor availability: This A/B test asks: Are newer contributors more successful if they use the mobile visual editor? We are collaborating with 20 Wikipedias to answer this question.
 • Usability improvements: This project will make the mobile visual editor easier to use. The goal is to let contributors stay focused on editing and to feel more confident in the editing tools.

Katseet eteenpäin

 • Wikimania: Useita muokkaustiimin jäseniä osallistuu Wikimaniaan elokuussa 2019. They will lead a session about mobile editing in the Community Growth space. Talk to the team about how editing can be improved.
 • Keskustelusivut: Tulevina kuukausina muokkaustiimi aloittaa parantamaan keskustelusivuja ja kommunikointia wikeissä.

Lue lisää

The VisualEditor on mobile is a good place to learn more about the projects we are working on. The team wants to talk with you about anything related to editing. Jos sinulla on sanottavaa tai kysyttävää, jätä viesti sivulle Talk:VisualEditor on mobile.

PPelberg (WMF) (talk) & Whatamidoing (WMF) (talk)

23. heinäkuuta 2019 kello 18.32 (UTC)

This article is issued from Wikibooks. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.